Residentie: Magic Maids

Venuri Perera & Eisa Jocson / Frascati Producties
vr 19 apr ’24 en za 20 apr ’24
Diepgravend artistiek onderzoek naar de relatie tussen Europese heksenjacht en de uitbuiting van arbeidsmigratie in het Globale Zuiden.
vr 19 apr ’24
en
za 20 apr ’24

Eisa Jocson en Venuri Perera komen beiden uit landen die mede bekend staan om de export van huishoudelijk personeel; Sri Lanka en de Filipijnen. De makers ontdekten een link tussen de geschiedenis van Europese heksenvervolging en de hedendaagse uitbuiting van vrouwelijke arbeidsmigranten uit het Globale Zuiden. Magic Maids onderzoekt deze connectie, met de bezem als brug tussen hekserij en huishoudelijk werk. 

Een bezoek aan het museum voor Farmaceutische Geschiedenis in Basel, was voor Venuri en Eisa het startpunt van een reeks ontdekkingen over de rijke geschiedenis van heksenvervolging in Europa. Ze ontdekten ze dat de Europese heksenjacht is vervlochten met de hedendaagse uitbuiting van vrouwenarbeid, maar óók dat hekserij vandaag de dag nog steeds wordt gebruikt als instrument voor onderwerping en vervolging van arbeidsmigranten in het Globale Zuiden. 

Na eerdere onderzoeksresidenties in onder andere Duitsland, Sri Lanka en de Filipijnen zetten Venuri en Eisa hun artistiek onderzoek voort tijdens een residentieperiode bij Frascati Producties, afgesloten met work-in-progress presentaties op 19 & 20 april.

Q&A met Venuri Perera en Eisa Jocson

Na de voorstelling is er een Q&A met Venuri en Eisa over de thematiek en het werkproces van het project.

  • Duur: ong. 90 min. incl Q&A
Onderdeel van

concept & performance Eisa Jocson and Venuri Perera dramaturgie Ruhanie Perera productie Künstler*innenhaus Mousonturm - Frankfurt am Main spiritueel advies Nenet Ocson Babaylan-Vaigaland algemeen advies Arco Renz, Tang Fu Kuen co-productie Frascati Producties, HAU Hebbel am Ufer, Spring Festival Utrecht, Tanzquartier met steun van colomboscoper

Magic Maids” is een productie van Künstler*innenhaus Mousonturm in coproductie met Frascati Producties ondersteund door Ammodo (NL), HAU Hebbel am Ufer, Spring Performing Arts Festival en Tanzquartier Wien. Dit project maakt deel uit van het Colomboscope Contemporary Arts Festival 2024.

            

Over de makers

Venuri Perera is een choreograaf, performancekunstenaar, curator en docent uit Colombo, Sri Lanka. In 2022 studeerde ze af aan DAS Theater in Amsterdam. Venuri onderzoekt machtsdynamieken in het kijken naar 'de ander' en probeert zo de manier waarop we de ander waarnemen te destabiliseren. Venuri’s solo’s en samenwerkingen gaan over gewelddadig nationalisme, patriarchaat, grensrituelen, koloniaal erfgoed en klasse. Haar werk was te zien op festivals en biënnales in Europa, Zuid- en Oost-Azië, het Midden-Oosten en Afrika.  

Eisa Jocson is choreograaf en danser uit de Filipijnen. Ze wordt in veel landen erkend als een van de meest charismatische choreografen van haar generatie. In haar voorstellingen onderzoekt Eisa verschillende manieren van misbruik van arbeidskrachten uit de Filipijnen. Ze zoekt daarbij altijd de lichtpuntjes in serieuze onderwerpen en legt stereotypen over Filipijnen en gemeenschappen in Zuidoost-Azië in het algemeen bloot.