Under Construction

Frascati presenteert vanaf 2023 met Under Construction een programma voor makers die nieuwe perspectieven tonen, persoonlijk werk maken en daarmee niet vanzelfsprekende werelden bij elkaar brengen. Onder de vleugels van Frascati Producties krijgen zij een korte periode de tijd om op hun werk te reflecteren. Het programma biedt hen de ruimte om eerder gemaakt werk te verdiepen, om te experimenteren en zich verder te ontwikkelen. 

Under Construction werkt nauw samen met: Nowhere, Poetry Circle, Fringe Festival, Podium Mozaïek en Over het IJ Festival.

De eerstvolgende editie van Under Construction is in mei 2024. Houd deze pagina in de gaten voor de makers en programma. 

November 2023 

 • Under Construction: Een Gesprek

  Frascati Producties presenteert: Jente De Motte
  wo 8 nov ’23
  en
  do 9 nov ’23

  Tijdens een verjaardagsfeestje, een voetbalwedstrijd of avondje uit. We zijn constant in gesprek met elkaar. 

  Aan de oppervlakte lijkt het dat we tot de inhoud komen, het lijkt vlekkeloos te gaan. Maar in hoeverre begrijpen we elkaar echt? Welke strategieën gebruiken we om te communiceren en gehoord te worden? Hoe moeilijk is het om te verwoorden wat er van binnen zit en kan dat überhaupt?

  Over Jente De Motte

  Jente De Motte is een maker, speler en schrijver en studeerde af op de mime opleiding aan de theaterschool van Amsterdam. Haar werk zoomt in op de mens en zijn gebruikelijkheden. Het zijn tragikomedie’s die door middel van absurde vormen tot op een diepere laag komen over de wensen, verwarring en niet gehaalde doelen van de dagdagelijkse mens. Jente onderzoekt in Een Gesprek de structuren van taalgebruik. Wat zeggen we eigenlijk? 

  concept en regie Jente De Motte spel Tim van Dongen, Martijn Schrier techniek Sjaak Zegwaard

 • Under Construction: Zand Erover

  Frascati Producties presenteert: TG Gouden Bergen
  wo 8 nov ’23
  en
  do 9 nov ’23

  Wanneer ben jij voor het laatst echt boos geweest? Wat doe je als mensen het over bepaalde onderwerpen niet meer willen hebben - maar bij jou nog hoog zitten? 

  Wat geef je door en wat wil je doorbreken? Trek je je bek open bij onrecht? Of ga je liever niet dat ongemak aan, dus laat maar zitten, zand erover! Nina-Elisa Euson & Yeliz Dogan brengen een ode aan de vrouwen die vonden dat shit anders moest. Met muziek door Onur Kaletas.

  Over TG Gouden Bergen

  Nina-Elisa Euson studeerde in 2020 af als theatermaker aan de Toneelacademie Maastricht. Nu is ze actrice, regisseur en speldocent, met altijd een maatschappelijk onderwerp als uitgangspunt. De voorstelling Gouden Bergen is de eerste voorstelling die ze schreef en regisseerde na haar afstuderen, met TG Gouden Bergen. Hierna volgde Zand Erover, waar nu bij Frascati Producties een avondvullende voorstelling van wordt gemaakt. In de afgelopen jaren is zij als actrice en theatermaker werkzaam geweest bij o.a. DOX, Stut, Het Laagland, Studio Figur, Rose Stories, Marte Boneschansker en RAAF Muziektheater.

  Yeliz Dogan was drie seizoenen te zien in de jeugdserie Spangas. In het verleden speelde bij theatergroepen als Lost Project en ‘DOX’. De actrice maakte op het jonge makers festival ‘RRReuring’ haar debuut met de eigen geschreven solo voorstelling #MISLUKTINLIEFDE. Yeliz stond op de Parade met de muzikale theatervoorstelling’ Vals verlangen’.  Een productie van TG Gouden Bergen- waar Yeliz aan verbonden is- Deze zomer stond ze met 'Zand Erover' op de parade vrouwelijke verzetshelden, vergeten vrouwen of vergeving bestaat en wat daarvoor nodig is. Onlangs heeft Yeliz bij RRReuring haar nieuwe solo onderzoek getoond: JE BENT PITTIG, ‘ K GA JE ZACHT MAKEN. Ze is verkozen tot het mastertraject van Vaktor en zal haar onderzoek verder uitbreiden naar een voorstelling.  

