Eva Roefs

Priscilla Vaudelle

Maker

De Amsterdamse theatermaker Priscilla Vaudelle initieert met haar eigen gezelschap LostProject projecten, programma’s en voorstellingen. Met snelle montages, muziek, spoken word, rap en dans zet ze de toon voor verhalen die recht uit het hart van de stad komen: krachtige, universele voorstellingen, over actuele thema’s als identiteit, seksualiteit, sociale druk en opvoeding.

Ze creëerde de muzikale voorstelling BIMS, die in juli 2021 in première ging. In BIMS volgen we het verhaal van een groep jonge Bijlmerbewoners, vechtend tegen gentrificatie en racisme. Vaudelle's voorsteling SIXTH ging in september 2022 in première in Frascati.

Biografie

De Amsterdamse theatermaker Priscilla Vaudelle (1982) studeerde in 2013 af aan de opleiding Theaterdocent - Academie voor Theater en Dans, Amsterdam. Tijdens haar studie richtte zij het collectief LostProject op. In haar werk geeft Vaudelle zichtbaarheid aan mensen en verhalen die doorgaans geen podium vinden. Met snelle montages, muziek, spoken word, rap en dans zet ze de toon voor verhalen die recht uit het hart van de stad komen: krachtige, universele voorstellingen, over actuele thema’s als identiteit, seksualiteit, sociale druk en opvoeding, die veel weerklank vinden bij een divers publiek. Veelal werkt zij met communities en jonge talentvolle spelers zonder kunstvakopleiding.

Vaudelle maakte eerder het ruige Man Down (2017), waarin acht jonge mannen in een kooi het gevecht aangaan met hun man zijn, en in coproductie met Frascati Producties The World Is Yours #TWIY (2019), over jongeren die slashies moeten zijn om te overleven in de huidige arbeidsmarkt.

Bij Frascati Producties zette Vaudelle in het project Klas 5, in co-creatie met jongens van psychiatrisch centrum Levvel (voorheen De Bascule), haar onderzoek naar mannelijkheid voort. Onlangs creëerde zij de muzikale voorstelling BIMS, die in juli 2021 in première ging en vanaf februari 2022 op tournee is. In BIMS volgen we het verhaal van een groep jonge Bijlmerbewoners, vechtend tegen gentrificatie en racisme.

De voorsteling SIXTH ging in september 2022 in première in Frascati. Het vertelt het verhaal van jonge vrouwen en uiterlijke perfectie. Dwars door een dreigende soundscape van rap, soul en r&b beats, ontrafelt zich een duister verhaal rond obscure cosmetische ingrepen en opgezwollen lijven in naam der schoonheid. 

In de pers

''Het spel van de jongens is van een grote kracht, met veel herkenbare humor''

Theaterkrant over Man Down van LostProject / Tolhuistuin 

''Het daagt uit, want het heeft iets ongemakkelijks. En dat is juist wat dit stuk briljant maakt.''

Musicalnieuws over The World is Yours #TWIY van LostProject/ Tolhuistuin

''Game over is beslist een kwalitatief hoogstaande voorstelling die verder durft te gaan dan tal van reguliere uitvoeringen over zo’n precair onderwerp als racisme en het buitensluiten van mensen met een niet-witte achtergrond.''

Theaterkrant over Game Over van LostProject / Meertvaart Studio

''Een overtuigende lofzang op de Bijlmer.''

Theaterkrant over BIMS van Priscilla Vaudelle (LostProject) in coproductie met Frascati Producties

Producties

Priscilla Vaudelle / Frascati Producties / LostProject
SIXTH (2022)
Een audiovisuele voorstelling die een aanklacht doet tegen het moderne schoonheidsideaal. Van borstimplantaten en lipfillers tot aan all inclusive-Brazilian Butt Lift groepsreizen.
Priscilla Vaudelle ( LostProject) / coproductie Frascati Producties
BIMS (2021)
Een coming of age verhaal over een groep Surinaams-Nederlandse jongeren wonend in Amsterdam Zuidoost, vechtend tegen gentrificatie en racisme.
Frascati Producties
LostWords: End of the Road (2020)
Een theatrale gespreksavond om jongeren en jongvolwassenen met elkaar in gesprek te laten gaan over uitdagingen en kansen die spelen onder de jonge Amsterdammers
Frascati Producties
Presentatie vormonderzoek End Of The Road ( 2020)
Vooronderzoek naar opgroeien in een Suri-Nederlandse jas. Dit werd afgesloten met een theatrale presentatie over de coming of age van jonge, biculturele Nederlanders zoekende naar hun identiteit.
Frascati Producties i.s.m. de Bascule/Levvel
Klas 5 (2019)
Wanneer ben je een echte man? En wie bepaalt dat eigenlijk? Een eerste onderzoekspresentatie over mannelijke identiteit en kwetsbaarheid anno nu.
LostProject/ Tolhuistuin
#TWIY (2019)
The World is Yours gaat over de nieuwe generatie jonge werkers, de ‘slashies’. Ze hebben twee of meer banen, niet alleen uit financiële noodzaak, maar juist ook omdat één beroep te weinig is om alle talenten in kwijt te kunnen.
LostProject / Tolhuistuin
Man Down (2017)
In Man Down gaan de acteurs in een afgesloten ruimte het gevecht aan met hun emoties, tonen zij de kwetsbaarheid van de man, overwinnen zij hun angsten en stappen ze letterlijk en figuurlijk uit hun comfort zone.
LostProject / Tolhuistuin
Daddy Lost Me (2015)
Het ene kind is papa’s prinsesje, terwijl de ander er alles aan doet om ook maar een beetje van zijn aandacht te krijgen. Daddy Lost Me was een herkenbare voorstelling over de soms moeilijke relatie tussen vaders en hun kinderen.
LostProject
Awkward (2014)
Een confronterende voorstelling op locatie in de flat Kleiburg. Het gaat over een groep jongeren die zich onttrekken aan de buitenwereld. Zij worstelen met hun seksualiteit en zoeken de veiligheid bij elkaar op in de flat.