© Lila Rodrigues

Residenties

Sinds seizoen 2023-2024 heeft Frascati een residentieprogramma. Hiermee bieden we makers een studioruimte om autonoom en vrij onderzoek te doen en te experimenteren, los van een eindresultaat.

 

Onze residenties zijn open voor makers uit verschillende disciplines en verschillende stadia van het kunstenaarschap: van makers aan het begin van hun artistieke praktijk, tot makers die al verder zijn in het ontwikkelen van een eigen artistieke signatuur. De onderzoeksperiode zal enkele weken duren en wordt afgesloten met een toonmoment van het ‘work-in-progress’.

Bij de selectie houden we rekening met diversiteit binnen het programma en binnen de groep residenten en op de haalbaarheid van het voorstel. Met vragen over het residentieprogramma kun je mailen naar info@frascatitheater.nl t.a.v. Francesca Lazzeri (dramaturg Frascati Producties). 

In het voorjaar van 2024 bieden we residenties aan onder andere Wojciech Grudziński, Venuri Perera & Eisa Jocson en Sinem Kavus. 

Residenties april 2024

Venuri Perera is een choreograaf, performancekunstenaar, curator en docent uit Colombo, Sri Lanka. Ze is in 2022 afgestudeerd aan DAS Theatre. Door onderzoek te doen naar de machtsdynamiek van het kijken, probeert ze de manier waarop we de ‘ander’ waarnemen, te destabiliseren. 

Eisa Jocson is een hedendaagse choreograaf en danser uit de Filipijnen en wordt in veel landen erkend als een van de meest charismatische choreografen van haar generatie. In haar voorstellingen onderzoekt ze verschillende manieren van misbruik van arbeidskrachten uit de Filipijnen. Ze zoekt daarbij altijd de lichtpuntjes in serieuze onderwerpen en legt stereotypen over Filipijnen en gemeenschappen in Zuidoost-Azië in het algemeen bloot. 

Magic Maids

Eisa Jocson en Venuri Perera komen uit landen die bekend staan om de export van huishoudelijk personeel. Magic Maids duikt in de Europese geschiedenis van heksenjachten en hun directe gevolgen voor de uitbuiting van vrouwenarbeid, met name huishoudelijk werk in het Mondiale Zuiden, maar ook in verhalen rond de vervolging van arbeidsmigranten vandaag de dag. In Magic Maids is de bezem een as die via reinigingsrituelen een brug slaat tussen de Europese heksenjachten en huishoudelijk werk. Het vegen is een startpunt voor talloze fysieke metamorfoses die de historische en voortdurende onderwerping van vrouwelijke migrantenarbeiders manifesteren. Ze verdiepen zich ook in hoe spreuken, roddelen, gelach en exorcisme agency creëren binnen uitbuitingsomgevingen. 

Magic Maids zie je vrijdag 19 en 20 april om 20:00 uur in Frascati 3.

Meer info

Sinem Kavus is actrice en maker. In 2017 studeerde zij af van de acteursopleiding aan de Academie voor Theater & Dans in Amsterdam. In datzelfde jaar maakte zij haar eerste soloperformance I Used To Be Snowhite But I Drifted bij Frascati in het kader van Fraslab. Sinem heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld als maker en acteur in zowel theater als film. Als maker creëert zij performances die gaan over haar ervaringen in de wereld als vrouw en de zoektocht naar hoe mens te zijn.

[uncomfortable silence] (werktitel) 

Sinem Kavus legt tijdens haar residentie de basis voor de performance [uncomfortable silence] (werktitel), met als hoofdthema rouw. Ze schrijft een tekst, en gaat op zoek naar een eigen fysieke, muzikale en beeldende taal. Sinem zal werken vanuit vragen als: hoe verandert de eerste ontmoeting met de dood je als mens? Hoe verhoud je je tot jezelf en de wereld wanneer je realiteit omslaat en vervormt door het verlies van een dierbare?  Hoe kan rouw en een existentiële crisis theatraal belichaamd worden? 

Sinem presenteert haar onderzoek voor [uncomfortable silence] (werktitel) do 25 en vr 26 april in Frascati 4.

Meer info

Residentie maart 2024

Wojciech Grudziński (PL,1991) is een Poolse kunstenaar, choreograaf en danser, gevestigd in Amsterdam. Hij onderzoekt grensgebieden en interdisciplinaire ruimtes, queerness en het omarmen van diversiteit. In zijn werk bestudeert hij onder andere de machtsdynamiek die (impliciet en expliciet) aanwezig is in theater en dans. Wojciech studeerde dans aan de Balletopleiding in Warschau en CODARTS in Rotterdam en deed zijn masteropleiding aan DAS Theater (2021-2023). Als performer werkte Wojciech samen met onder andere Dries Verhoeven, Ben J. Riepe, Marta Ziółek, Maria Magdalena Kozłowska en Ula Sickle. Eerder toonde hij bij Frascati zijn voorstelling BOW A STUDY

Threesome (werktitel)

Tijdens zijn residentie zal Wojciech werken aan Threesome (werktitel), Een onderzoek naar drie legendarische Poolse dansers uit het communistische tijdperk: Stanisław Szymański, Wojciech Wiesiołłowski en Gerard Wilk.  Drie invloedrijke dansers, wiens plek in de dansgeschiedenis is overschaduwd door hun queer identiteit. Met zijn onderzoek wil Wojciech gemarginaliseerde personen, die verloren zijn gegaan in de dansgeschiedenis, aan het licht brengen. Hoe maak je de erfenis van onze queer voorouders tastbaar?

Residentie december 2023

© Lore Mechelaere

David Roos (Amsterdam, 2000) studeerde in 2022 als acteur af aan de Toneelacademie Maastricht. Sindsdien woont hij in Brussel en studeert hij filosofie. Zijn werk is talig en filosofisch. Puttend uit de literaire en artistieke canon verbindt en deconstrueert hij klassieke bronnen tot een persoonlijk en eigentijds verhaal. Zijn stijl is transparant, in de traditie van groepen als Maatschappij Discordia. Vanuit die transparantie probeert hij een transcenderende theatrale ervaring te creëren. Thema’s die daarbij terugkeren zijn taal en betekenis, schijn en werkelijkheid, de Holocaust en identiteit. Altijd is hij op zoek naar een radicaal bevragen van de eigen zekerheid. 

 Pygmalion

Voor zijn aankomende voorstelling Pygmalion (werktitel) onderzoekt David Roos een onmogelijk verlangen naar schoonheid dat diep ingebakken zit in de westerse cultuur en ons nog altijd achtervolgt. De grootsheid van een symfonie, het witte marmer van de klassieke beeldhouwkunst, de filters van een Tinderfoto: ze verhullen duistere verlangens. Kunnen wij onszelf kennen als we koste wat kost willen geloven dat onze ziel zuiver is?

Op 5 en 6 januari 2024 presenteerde David Roos zijn work in progress. In juli 2024 gaat Pygmalion (werktitel) in première.

Presentaties

  • vr 19 apr ’24
   20:00
   Frascati, Amsterdam
   Frascati 3
  • za 20 apr ’24
   20:00
   Frascati, Amsterdam
   Frascati 3
  • do 25 apr ’24
   20:00
   Frascati, Amsterdam
   Frascati 4
  • vr 26 apr ’24
   20:00
   Frascati, Amsterdam
   Frascati 4
  • vr 5 jan ’24
   21:00
   Frascati, Amsterdam
   Frascati 2
  • za 6 jan ’24
   21:00
   Frascati, Amsterdam
   Frascati 2