  Onur Kaletas studeerde aan Codarts richting wereldmuziek/zanger. Hij is een componist, zanger en gitarist, met grote affiniteit voor Turkse muziek. Geboren en getogen in de betoverende stad Amsterdam, omarmde hij van jongs af aan de rijke culturele en muzikale erfenis om hem heen. Hij deelde het podium met vele internationale artiesten. Zijn gitaar en stem waren de instrumenten waarmee hij verbinding maakte met het publiek en opzoek was naar de diepste zielsroerselen. Heden stort hij zich in een ambitieus project, waarin theater, film, literatuur en muziek samenkomen. 

  maker en concept Nina-Elisa Euson maker Yeliz Dogan muzikant Onur Kaletas vormgeving  Pluck Venema spelcoach Denice De Muynck lichtontwerp Edvard Adalin posterbeeld  Anne Harbers met steun van Het Prins Bernhard Cultuurfonds met dank aan Stichting Mobile Arts, Inge Koks, Podium Mozaïek, CC Amstel, Fonds Podiumkunsten, Stichting Fire

 • Under Construction: Dromen wij samen over onze eigen herinneringen?

  Frascati Producties presenteert: Houda Bibouda, Benzokarim en Jörgen UNOM Gario
  vr 3 nov ’23
  en
  do 9 nov ’23

  Kunnen onze herinneringen synchroniseren om zo een nieuw collectief geheugen te creëren?

  Drie dichters Houda Bibouda, Jörgen UNOM Gario en Benzokarim vertrekken ieder uit een ander cultureel vocabulaire en proberen het mysterie van ons geheugen te ontrafelen door middel van taal.

  Over de makers

  Houda Bibouda (1992) schrijft, performt, onderneemt en organiseert. Ze is conceptontwikkelaar, coach en host. Zij schrijft onder het pseudoniem Tough and Vulnerable omdat zij kracht ziet en voelt in kwetsbaarheid. Beide thema’s komen in haar voordrachten aan bod. Haar kracht zet zij in voor sociaal-maatschappelijke zaken; zo is ze de anti-racisme-actiegroep For Our Community in Tilburg gestart en organiseert ze Safe Space events. Houda’s officiële debuut was bij Wordsplay van Wonda Collective tijdens International Woman’s Day in 2019. Tenslotte heeft zij voor het Opera Forward Festival in 2021 de zonde Jaloezie voor haar rekening genomen.

  Jörgen UNOM Gario is een Antilliaanse dichter geboren op Sint-Maarten. Hij schrijft in het Nederlands, Engels en Papiamento. Eind 2006 nam Jörgen deel aan een spoken word workshop in Nowhere, wat daarna uitgroeide tot het landelijke dichtersnetwerk Poetry Circle Nowhere. Hij is nu één van de coaches/workshopmasters die jong talent begeleidt. 

  Elk optreden van Jörgen is een ervaring. Inmiddels speelt hij ook gitaar en ukelele en heeft hij deze geïntegreerd in zijn shows. Tevens produceert hij elektronische muziek. Hij is nu meer dan tien jaar actief als dichter en trad op in binnen- en buitenland bij o.a.: Solar Festival 2013 (Roermond), Van Gogh Museum (Amsterdam), Nieuwe Kerk (Amsterdam), Oerol (Terschelling), De Parade, Kunstfestival des Arts (Brussel, België), Contacting the World Theater Festival, (Sophia Town, Zuid-Afrika) en Salon Del Mobile (Milaan, Italië).

  Benzokarim (1996) is een spoken word artiest en dichter. Karim ontroert al nog voordat hij heeft gesproken. Zijn aanwezigheid spreekt. Zijn voordrachten zijn muzikaal, ritmisch, dynamisch en doorleefd van emoties zoals alleen hij deze kan verwoorden. Hij heeft een thuis gevonden in zowel het gesproken als het geschreven woord. Taal is voor hem een activistische en poëtische daad. 

