Britse bestseller schrijver Olivia Laing in gesprek met Frascati-makers Melyn Chow en Tea Tupajić

Gerenommeerde Britse schrijver Olivia Laing gaat op zondag 4 juni in gesprek met (voormalig) Frascati-makers Melyn Chow en Tea Tupajić over de relatie tussen lichamen, politiek en vrijheid aan de hand van fragmenten van nieuw werk van deze twee makers. Deze avond is onderdeel van Forum on European Culture, een evenement georganiseerd door de Balie dat denkers met kunstenaars verbindt, om zo te onderzoeken hoe kunst en verbeelding een rol spelen in het vormen van Europa.

 

Olivia Laing is een veelgeprezen schrijfster en cultuurcriticus. Ze schreef zes boeken, waaronder bestsellers als ‘De Eenzame Stad’ (2016) en ‘Ieder een lichaam: Over verzet, verlangen en vrijheid’ (2021). Haar boeken zijn in 21 talen vertaald. Laing schrijft over kunst en cultuur voor The Guardian, Financial Times en The New York Times. 

In haar boek ‘Ieder een lichaam: over verzet, verlangen en vrijheid’ onderzoekt Olivia Laing wat het betekent om een lichaam te hebben. Laing focust specifiek op de politieke lading van het lichaam en analyseert een dynamiek waarin de politieke wereld de macht heeft om lichamen tot gevangenissen te maken, maar het lichaam ook de kracht heeft om een politiek landschap te veranderen. Deze precaire en krachtige positie wordt tijdens The Struggle for Bodily Freedom verder uitgebouwd samen met Melyn Chow en Tea Tupajić, wiens werk zich ook sterk verhoudt tot lichamelijkheid in een politieke context.

Over Melyn Chow

Melyn Chow werkt momenteel binnen de Nederlandse mime, fysiek theater, hedendaagse dans en performance. Het interdisciplinaire werk van Melyn is fysiek, intiem en provocatief en onderzoekt de ‘female gaze’, sensualiteit versus schaamte en het erotische als bron van kracht. Samen met Kim Zeevalk presenteerde Melyn begin 2023 de 'mime porn' video-installatie I happen to be doing this for you  bij Frascati Producties. In oktober 2023 volgt haar nieuwste Frascati-productie (in coproductie met Campo): Shaking Shame.

Over Tea Tupajić

Regisseur Tea Tupajić onderzoekt de rol die kunst en performance kunnen spelen in uiteenlopende, vaak controversiële maatschappelijke kwesties. Haar werk is sterk internationaal gericht en speelt zich af op het snijvlak van theater, performance, videokunst en happening. Bij Frascati Producties maakte Tea Tupajić in 2018 Dark Numbers. Voor deze performance nodigde zij veteranen van de Nederlandse vredesmissie Dutchbat uit als medemakers en performers. Samen stapten zij in één van de donkerste geschiedenissen van Europa.