@ Konrad Fersterer

Boris Nikitin (CH)

Maker

Boris Nikitin is theaterregisseur en auteur. Hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste theatermakers in het hedendaagse Duitstalige theater.

Zijn producties, teksten en happenings gaan over de representatie en productie van identiteit en werkelijkheid. Ze overschrijden de grenzen van illusietheater en performance, van documentaire en propaganda. 

In seizoen 2023/2024 toont hij in Frascati de goed ontvangen internationale Frascati-coproductie Magda Toffler. Eerder stond hij in Frascati met zijn productie Hamlet (2017) en Attempt on Dying.

Biografie

Boris Nikitin, geboren in Bazel als zoon van Oekraïens-Slowaaks-Frans-Joodse immigranten, is theaterregisseur en auteur. Hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste theatermakers in het hedendaagse, Duitstalige theater. Al meer dan dertien jaar gaan zijn producties, teksten en happenings over de representatie en productie van identiteit en werkelijkheid. Ze overschrijden de grenzen van illusietheater en performance, van documentaire en propaganda.

Nikitins werken zijn rauw, confronterend, maar altijd precies gecomponeerd en altijd op zoek naar de grenzen en breekpunten van de esthetiek. "Als weinig anderen leidt Boris Nikitin het theater momenteel naar een kritisch punt", schrijft het Duitse vaktijdschrift Theater heute.  

In zijn meest recente werken en teksten gaat Nikitin steeds vaker in op de relatie tussen kunst en ziekte. In 2017 ontving hij voor zijn complete werken de J.M.R. Lenz Dramaprijs van de stad Jenaen in 2020 de Zwitserse Theaterprijs.

Zijn toneelstuk Attempt on Dying werd geselecteerd voor het Zwitserse Theatertreffen in 2021. Zijn stuk First Season. 20 Jahre Big Brother werd uitgenodigd voor de Mülheim Theaterdagen van 2021 als een van de beste Duitstalige toneelstukken. 

In de pers

© Donata Ettlin
"Nikitin's works are at the same time distance meters and drilling depths, setting the device in the private in order to reach elsewhere.“
Süddeutsche Zeitung

In de pers

"Es ist sehr still im Theater. Es gibt kein "Guten Abend" und "Auf Wiedersehen", sondern nur ein ansatzloses Kommen und Gehen. Und zwischendrin werden die Seiten des Lebens ausgebreitet, vorgelesen, durchkostet, durchdacht.“ nachtkritik.de over Magda Toffler

„Der Text ist gerade einmal zwanzig Seiten lang. Und doch ist darin ein ganzes Jahrhundert enthalten. (…)“ Nürnberger Nachrichten/Nürnberger Zeitung over Magda Toffler

„Schlicht, wie packend.“ Wiener Zeitung over Magda Toffler

„Die (...) Spannung hält weit bis über das fast abrupte Ende und den Applaus hinaus.“ Donaukurier over Magda Toffler

„Nikitins 'Versuch' besteht nur aus Rede und Reflexion, aus Sprechen und Schweigen. Aus dieser Reduktion gewinnt der Abend enorme Eindringlichkeit. Boris Nikitin findet Worte für das Unaussprechliche; aber eben nicht, in dem er es benennt, sondern in dem er über die aus der Ohnmacht erwachsene Sprachlosigkeit nachdenkt und sein Publikum dabei mitnimmt. Das ist ungemein spannend.“ Bayerischer Rundfunk over Magda Toffler

Producties