  In 2022 was hij onderdeel van het Letterenfonds ”Slow Writtinglab, en won hij de El Hizjra literatuurprijs (Poëzie). Verder is hij Coach bij Poetrycircle en redacteur bij Mensen Zeggen Dingen. Naast het optreden op verschillende podia zoals Lowlands, Crossing Border Festival, Read My World en Opera Forward Festival, is hij onlangs gedebuteerd met zijn gedichtenbundel ‘El Ghorba’.

  van en met Houda Bibouda, Jörgen UNOM Gario en Benzokarim

 • Under Construction: Ghriba

  Frascati Producties presenteert: Nour Jordan in coproductie met Over het IJ Festival, Poetry Circle, Nowhere
  do 2 nov ’23
  en
  wo 8 nov ’23

  Ghriba (غريبة): vreemd, vreemdeling.

  Als Tunesisch-Nederlandse beweegt Nour Jordan zich constant tussen twee werelden, maar door haar gebrekkige Tunesisch valt ze vaak tussen wal en schip. Hoe is het om je in die tussenruimte te bevinden? Wat betekent die plek voor haar?

  Door haar eigen ervaringen onder de loep te nemen, bevraagt Nour in Ghriba de invloed die moedertaal heeft op je culturele identiteit en je gevoel van thuis. Ze verkent de emotionele hoogte- en dieptepunten die het Tunesisch haar brengt. Als zij dichter bij haar eigen taal kan komen, kan ze dan uit die tussenwereld klimmen? Kan zij met de ene taal een thuis vinden in de andere?

  Over de maker

  Nour Jordan (1998) is een hoopvolle spoken word artiest en multidisciplinair woordkunstenaar. Spoken word is voor haar een vorm van creatief verzet, daarom zal zij zich altijd uitspreken waar nodig. Als een astronaut binnen de dampkring navigeert zij door het volwassen leven en in haar handen zijn woorden net hemellichamen die zij vervolgens omzet tot constellaties.

       

  maker en performer Nour Jordan productie Job Leseman 

 • Under Construction: Manquement

  Frascati Producties presenteert: Djuwa Mroivili in coproductie met Over het IJ Festival
  do 2 nov ’23
  en
  vr 3 nov ’23

  In Manquement worden verhalen, geschiedenissen en herinneringen vervlochten tot een dromerig en persoonlijk geheel. 

  Middels Amsterdamse, tastbare, hedendaagse aanknopingspunten en archiefmateriaal gaat Djuwa Mroivili op zoek naar wat er voorafging aan gemis en hoe de gaten van gemis gevuld kunnen worden. Manquement is een ode aan voorouders die migreerden, transformeerden en een thuis bouwden voor zichzelf.

  Over de maker 

  Djuwa Mroivili (Amsterdam, 1998) is een Comorees-Nederlandse maker, afro-hairinspirator, pianiste, fangirl, curator en researcher met Amsterdam als thuisbasis. Hoewel ze geschoold is als klassiek pianiste en concerten (zowel solo als in samenwerking met anderen) nog steeds deel uitmaken van haar werkpraktijk, experimenteert ze daarnaast ook met andere formats van performances waarin muziek een rol speelt. In de performances die ze als maker ontwikkelt - vaak conceptueel van aard - stelt zij zich op als kwetsbare storyteller en gebruikt ze o.a. muziek, woorden en lichaam om haar verhalen te vertellen. 

  spel, regie, tekst, kostuum, scenografie  Djuwa Mroivili techniek Paul Breumer 

 • Under Construction: Meet the Method

  Frascati Producties presenteert: Hajar Fargan
  do 2 nov ’23
  en
  vr 3 nov ’23

  Have you ever heard about the theory that the moonlanding is in scène gezet? 

  De belofte van een Betere Jij prijkt op de omslag van menig zelfhulpboek; de cursussen en stappenplannen zijn niet meer weg te denken uit de moderne maatschappij. Deze belofte van maakbaarheid viert hoogtij in onze samenleving: van lichaam tot mentaliteit, van gender tot identiteit, van botox in je slapen to create the perfect facelift tot your namaste at the end of your yin-yoga class in Bos en Lommer. Alles lijkt mogelijk. Tijd om deze belofte te bevragen. 

  In Meet the Method, een tedtalk meets zelfhulpcursus on speed, verleidt een alwetende figuur de bezoeker tot een gedachte-experiment over identiteit. Een gecontroleerd relaas over vallen tussen werelden en terechtkomen in een vervreemdend tussenin, waarin slachtoffer en dader versmelten en kijken samenvalt met bekeken worden. 

  Over Hajar Fargan

  Hajar Fargan (1997) leeft in Amsterdam-West. Na een brute afwijzing op de toneelschool in Amsterdam (en in Maastricht) (en in Arnhem) komt ze terecht op de Universiteit van Amsterdam waar ze de bachelor Culturele Antropologie behaalt. Het verdriet is groot als blijkt dat haar academische werk voor altijd zal worden gelezen door twee man en een paardenkop dus in plaats van een master doet ze dan toch nóg een keer auditie op de Toneelschool in Amsterdam. En wel ja, ze wordt aangenomen!

  Ze speelt de hoofdrol in RWINA van de Toneelmakerij in regie van Abdel Daoudi en de hoofdrol in Triq Salama, de debuutfilm van Najib Amhali. Dit jaar studeert zij af met eigen werk waarin zij telkens haar publiek verleidt tot het bevragen van hun waarheden, in de hoop dat zij, de waarheid dus, altijd in beweging blijft; fluïde en instabiel. Een beetje zoals de maker zelf.

  concept, tekst en spel Hajar Fargan techniek Vincent Romijn met dank aan Fringe Festival

Mei 2023

Tijdens de eerste editie van Under Construction ontwikkelden en presenteerden wij werk van Toni Blackwell, Erwin Kiene en Houda Bibouda met Benzokarim en Jörgen UNOM Gario van 18 t/m 20 mei in Frascati 1, 3 en 4.

 • Under Construction: Is een droom niet iets wat je ziel ervaart?

  Frascati Producties presenteert: Houda Bibouda
  vr 19 mei ’23
  en
  za 20 mei ’23

  Is een droom niet iets wat je ziel ervaart? Kunnen onze herinneringen synchroniseren om zo een nieuwe collectieve geheugen te creëren? Kunnen wij hiermee vooruitblikken en onze geschiedenis op dit moment in de tijd verbinden? 

  Drie dichters Houda Bibouda, Jörgen UNOM Gario en Benzokarim vertrekken ieder uit een ander cultureel vocabulaire en proberen de mysterie van ons geheugen te ontrafelen door middel van taal.

  Under Construction

  Frascati presenteert een nieuw programma waarin jonge makers bestaand werk uitdiepen of in een korte periode nieuw werk maken. Het betreft hier makers die nieuwe vormen onderzoeken, hun werk is persoonlijk en verhoudt zich tot grootstedelijke thema’s en vragen. Zij krijgen onder de vleugels van Frascati Producties de ruimte om te experimenteren en te ontwikkelen. 

  Met in mei 2023 Toni Blackwell, Erwin Kiene en Houda Bibouda.

  Over de makers

  Houda Bibouda

  Houda  Bibouda (1992) schrijft, performt, onderneemt en organiseert. Ze is conceptontwikkelaar, coach en host.

  Zij schrijft onder het pseudoniem Tough and Vulnerable omdat zij kracht ziet en voelt in kwetsbaarheid. Beide thema’s komen in haar voordrachten aan bod. Haar kracht zet zij in voor sociaal-maatschappelijke zaken; zo is ze de anti-racisme-actiegroep For Our Community in Tilburg gestart en organiseert ze Safe Space events. Houda’s officiële debuut was bij Wordsplay van Wonda Collective tijdens International Woman’s Day in 2019. Tenslotte heeft zij voor het Opera Forward Festival in 2021 de zonde Jaloezie voor haar rekening genomen.

