© Lucas van der Rhee

WE ARE (NOT) TUPAC SHAKUR

DIEHELEDING
di 26 mrt ’24 en wo 27 mrt ’24
Een persoonlijke hiphop voorstelling over jeugdhelden, de liefde voor hiphop en culturele toe-eigening.
di 26 mrt ’24
en
wo 27 mrt ’24

Via jeugdhelden, mythische figuren en tienerposters zoekt hiphop-theatercollectief DIEHELEDING naar wat een mens tot held maakt, en wat er voor zorgt dat we op diegene willen lijken. Een muzikale mozaïek als een hiphop-album op de vloer. 

Raplegende Tupac Shakur inspireert nog steeds miljoenen mensen die zich in hem herkennen en naar hem opkijken. Je vindt zijn gezicht over de hele wereld op posters, t-shirts en slaapkamer muren. Tupac is meerdere mensen in één: een veroordeelde sex-offender, een activist, een geniale rapper, een opportunistische geldverdiener én een slachtoffer van zijn eigen roem. Een controversieel artiest wiens identiteit niet in één hokje te plaatsen is. 

In de voorstelling WE ARE (NOT) TUPAC SHAKUR bevraagd DIEHELEDING haar liefde voor deze rap-held en stelt zo een breder maatschappelijke vraag: met wie mag je je identificeren?

In moordend tempo portretteren en analyseren de spelers hun grote helden - Bob Marley, Hokusai, Napoleon en Gorillaz - om te eindigen bij raplegende Tupac Shakur. Want wanneer je je optrekt aan een held, kun je dan diens 'foute' kant negeren? Kun je als witte-Nederlandse rapper Tupac als voorbeeld nemen? Of eigen je je dan een grote Amerikaanse held toe? Hoe identificeren we ons met de mensen die niet op ons lijken? 

In de pers

Over Dashboard:

"Dat Dashboard toch een overrompelende ervaring biedt komt door het fenomenale spel van Pauw. Tegen het eind van de rit stapt ze uit. Het waarom moet hier om spoilertechnische redenen onvermeld blijven, maar het is een apotheose die veel in perspectief plaatst. De muziek zwelt aan, de toeschouwer blijft aangeslagen achter." Theaterkrant

Over de Baron van Münchhausen:

"In hun swingende jeugdtheatervoorstelling rappen de spelers het verhaal van de Lügenbaron met vlijmscherpe teksten aan elkaar. (...) Als het publiek aan het verpletterende slot moet kiezen of liegen nou wel of niet goed is, moet je zelfs als volwassene het antwoord schuldig blijven." NRC 

Over Fox Populi:

"Het knappe slot toont bovendien die eeuwig tragische paradox van de mens: de neiging om geweld met geweld te bestrijden. Die verwarrende spanning tilt Fox Populi uit boven de vrolijk swingende show die het óók is. Dat zijn de beste Paradeproducties." de Volkskrant 

Over DIEHELEDING

DIEHELEDING is een Utrechts muziektheatercollectief dat sinds 2016 voorstellingen maakt met als voornaamste genre hiphop, waarbij ze hun eigen teksten schrijven en hun eigen muziek produceren. DIEHELEDING bestaat uit kernleden Steven Ivo, Merel Pauw en Jip Vuik (met als vaste gastspelers en makers o.a. Dalorim Wartes, Nick Livramento Silva, Julie Mughunda), zakelijke leiding door Juul Spoor.

Eerdere successen waren Lil’ Ariel Black (2017) en Fox Populi, de theaterhit van de Parade in 2018. Van 2019 - 2021 maakten zij in de Nieuwe Makersregeling van het FPK met DOX en Theater Utrecht de voorstellingen 1001 (2019), DIEHELEDING KOMT (2020), Fokking Akward (2020) en Dashboard (2021).In 2019 wonnen ze de DOX AWARD. In 2022 kreeg DIEHELEDING een zilveren krekel voor De Baron van Munchhausen (7+) in samenwerking met Theater Sonnevanck. Daarnaast werden ze in NRC genoemd als beste theatertekst van 2022 en een van de beste jeugdtheaterproducties van 2022.

Naast het maken van voorstellingen geven makers van DIEHELEDING les op de kunstvakopleidingen muziektheater en de toneelschool van ArtEZ, HKU en ATKA en geven zij les aan o.a. jongeren bij DOX, Jonge Harten Festival in Groningen en 39 Graden festival in Breda.

Voor ieder project werkt DIEHELEDING samen met andere acteurs, makers en muzikanten, die zich op tijdelijke basis als volwaardig lid bij het collectief voegen. Daardoor bestaat het collectief uit mensen die nooit hetzelfde voelen of denken. DIEHELEDING gelooft dat die verschillendheid hun kracht is. De meerstemmigheid als stem, omdat ze geloven dat alleen dat een waarachtige representatie van de mens is. 

concept DIEHELEDING (Steven Ivo, Merel Pauw, Jip Vuik) tekst en muziek Steven Ivo, Merel Pauw, Jip Vuik, Ousmane Bangura spel Merel Pauw, Steven Ivo, Ousmane Bangura regie Jip Vuik dramaturgische coaching Jörgen Tjong a Fong kostuum en decor Sacha Zwiers fotograaf Lucas van der Rhee mastering muziek Tom van Wee zakelijke leiding Juul Spoor