Boris Nikitin onderzoekt zijn familiegeschiedenis in Magda Toffler

In zijn nieuwe Frascati coproductie Magda Toffler doet Boris Nikitin een genealogisch onderzoek naar de geschiedenis van zijn grootmoeder. Nadat zij op 87-jarige leeftijd is overleden, verneemt Boris dat zij oorspronkelijk uit een Joodse familie kwam. Do 14 en vr 15 december te zien in Frascati.

 

Boris gaat op zoek naar haar zwijgen, en deelt de bevindingen van zijn onderzoek in de Nederlandse première op 14 december. Eerder stond Boris in Frascati met zijn productie Hamlet (2017) en Attempt on Dying, die werd geselecteerd voor het Zwitserse Theatertreffen in 2021. Hij wordt ook beschouwd als een van de belangrijkste theatermakers in het hedendaagse, Duitstalige theater.

„Niktins ‘poging‘ bestaat enkel uit spraak en reflectie, uit spraak en zwijgen. Vanuit deze reductie wint de avond enorm aan klem. Boris Nikitin vindt woorden voor het onuitsprekelijke; niet door het te benoemen, maar door zijn publiek mee te nemen in het nadenken over de onmacht die voortkomt uit de sprakeloosheid. Dat is ongelooflijk spannend.“ Bayerischer Rundfunk

Magda Toffler is rauw, confronterend en minutieus gecomponeerd. Maar het familiegeheim verandert ook de biografie en identiteit van de regisseur zelf. 

  • do 14 dec ’23
   20:30
   NL Première
   Frascati, Amsterdam
   Frascati 1
  • vr 15 dec ’23
   20:30
   Frascati, Amsterdam
   Frascati 1