© Donata Ettlin

Attempt on Dying

Boris Nikitin (CH)
di 8 nov ’22 en wo 9 nov ’22
Revolutionaire kwetsbaarheid in levensveranderende gesprekken tussen vader en zoon
di 8 nov ’22
en
wo 9 nov ’22

Attempt on Dying is een autobiografisch werk dat twee opzichzelfstaande levensveranderende gebeurtenissen van een vader en een zoon combineert in een radicale en intieme theateravond.

Een jaar na de dood van zijn vader begint auteur en theaterregisseur Boris Nikitin met het schrijven van het verhaal van zijn vader en ALS. Het ziekteproces ging snel: hij overleed een jaar na de diagnose. Al vroeg in het proces liet zijn vader weten open te staan voor hulp bij zelfdoding, in Zwitserland een legale manier om te sterven. Een uitspraak die alles veranderde.

In Attempt on Dying verweeft Nikitin het verhaal van deze outing met het verhaal van zijn eigen coming-out als homoseksuele man twintig jaar eerder. Hij ontwikkelt een radicale en tegelijkertijd intieme theateravond over wat het betekent om in de openbaarheid te treden, jezelf kwetsbaar op te stellen en mogelijk aangevallen te worden.

Sinds 2007 stelt het werk van Nikitin de vraag hoe we realiteiten en identiteiten creëren. De echte biografieën van de acteurs spelen altijd een bijzondere, centrale rol. In zijn solo wisselt Nikitin nu van kant: als auteur, regisseur én performer onderzoekt hij voor het eerst zijn eigen biografie.

Het stuk ging in 2019 in Bazel in première. Sindsdien is het onder meer opgevoerd in Zürich, München, Peking, Frankfurt, op het National Arts Festival Makhanda (Zuid-Afrika), de Wiener Festwochen, en in Ljubljana, Berlijn en Moskou. In 2021 werd het uitgenodigd voor het Zwitserse Theatertreffen als een van de zeven beste toneelstukken van 2019/2020.

  • Duur: 50 mins.
  • NL première
  • Engels gesproken
  • Di 8 onderdeel van programma We Are Public
  • Frascati International speciale ticketprijs €10
  • Deze voorstelling kan je combineren met Natural Drama van Sorour Darabi, 21:00 in F1

Over Boris Nikitin

Boris Nikitin, geboren in Bazel als zoon van Oekraïens-Slowaaks-Frans-Joodse immigranten, is theaterregisseur en auteur. Hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste theatermakers in het hedendaagse Duitstalige theater. Al meer dan dertien jaar gaan zijn producties, teksten en happenings over de representatie en productie van identiteit en werkelijkheid. Ze overschrijden de grenzen van illusietheater en performance, van documentaire en propaganda. Nikitins werken zijn rauw, confronterend, maar altijd precies gecomponeerd en altijd op zoek naar de grenzen en breekpunten van de esthetiek. "Als weinig anderen leidt Boris Nikitin het theater momenteel naar een kritisch punt", schrijft het Duitse vaktijdschrift Theater heute. 

In zijn meest recente werken en teksten gaat Nikitin steeds vaker in op de relatie tussen kunst en ziekte. In 2017 ontving Nikitin voor zijn complete werken de J.M.R. Lenz Dramaprijs van de stad Jenaen in 2020 de Zwitserse Theaterprijs. Zijn toneelstuk Attempt on Dying werd geselecteerd voor het Zwitserse Theatertreffen in 2021. Zijn stuk First Season. 20 Jahre Big Brother werd uitgenodigd voor de Mülheim Theaterdagen van 2021 als een van de beste Duitstalige toneelstukken.

In 2018/2019 was Nikitin gasthoogleraar aan de Universiteit van Bochum.

Reviews

"Rauwe solo zuigt kijker onverbiddelijk mee in ALS-diagnose." Theaterkrant

"Drie jaar na de dood van zijn vader breekt de theatermaker uit Basel de vierde muur af tussen hemzelf en zijn onderwerpen." ★★★★ Basler Zeitung (Stefan Reuter)

"Dit anti-theater heeft precies wat veel producties missen: urgentie en moed. Het is theater op zijn nulpunt. Maar juist in dat radicalisme ontstaat de pathos van deze avond."  ★★★★ Basler Zeitung (Mathias Balzer)

"Op deze manier wordt het zeer private maatschappelijk, en dit theaterevenement wordt politiek. De performer dringt zo diep, zelfkritisch, analytisch, maar ook eenvoudig en liefdevol door in zijn intieme, individuele leven, dat hij ons de ogen opent voor vragen die we normaliter uit de weg gaan.“  ★★★★ Swiss Theatre Summit

"Een radicale en tegelijkertijd tedere tekst.“ ★★★★ Bayrischer Rundfunk

 

tekst, regie en performance Boris Nikitin productie It’s The Real Thing Studios in opdracht van Kaserne Basel, Gessnerallee Zurich, Festival „Spielart“ Munic, Festival FIT Lugano