  Houda nodigt uit: Jörgen UNOM Gario

  Jörgen Gario, ook wel bekend als UNOM, is een Antilliaanse dichter geboren op Sint-Maarten. Hij schrijft in het Nederlands, Engels en Papiamento.

  Eind 2006 nam Jörgen deel aan een spoken word workshop in Nowhere, wat daarna uitgroeide tot het landelijke dichtersnetwerk Poetry Circle Nowhere. Hij is nu één van de coaches/workshopmasters die jong talent begeleidt. 

  Elk optreden van Jörgen is een ervaring. Inmiddels speelt hij ook gitaar en ukelele en heeft hij deze geïntegreerd in zijn shows. Tevens produceert hij elektronische muziek. Hij is nu meer dan tien jaar actief als dichter en trad op in binnen- en buitenland bij o.a.: Solar Festival 2013 (Roermond), Van Gogh Museum (Amsterdam), Nieuwe Kerk (Amsterdam), Oerol (Terschelling), De Parade, Kunstfestival des Arts (Brussel, België), Contacting the World Theater Festival, (Sophia Town, Zuid-Afrika) en Salon Del Mobile (Milaan, Italië).

  Houda nodigt uit: Benzokarim

  Benzokarim (1996) is een spoken word artiest en dichter.

  Karim ontroert al nog voordat hij heeft gesproken. Zijn aanwezigheid spreekt. Zijn voordrachten zijn muzikaal, ritmisch, dynamisch en doorleefd van emoties zoals alleen hij deze kan verwoorden. Hij heeft een thuis gevonden in zowel het gesproken als het geschreven woord. Taal is voor hem een activistische en poëtische daad. 

  In 2022 was hij onderdeel van het Letterenfonds ”Slow Writtinglab, en won hij de El Hizjra literatuurprijs (Poëzie). Verder is hij Coach bij Poetrycircle en redacteur bij Mensen Zeggen Dingen. Naast het optreden op verschillende podia zoals Lowlands, Crossing Border Festival, Read My World en Opera Forward Festival, is hij onlangs gedebuteerd met zijn gedichtenbundel ‘El Ghorba’.

  Van en met Houda Bibouda, Jörgen UNOM Gario en Benzokarim

 • Under Construction: MACHO

  Frascati Producties presenteert: Erwin Kiene
  vr 19 mei ’23
  en
  za 20 mei ’23

  Opgroeiend tussen zijn opa, vader, ooms neven en broer kijkt performer Erwin Kiene naar de verschillende vormen van wat men "mannelijkheid' noemt.

  We leven in een tijd waarin we gender opnieuw mogen bekijken. Welke waarde zijn er aan de verschillende rollen toegekend? En wat voor man wil, kan ik zijn?

  Door in de huid te kruipen van de mannen in zijn leven, verandert de kijk van Erwin Kiene op zichzelf en de wereld waarin hij is opgegroeid. Door middel van muziek en dans komt ieder familielid tot leven en worden hun worstelingen, trots en humor zichtbaar.

  De voorstelling is een feest vol beweging en neemt je mee naar zijn Guyaneze familie.

  Under Construction

  Frascati presenteert een nieuw programma waarin jonge makers bestaand werk uitdiepen of in een korte periode nieuw werk maken. Het betreft hier makers die nieuwe vormen onderzoeken, hun werk is persoonlijk en verhoudt zich tot grootstedelijke thema’s en vragen. Zij krijgen onder de vleugels van Frascati Producties de ruimte om te experimenteren en te ontwikkelen. 

  Met in mei 2023 Toni Blackwell, Erwin Kiene en Houda Bibouda.

