Olivia Laing: The struggle for bodily freedom

Olivia Laing, Melyn Chow, Tea Tupajić i.s.m. De Balie en Frascati
zo 4 jun ’23 20:30
Wat houdt ons tegen om op te staan en te demonstreren in de verdediging van basisrechten?
zo 4 jun ’23
20:30
  • zo 4 jun ’23
    20:30
    Frascati, Amsterdam
    Frascati 1

Het tweejaarlijkse multidisciplinaire Forum on European Culture verbindt denkers met kunstenaars, om zo te onderzoeken hoe kunst en verbeelding een rol spelen in het vormen van Europa. Tijdens The Struggle for Bodily Freedom gaat gerenommeerde Britse schrijver Olivia Laing het gesprek aan met (voormalig) Frascati-makers Melyn Chow en Tea Tupajić aan de hand van fragmenten van nieuw werk van deze twee makers. Zo wordt de blik op de relatie tussen lichamen, politiek en vrijheid geïllustreerd en bediscussieerd. 

In haar boek ‘Ieder een lichaam: over verzet, verlangen en vrijheid’ onderzoekt Olivia Laing wat het betekent om een lichaam te hebben. Ze mengt in het boek haar eigen ervaringen – ze identificeert zich als non-binair, studeerde kruidengeneeskunde, kwam uit een homoseksueel gezin en was radicaal activist – met de levens van een aantal belangrijke denkers en emancipatiebewegingen uit de twintigste eeuw. 

Laing focust specifiek op de politieke lading van het lichaam en analyseert een dynamiek waarin de politieke wereld de macht heeft om lichamen tot gevangenissen te maken, maar het lichaam ook de kracht heeft om een politiek landschap te veranderen. Deze precaire en krachtige positie wordt tijdens The Struggle for Bodily Freedom verder uitgebouwd samen met Melyn Chow en Tea Tupajić, wiens werk zich ook sterk verhoudt tot lichamelijkheid in een politieke context.

"We zijn niet alleen individuen, hongerig en sterfelijk, maar ook vertegenwoordigers van onze soort, onderworpen aan verwachtingen, eisen, verboden en straffen die enorm variëren afhangende van het soort lichaam dat we bewonen. Vrijheid is niet simpelweg een kwestie van je overgeven aan alle materiële verlangens, Sade-stijl. (Uit ‘Ieder een lichaam: Over verzet, verlangen en vrijheid’ van Olivia Laing)

  • Engels gesproken

Over Olivia Laing, Melyn Chow and Tea Tupajić

Olivia Laing (1977) is een veelgeprezen schrijfster en cultuurcriticus. Ze schreef zes boeken, waaronder bestsellers als ‘De Eenzame Stad’ (2016) en ‘Ieder een lichaam: Over verzet, verlangen en vrijheid’ (2021). Haar boeken zijn in 21 talen vertaald. Laing schrijft over kunst en cultuur voor The Guardian, Financial Times en The New York Times. Haar essays over kunst werden verzameld in de bundel ‘Funny Weather: Art in an Emergency’ (2020).

Melyn Chow groeide op in Singapore en werkt momenteel binnen de Nederlandse mime, fysiek theater, hedendaagse dans en performance. Ze studeerde zowel aan Lasalle College of the Arts (SG) als aan de Mime Opleiding aan de AHK (2022). Het interdisciplinaire werk van Melyn is fysiek, intiem en provocatief en onderzoekt de ‘female gaze’, sensualiteit versus schaamte en het erotische als bron van kracht. 

Samen met Kim Zeevalk presenteerde Melyn begin 2023 de 'mime porn' video-installatie I happen to be doing this for you (2023) bij Frascati Producties. In oktober 2023 volgt haar nieuwste Frascati-productie (in coproctie met Campo): Shaking Shame.

Regisseur Tea Tupajić (Sarajevo, 1984) onderzoekt de rol die kunst en performance kunnen spelen in uiteenlopende, vaak controversiële maatschappelijke kwesties. Haar werk is sterk internationaal gericht en speelt zich af op het snijvlak van theater, performance, videokunst en happening. Als ‘hoofdrolspelers’ kiest zij dikwijls voor niet-professionele performers: een gezelschap van festivalcuratoren, oud-medewerkers van de Israëlische inlichtingendienst, of juist een gemengde selectie van gewone Europese burgers. Binnen de afgebakende context van het theater weet zij samen met hen en het publiek ruimte te scheppen voor ontmoeting, discussie, ervaring en reflectie, een vrijplaats voor een nieuw perspectief op complexe, politieke onderwerpen.

Bij Frascati Producties maakte Tea Tupajić in 2018 Dark Numbers. Voor deze performance nodigde zij veteranen van de Nederlandse vredesmissie Dutchbat uit als medemakers en performers. Samen stapten zij in één van de donkerste geschiedenissen van Europa, in de hoop dat theater iets kan toevoegen aan alle publieke discussies, rapporten en rechtszaken: een fysieke ontmoeting, empathie en misschien een begin van een afsluiting.

Forum on European Culture 

Forum on European Culture is een uniek tweejaarlijks multidisciplinair evenement georganiseerd door De Balie, dat de waarde, kracht en impact van de Europese cultuur onderzoekt. Het brengt kunstenaars en denkers van over de hele wereld samen om na te denken over de toekomst van Europa. Het Forum is gebaseerd op de overtuiging dat de toekomst van Europa in de handen van kunst, cultuur en verbeelding ligt. Deze vierde editie vindt plaats in juni 2023 met als hoofdthema: ‘A Culture of Democracy’.