© Loes Geuens

Out of the Blue

Silke Huysmans & Hannes Dereere (BE) / CAMPO in samenwerking met De Brakke Grond
wo 5 apr ’23 20:30
Een intiem portret van een opkomende industrie en het debat hieromheen: diepzeemijnbouw.
wo 5 apr ’23
20:30
  • wo 5 apr ’23
    20:30
    Frascati, Amsterdam
    Frascati 1

Diepzeemijnbouw: dé oplossing voor duurzame grondstofwinning of desastreus voor het leven in de diepzee? In Out of the Blue zoomen documentaire theatermakers Silke Huysmans en Hannes Dereere (BE) in op deze opkomende industrie en het publieke debat eromheen, dat gedomineerd wordt door drie kampen: industrie, wetenschap en activisme. De vraag lijkt: wie vertelt het beste verhaal? En wie bepaalt daarmee de toekomst van het leven in de diepzee? 

Nu grondstoffen op land steeds meer worden uitgeput, richten mijnbouwbedrijven hun blik op de oceaan. Er is nog veel onbekend over de gevolgen van diepzeemijnbouw en er is een complex veld van belangen. Silke en Hannes maken in Out of the Blue via satelliet verbinding met drie schepen die elk een pijler uit het publieke debat representeren: een baggerbedrijf (industrie), marinebiologen en -geologen (wetenschap) en Greenpeace (activisme). 

De voorstelling is een poging om een potentieel scharniermoment in de geschiedenis van de aarde vast te leggen. Hoeveel dieper kunnen mijnbouwbedrijven nog graven en waar graven we ons met de mensheid nu eigenlijk naartoe? Wat zijn de uitdagingen en risico’s?

Out of the Blue ging in première op het Kunstenfestivaldesarts op 19 mei 2022. Na hun succesvolle voorstellingen Mining Stories en Pleasant Island richten Silke Huysmans en Hannes Dereere zich in het sluitstuk van hun trilogie over mijnbouw op deze compleet nieuwe industrie.

Do 6 april | Into the Deep

Welke rol speelt kunst in het vertellen van dit verhaal?

Oo 6 april tonen Frascati en De Brakke Grond deze voorstelling in een double bill met Into the Deep: een programma over de rol van kunst in het schetsen van verschillende toekomstbeelden.

Ga naar: Out of the Blue | Into the Deep

Wo 5 t/m vr 7 april | Maturation Station 

Daarnaast is van 5 t/m 8 april de audiovisuele installatie Maturation Station van Melissa Mabesoone gratis te bezoeken bij De Brakke Grond. 

Lees hier meer over Maturation Station

 

"Mijnbouw is vervlochten met de mensheid. Het ontstaan ervan valt samen met het ontstaan van de mens. Alleen is het zo dat er vroeger een balans werd gezocht naar wat je uit de grond haalt en wat je ervoor terugkrijgt. Deze denkbeeldige weegschaal is nu uit balans." - Interview met Silke Huysmans en Hannes Dereere

In de pers

"Out of the Blue maakt zonneklaar dat de complete verduurzamingsoperatie allang is gekaapt door de pioniers van een new frontier, die woekerwinsten ruiken in de ontginning van het laatste ongerepte ‘land’ op aarde: de bodem van de diepe zee." Theaterkrant

"In Out of the Blue gaan ze nog een stap verder, en kijken ze naar een toekomst waarin ook de oceanen één grote mijn worden." De Morgen

"Mijnbouw op de oceaanbodem? Het is allerminst sciencefiction, toont Out of the blue." De Standaard

van & met Silke Huysmans & Hannes Dereere dramaturgie Dries Douibi geluidsmix Lieven Dousselaere outside eye Pol Heyvaert techniek Korneel Coessens, Piet Depoortere, Koen Goossens & Babette Poncelet productie CAMPO coproductie Bunker (Ljubljana), De Brakke Grond (Amsterdam), Noorderzon - Festival of Performing Arts and Society (Groningen), Zürcher Theater Spektakel (Zürich), Beursschouwburg & Kunstenfestivaldesarts (Brussel), PACT Zollverein (Essen), Théâtre de la Ville (Parijs) & Festival d’Automne à Paris (Parijs) residenties Kunstenwerkplaats, Pilar, