© Eva Roefs

Interview Theaterkrant met Maria Magdalena Kozłowska en Pankaj Tiwari over Jérôme Bel

Moos van de Broek ging voor Theaterkrant in gesprek met Maria Magdalena Kozłowska en Pankaj Tiwari over hun bewerking van Jérôme Bel in het kader van Sustainable Theatre. “Tiwari: "Ik vertrek vaak vanuit het thema duurzaamheid, maar interpreteer het begrip anders dan veel Europeanen. Dit is mijn kans om te vertellen hoe ik erover denk.”"

 

'' In het kader van het project Sustainable Theatre reflecteren twee jonge makers op een autobiografisch werk van choreograaf Jérôme Bel. Het Holland Festival nodigde Maria Magdalena Kozłowska (Nederland/Polen) en Pankaj Tiwari (Nederland/India) uit de bestaande solo te representeren. Centrale vraag: wat waren de waarden van de conceptuele kunstenaars uit de jaren negentig en wat leeft er onder de generatie van nu?

Vanuit het statement niet meer te willen reizen bedachten theaterregisseur Katie Mitchell, choreograaf Jérôme Bel en Théâtre Vidy-Lausanne het project ‘Sustainable Theatre’ waarin twee voorstellingen toeren in de vorm van scripts, tekst en een set regels. De uitvoering van de voorstelling wordt in ieder land op een duurzame manier door een lokale cast en crew tot stand gebracht. Vorig jaar toonde het Holland Festival al een bewerking van Mitchells A Play for the Living in a Time of Extinction door Floor Houwink ten Cate. Dit jaar presenteren Magdalena Kozłowska en Pankaj Tiwari Jérôme Bel.

Ze ontvingen het script en een video van de performance. Daarna vertrokken de twee een maand naar India. Kozłowska: "We begaven ons in een andere wereld en konden met meer afstand kijken naar het project. Hoe verhouden we ons tot dit werk?"

Lees hier het volledige interview.

Maria Magdalena Kozłowska (NL/PL) en Pankaj Tiwari gaan dinsdag 13 juni in première met hun bewerking van Jérôme Bel, in samenwerking met lichtkunstenaar Nick Verstand en in coproductie met Frascati Producties. Hierna nog op 14 juni te zien om 20:30 in Frascati 1.

  • di 13 jun ’23
   20:30
   Première
   Frascati, Amsterdam
   Frascati 1
  • wo 14 jun ’23
   20:30
   Frascati, Amsterdam
   Frascati 1
  • vr 17 jun ’22
   20:30
   Première
   Frascati, Amsterdam
   Frascati 1
  • za 18 jun ’22
   20:30
   Frascati, Amsterdam
   Frascati 1
  • zo 19 jun ’22
   20:30
   Frascati, Amsterdam
   Frascati 1