Nominatie Theo d’Or en Officiële Juryselectie voor Cadela Força – Capítulo I van Carolina Bianchi

De Nederlandse Toneeljury heeft gisteravond de nominaties voor de VSCD Toneelprijzen bekendgemaakt tijdens het televisieprogramma Theater Maas (AVROTROS) op NPO 2. Carolina Bianchi is genomineerd voor de Theo d’Or voor de meest grensverleggende podiumprestatie, voor het maken en performen van Cadela Força - Capítulo I: A noiva e o boa noite cinderela genomineerd. Ook is de Frascati coproductie onderdeel van de Officiële Juryselectie als ëén van de meest indrukwekkende voorstellingen van het seizoen.

 

Nominatie Theo d’Or 

Op 15 september worden de winnaars van de VSCD Toneelprijzen bekendgemaakt tijdens het Gala van het Nederlands Theater in Amsterdam.

''Bianchi brengt met Cadela Força: Capítulo I: A Noiva e o Boa Noite, Cinderela een diep indrukwekkende en huiveringwekkende voorstelling. Bianchi begin met een college over femicide en verkrachting door de eeuwen heen, in de beeldende kunst en literatuur. Halverwege neemt Bianchi een cocktail met een date rape drug en langzaam zakt ze weg en worden haar woorden onverstaanbaar, totdat ze bewusteloos is. Daarop volgt een bad trip opgevoerd door de dansers en performers van Cara de Cavalo, het collectief van Bianchi. Het zijn beelden en teksten, die je een permanent gevoel van onveiligheid geven. Ze smeedt in deze performance beeldende kunst samen met theater, dans, tekst, muziek en video.

Zijzelf fungeert hierbinnen als het voertuig waardoor haar vragen en feministisch  gedachtegoed inzichtelijk worden gemaakt. Zij zet haar eigen lichaam in om het narratief over verkrachting en femicide te duiden. Eerst is ze een krachtige en overtuigende vrouw als ze een lezing geeft, daarna verwordt ze tot extreem kwetsbaar, totdat ze uiteindelijk zelfs bewusteloos raakt. 

Bianchi gaat grensverleggend te werk en neemt haar publiek mee diep de theaterafgrond in. Ze gebruikt haar fysiek als kunstwerk en verweeft dat in een totale theaterervaring met een enorm gevoel van urgentie, terwijl ze haar publiek overweldigd achter laat.'' - Juryrapport  Theo d’Or 

De Officiële Juryselectie: de elf meest indrukwekkende voorstellingen van het seizoen

De Nederlandse Toneeljury selecteerde de elf ‘meest indrukwekkende theaterproducties’ van het afgelopen jaar: vijf uit de Grote Zaal, vijf uit de Kleine Zaal en één op locatie. Het is volgens juryvoorzitter Abdelkader Benali ‘spannend nieuw werk, waarin nieuwe, waardevolle ontmoetingen plaatsvinden’. 

“The Power of the Bitch, zo laat de titel zich vertalen, en het levert indrukwekkend, overrompelend en unheimisch theater op. Halverwege de performance kondigt Bianchi aan een cocktail met een date rape drug te zullen nemen en langzaam zakt ze weg totdat ze bewusteloos is. Daarop volgt een bad trip opgevoerd door dansers en performers.”  - Juryrapport Officiële Juryselectie