© Eva Roefs

Priscilla Vaudelle

Maker

De Amsterdamse theatermaker Priscilla Vaudelle initieert met haar eigen gezelschap LostProject projecten, programma’s en voorstellingen. Met snelle montages, muziek, spoken word, rap en dans zet ze de toon voor verhalen die recht uit het hart van de stad komen: krachtige, universele voorstellingen, over actuele thema’s als identiteit, seksualiteit, sociale druk en opvoeding.

Biografie

De Amsterdamse theatermaker Priscilla Vaudelle (1982) studeerde in 2013 af aan de opleiding Theaterdocent - Academie voor Theater en Dans, Amsterdam. Tijdens haar studie richtte zij het collectief LostProject op. In haar werk geeft Priscilla zichtbaarheid aan mensen en verhalen die doorgaans geen podium vinden. Met snelle montages, muziek, spoken word, rap en dans zet ze de toon voor verhalen die recht uit het hart van de stad komen: krachtige, universele voorstellingen, over actuele thema’s als identiteit, seksualiteit, sociale druk en opvoeding, die veel weerklank vinden bij een divers publiek. Veelal werkt zij met communities en jonge talentvolle spelers zonder kunstvakopleiding.

Priscilla maakte eerder het ruige Man Down (2017), waarin acht jonge mannen in een kooi het gevecht aangaan met hun man zijn, en in coproductie met Frascati Producties The World Is Yours #TWIY (2019), over jongeren die slashies moeten zijn om te overleven in de huidige arbeidsmarkt.

Bij Frascati Producties zette Priscilla in het project Klas 5, in co-creatie met jongens van psychiatrisch centrum Levvel (voorheen De Bascule), haar onderzoek naar mannelijkheid voort. Onlangs creëerde zij de muzikale voorstelling BIMS, die in juli 2021 in première ging en vanaf februari 2022 op tournee is. In BIMS volgen we het verhaal van een groep jonge Bijlmerbewoners, vechtend tegen gentrificatie en racisme.

De voorsteling SIXTH ging in september 2022 in première in Frascati. Het vertelt het verhaal van jonge vrouwen en uiterlijke perfectie. Dwars door een dreigende soundscape van rap, soul en r&b beats, ontrafelt zich een duister verhaal rond obscure cosmetische ingrepen en opgezwollen lijven in naam der schoonheid. 

Eind november 2023 kwam de nieuwste voorsteling OSSO van Priscilla bij Frascati Producties uit, waarin de structuren binnen een klein gezin blootgelegd worden door scherpe dialogen, kwetsbare songs en vurige bewegingen. Ontroerend, grappig en confronterend. 

In de pers

''Het spel van de jongens is van een grote kracht, met veel herkenbare humor''

Theaterkrant over Man Down van LostProject / Tolhuistuin 

''Het daagt uit, want het heeft iets ongemakkelijks. En dat is juist wat dit stuk briljant maakt.''

Musicalnieuws over The World is Yours #TWIY van LostProject/ Tolhuistuin

''Game over is beslist een kwalitatief hoogstaande voorstelling die verder durft te gaan dan tal van reguliere uitvoeringen over zo’n precair onderwerp als racisme en het buitensluiten van mensen met een niet-witte achtergrond.''

Theaterkrant over Game Over van LostProject / Meertvaart Studio

''Een overtuigende lofzang op de Bijlmer.''

Theaterkrant over BIMS van Priscilla Vaudelle (LostProject) in coproductie met Frascati Producties

Producties