© Sophie Knijff

BOG.2

BOG. / Het Zuidelijk Toneel
vr 26 mei ’23 en za 27 mei ’23
Een nieuwe poging het leven te herstructureren.
vr 26 mei ’23
en
za 27 mei ’23

Tien jaar geleden maakten Lisa Verbelen, Sanne Vanderbruggen, Judith de Joode en Benjamin Moen de voorstelling BOG. Een poging het leven te herstructureren. Een voorstelling waarin ze het gehele leven en al haar vertakkingen probeerden te vatten en de voorstelling die de groep haar naam gaf. 

In 2013 deden ze, als vier twintigers, vanuit een gedeeld verlangen naar overzicht een eerste poging om in één voorstelling het gehele leven te herstructureren. Van geboren worden tot sterven, van zelf je eerste huisdier begraven tot vanachter het raam je kleinkinderen uitzwaaien. De voorstelling ging in première en voor even leek het klaar, maar direct daarna begon het te knagen. Dit was slechts één manier om dit leven te vatten. Om werkelijk iets te vangen van dat ding wat wij ons ‘leven’ noemen, namen ze een radicale keuze. BOG. besloot om elke tien jaar een nieuwe voorstelling te maken, iedere tien jaar een nieuwe poging te doen, totdat de laatste van hen de laatste adem zou uitblazen. 

In 2023 is het zover. Exact tien jaar na hun debuut presenteert BOG. het tweede deel van hun levenswerk over het leven. In een veranderde wereld, met verouderde lijven, geboren kinderen, gestorven familieleden en gekantelde perspectieven doen vier dertigers een nieuwe poging het leven te herstructureren. Het verlangen naar overzicht verdween en de wil om transformaties in kaart te brengen diende zich aan. In een muzikale, talige voorstelling verliest BOG. zich in de veelheid van het bestaan en zoekt zij naar nieuwe structuren in dit altijd veranderende leven.

Je hoeft geen kennis van BOG. 1 te hebben om BOG. 2 te kunnen zien.

Doneer je ervaringen 

Voor het maken van elke voorstelling verzamelt BOG. ervaringen van verschillende mensen om zo het eigen perspectief te overstijgen en een bredere blik op het menszijn te bieden. Tien jaar geleden stuurden vijftig mensen brieven over schakelmomenten in hun leven. Inmiddels heeft BOG. een ledenbestand van ruim 400 mensen. Voor BOG.2 beantwoorden zij vragen, bijvoorbeeld over wat er verandert en wat zich herhaalt in hun leven. 

Doneer hier jouw ervaringen

 

OVER BOG.

Vanuit de overtuiging dat we moeten zoeken naar wat ons als mensen bindt zonder de waarde van het verschil uit het oog te verliezen, maakt BOG. compromisloos, eigenzinnig en open theater voor de zoekende mens anno nu. 

 

BOG.2 in de pers

"Vindingrijke taal die meteen tot de verbeelding spreekt."

"Kom maar op met BOG.3" ★★★★ de Volkskrant

“Lief, open, maf, gênant, verdrietig en misschien soms helemaal niet nieuw, maar niettemin indringend; anders bekeken, poëtisch verwoord en ook weer hoopvol.” Theaterkrant

"BOG.2 maakt het gewicht van tien verstreken jaren sterk voelbaar." NRC

van en door Benjamin Moen, Judith de Joode, Lisa Verbelen, Sanne Vanderbruggen dramaturgie Roos Euwe eindregie Peter Seynaeve lichtontwerp Caroline Mathieu muziek schntzl kostuum Johanna Trudzinski zakelijk leiding Anne Baltus productieleiding Heidi van Deudekom productie BOG. en Het Zuidelijk Toneel stagiair dramaturgie en publiek Tessa van Kooten een productie van BOG. en Het Zuidelijk Toneel met steun van Fonds Podiumkunsten, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Fonds21 in samenwerking met De Brakke Grond met dank aan Erik Whien en de BOG.leden