Holland Festival: A play for the living in a time of extinction

Floor Houwink ten Cate, Annelinde Bruijs, Théâtre Vidy-Lausanne, Frascati Producties
vr 17 jun ’22 - zo 19 jun ’22
Een energiezuinig toneelstuk over leven en uitsterven.
vr 17 jun ’22
-
zo 19 jun ’22

Een dramaturg neemt een voorstelling over van een actrice die naar haar stervende moeder moet. Ze neemt het publiek mee in het grote verhaal over het ontstaan van leven op onze planeet en het uitsterven van ontelbare planten en dieren.

Puttend uit zowel haar persoonlijke gedachten als uit wetenschappelijk onderzoek, verwoordt ze onze gedeelde angst en wanhoop over de hedendaagse situatie van de wereld en verbindt de dood van de moeder aan de angst voor het verdwijnen van de mensheid.

In haar zoektocht naar een manier om op een verantwoorde, energiezuinige manier theater te maken, ontwikkelde theaterregisseur Katie Mitchell een concept voor een voorstelling, waarvan alleen de tekst en een set regels voor de uitvoering op reis gaan. Het wordt in ieder land uitgevoerd door een lokale cast en crew. Een van de regels is dat alle energie die voor de voorstelling wordt gebruikt, voor het publiek zichtbaar moet worden opgewekt.

In het Holland Festival is het aan regisseur Floor Houwink ten Cate om op een originele en slimme manier dit uitdagende concept tot stand te brengen. Actrice Joy Wielkens neemt de rol van dramaturg op zich en brengt de verontrustende tekst tot leven.

Operacomponist en -zangeres Annelinde Bruijs maakt de compositie van de voorstelling. Floor Houwink ten Cate en Annelinde Bruijs bouwen gestaag aan een nieuwe, sociaal-politieke operavorm waarin ze de klassieke opvattingen over opera bevragen en transformeren tot grote kwetsbare en politieke gebaren.

Luister hier naar de podcast van De Groene Amsterdammer over A Play for the Living in a Time of Extinction

  • Duur: 90 minuten
Onderdeel van:
Frascati Producties

tekst Miranda Rose Hall concept en oorspronkelijke regie Katie Mitchell regie Floor Houwink ten Cate scenografie Julian Maiwald dramaturgie (origineel) Ntando Cele compositie Paul Clark, Annelinde Bruijs extra geluid Electric Farmer (Elisha Millard) uitvoering Joy Wielkens productie Holland Festival coproductie Théâtre Vidy-Lausanne, R.B. Jérôme Bel (Parijs), Réseau des Théâtres en Transition:  Dramaten Stockholm, MC2: Maison de la Culture de Grenoble, National Theater & Concert Hall, Taipei, NTGent, Piccolo Teatro di Milano – Teatro d’Europa, Teatro Nacional D. Maria II, Théâtre de Liège, Lithuanian National Drama Theatre, National Theatre of Croatia Zagreb, Slovene National Theatre Maribor, Trafo, Frascati Producties