© Eva Roefs

Melyn Chow

Maker

Het werk van interdisciplinaire performance maker Melyn Chow (zij /haar) is fysiek, intiem en provocatief. Melyn werkt binnen de mime, hedendaagse dans en performance, waarbij ze onderzoek doet naar de ‘female gaze’, sensualiteit versus schaamte en het erotische als bron van kracht.

Samen met Kim Zeevalk presenteerde Melyn begin 2023 de 'mime porn' video-installatie I happen to be doing this for you (2023) bij Frascati Producties. In oktober dit jaar volgt haar nieuwste Frascati-productie: Shaking Shame.

Biografie

Melyn Chow groeide op in Singapore en werkt momenteel binnen de Nederlandse mime, fysiek theater, hedendaagse dans en performance. Ze studeerde zowel aan Lasalle College of the Arts (SG) als aan de Mime Opleiding aan de AHK (2022). Als performer werkte Melyn onder andere 2,5 jaar bij dansgezelschap RAW Movement (SG) en met makers als Nicole Beutler, Davy Pieters, Zara Bracht, Dries Verhoeven en Floor van Leeuwen.

Melyns eigen werk karakteriseert zich als intiem, fysiek, visueel, diepgeworteld en provocatief, waarbij ze continu op zoek gaat naar de grens tussen ongemak en verlangen. Hierbij is het lichaam in relatie tot beweging, ruimte en beeld vaak het startpunt van haar artistieke onderzoek. In haar meest recente werk onderzoekt ze de ‘female gaze’, sensualiteit, schaamte en het erotische als bron van kracht.

Melyn studeerde af aan de Mime Opleiding met I happen to be doing this for you, een ‘mime porn’ video-installatie die ze maakte met Kim Zeevalk. Met vijftien mime performers in de hoofdrol, toont de installatie nieuwe manieren om erotiek en sensualiteit in beeld te brengen. Na het succes als afstudeerproject hebben Melyn en Kim de installatie begin 2023 doorontwikkeld en gepresenteerd bij Frascati Producties, waarvoor ze Frascati 4 omtoverden tot een immense installatieruimte. 

In oktober 2023 presenteert Melyn nieuw werk als maker bij Frascati Producties, Shaking shame: een intieme performance waarin ze op zoek gaat naar de connecties tussen schaamte, genot en bevrijding. Voor zowel I happen to be doing this for you als voor Shaking shame liet Melyn zich inspireren door Audre Lorde’s essay Uses of the Erotic: The Erotic as power (1978). Shaking shame bouwt voort op Melyns gelijknamige performance, gemaakt in 2022 aan de AHK.