© Boris Nikitin

Magda Toffler

Boris Nikitin (CH) in coproductie met Frascati Producties
do 14 dec ’23 en vr 15 dec ’23
Met Magda Toffler boort Nikitin diep in de verborgen lagen van het Europa van de 20ste eeuw.
do 14 dec ’23
en
vr 15 dec ’23

Magda Toffler is rauw, confronterend en minutieus gecomponeerd. Maar het familiegeheim verandert ook de biografie en identiteit van de regisseur zelf.

In zijn nieuwe voorstelling Magda Toffler doet Boris Nikitin een genealogisch onderzoek naar de geschiedenis van zijn grootmoeder. Nadat zij op 87-jarige leeftijd is overleden, verneemt Boris dat zij oorspronkelijk uit een Joodse familie kwam. In 1944/45 moest zij maandenlang onderduiken in een schuur in Oost-Slowakije, terwijl het grootste deel van haar familie in de vernietigingskampen werd vermoord. Ze houdt dit alles voor zichzelf, sticht een gezin en wordt de eerste professor in de scheikunde in het jonge socialistische Tsjecho-Slowakije. Ze verbergt het geheim zelfs voor haar dochters. Nikitin gaat op zoek naar haar zwijgen. 

  • Duur: 105 min.
  • Duits met Engelse ondertitels

In de pers

"Es ist sehr still im Theater. Es gibt kein "Guten Abend" und "Auf Wiedersehen", sondern nur ein ansatzloses Kommen und Gehen. Und zwischendrin werden die Seiten des Lebens ausgebreitet, vorgelesen, durchkostet, durchdacht.“ nachtkritik.de

„Der Text ist gerade einmal zwanzig Seiten lang. Und doch ist darin ein ganzes Jahrhundert enthalten. (…)“ Nürnberger Nachrichten/Nürnberger Zeitung

„Schlicht, wie packend.“ Wiener Zeitung

„Die (...) Spannung hält weit bis über das fast abrupte Ende und den Applaus hinaus.“ Donaukurier

„Nikitins 'Versuch' besteht nur aus Rede und Reflexion, aus Sprechen und Schweigen. Aus dieser Reduktion gewinnt der Abend enorme Eindringlichkeit. Boris Nikitin findet Worte für das Unaussprechliche; aber eben nicht, in dem er es benennt, sondern in dem er über die aus der Ohnmacht erwachsene Sprachlosigkeit nachdenkt und sein Publikum dabei mitnimmt. Das ist ungemein spannend.“ Bayerischer Rundfunk

Over Boris Nikitin

Boris Nikitin, geboren in Bazel als zoon van Oekraïens-Slowaaks-Frans-Joodse immigranten, is theaterregisseur en auteur. Hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste theatermakers in het hedendaagse, Duitstalige theater. Al meer dan dertien jaar gaan zijn producties, teksten en happenings over de representatie en productie van identiteit en werkelijkheid. Ze overschrijden de grenzen van illusietheater en performance, van documentaire en propaganda.

Nikitins werken zijn rauw, confronterend, maar altijd precies gecomponeerd en altijd op zoek naar de grenzen en breekpunten van de esthetiek. "Als weinig anderen leidt Boris Nikitin het theater momenteel naar een kritisch punt", schrijft het Duitse vaktijdschrift Theater heute.  

In zijn meest recente werken en teksten gaat Nikitin steeds vaker in op de relatie tussen kunst en ziekte. In 2017 ontving hij voor zijn complete werken de J.M.R. Lenz Dramaprijs van de stad Jenaen in 2020 de Zwitserse Theaterprijs.

Zijn toneelstuk Attempt on Dying werd geselecteerd voor het Zwitserse Theatertreffen in 2021. Zijn stuk First Season. 20 Jahre Big Brother werd uitgenodigd voor de Mülheim Theaterdagen van 2021 als een van de beste Duitstalige toneelstukken. 

concept, tekst, performance Boris Nikitin productie Annett Hardegen outside-eye Annett Hardegen, Matthias Meppelink coproductie It’s The Real Thing, steirischen herbst 22, Staatstheater Nürnberg  Kaserne Basel, Ringlokschuppen Ruhr, Théâtre Vidy Lausanne, HAU - Hebbel am Ufer Berlin,  Frascati Producties, Theater Chur en Omanut met ondersteuning van Fachausschuss Tanz & Theater der Kantone Basel-Stadt und Basel-Landschaft, Pro Helvetia, Stanley Thomas Johnson Stiftung de eerste versie van dit werk werd gemaakt in opdracht van Omanut (CH)