  Over Erwin Kiene

  Erwin Kiene is allround performer en in 2018 afgestudeerd aan de opleiding Academie voor Lichamelijke Opvoeding. Erwin is altijd bezig geweest met schrijven en dansen en is gespecialiseerd in de stijl Krump. In 2016 heeft hij zich ontwikkeld als speler bij het door Priscilla Vaudelle opgerichtte LostProject Amsterdam. Bij LostProject speelde hij in Man Down, Man Down 2.0, The World Is Yours, Man Down Global, BIMS part 1 (LostProject / Frascati Producties) en SIXTH (LostProject / Frascati Producties). Erwin deed in 2023 mee aan het nieuwe makers festival ‘RRReuring’’ bij Podium Mozaïek en ontwikkelde daar zijn eerste solovoorstelling.

  concept en spel Erwin Kiene choreografie Erwin Kiene begeleiders Dionne Verwey, Priscilla Vaudelle, Elike Roovers tekstbegeleiding Smita James sound designer Gery Mendes 

 • Under Construction: Voor Sletten die zijn verkracht

  Frascati Producties presenteert: Toni Blackwell
  do 18 mei ’23
  en
  vr 19 mei ’23

  Een interactieve, multidisciplinaire voorstelling vol dialoog, dans, beweging, spoken word, zang en muziek, die gaat over hoe de samenleving omgaat met seksuele vrijheid, ontwikkeling en geweld.

  Als we samenkomen en onze stem laten horen, zullen we in staat zijn taboes te doorbreken en de norm te bevragen. Er is hoop voor de toekomst als we in opstand komen tegen de mensen en als we het systeem en de status quo - desnoods met geweld - omver werpen.

  Startend vanuit haar persoonlijke verhaal, werkt Toni Blackwell met een mix van getrainde en ongetrainde spelers. Rauw en in your face, maar ook een harde zoektocht naar zachtheid. 

  Kanttekening
  De onderwerpen en teksten in de voorstelling zijn tot stand gekomen in samenwerking met de verhalen, gesprekken en materiaal van en met de spelers. 

  Trigger warning
  Deze interactieve voorstelling bevat content omtrent seksueel (verbaal)geweld, slut shaming en seksisme. Als er tijdens de voorstelling gevoelens en herinneringen bij je omhoog komen en je de zaal liever wilt verlaten, dan is dat mogelijk. 

  Nagesprek
  Op donderdag 18 mei gaat Toni Blackwell direct na de voorstelling in gesprek met Priscilla Vaudelle (LostProject) over makersschap en het proces rondom Voor Sletten die zijn verkracht.

  Under Construction

  Frascati presenteert een nieuw programma waarin jonge makers bestaand werk uitdiepen of in een korte periode nieuw werk maken. Het betreft hier makers die nieuwe vormen onderzoeken, hun werk is persoonlijk en verhoudt zich tot grootstedelijke thema’s en vragen. Zij krijgen onder de vleugels van Frascati Producties de ruimte om te experimenteren en te ontwikkelen. 

  Met in mei 2023 Toni Blackwell, Erwin Kiene en Houda Bibouda.

  Over Toni Blackwell

  Toni Blackwell studeerde in 2021 af aan de opleiding Theaterdocent in Amsterdam. Haar werk gaat over maatschappelijke thema’s die haar persoonlijk bezighouden en is provocerend- educatief. Vertrekkende vanuit haar eigen ervaring, verbindt zij zich aan haar spelers. Zij geeft hun ruimte om vanuit hun eigen visie materiaal te creëren. Toni geeft op verschillende plekken les en was regie-assistent bij het bejubelde stuk The Story of Travis. Voor het concept van de voorstelling Voor Sletten die zijn verkracht won Toni De Troffel, de jaarlijkse stimuleringsprijs van Festival Cement.

  concept, tekst & regie Toni Blackwell regieassistent Lisa Carreno scenografie & lichtontwerp Lieve van Engelenburg muzikale leiding Jesse Stenzler composities Jesse Stenzler en Mei -Yi Lee tekst & spel Nadia Idder, Martijn Looper, Dyonne Zwart, Justin Kuijper, Piet Mars, Jesse Molenaar, Shanti Monkou, Petra van de Kaaden en Priscilla ter Voert met dank aan Nigel Appelboom, Senami Awunou, Janneke Defesche, Pick Up Club, Thomas Leijen, Podium Mozaiek, Productie huis Nowhere, Me too Coaching HKU en Stichting Janivo

Under Construction Stories