© Lila Rodrigues

Residenties

Sinds seizoen 2023-2024 heeft Frascati een residentieprogramma. Hiermee bieden we makers een studioruimte om autonoom en vrij onderzoek te doen en te experimenteren, los van een eindresultaat.

 

Onze residenties zijn open voor makers uit verschillende disciplines en verschillende stadia van het kunstenaarschap: van makers aan het begin van hun artistieke praktijk, tot makers die al verder zijn in het ontwikkelen van een eigen artistieke signatuur. De onderzoeksperiode zal enkele weken duren en wordt afgesloten met een toonmoment van het ‘work-in-progress’.

Bij de selectie houden we rekening met diversiteit binnen het programma en binnen de groep residenten en op de haalbaarheid van het voorstel. Met vragen over het residentieprogramma kun je mailen naar info@frascatitheater.nl t.a.v. Francesca Lazzeri (dramaturg Frascati Producties). 

Residentie december 2023

© Lore Mechelaere

David Roos (Amsterdam, 2000) studeerde in 2022 als acteur af aan de Toneelacademie Maastricht. Sindsdien woont hij in Brussel en studeert hij filosofie. Zijn werk is talig en filosofisch. Puttend uit de literaire en artistieke canon verbindt en deconstrueert hij klassieke bronnen tot een persoonlijk en eigentijds verhaal. Zijn stijl is transparant, in de traditie van groepen als Maatschappij Discordia. Vanuit die transparantie probeert hij een transcenderende theatrale ervaring te creëren. Thema’s die daarbij terugkeren zijn taal en betekenis, schijn en werkelijkheid, de Holocaust en identiteit. Altijd is hij op zoek naar een radicaal bevragen van de eigen zekerheid. 

Voor zijn aankomende voorstelling Pygmalion (werktitel) onderzoekt David Roos een onmogelijk verlangen naar schoonheid dat diep ingebakken zit in de westerse cultuur en ons nog altijd achtervolgt. De grootsheid van een symfonie, het witte marmer van de klassieke beeldhouwkunst, de filters van een Tinderfoto: ze verhullen duistere verlangens. Kunnen wij onszelf kennen als we koste wat kost willen geloven dat onze ziel zuiver is?

 Op 5 en 6 januari 2024 presenteert David Roos zijn work in progress. In juli 2024 gaat Pygmalion (werktitel) in première.

  • vr 5 jan ’24
   21:00
   Frascati, Amsterdam
   Frascati 2
  • za 6 jan ’24
   21:00
   Frascati, Amsterdam
   Frascati 2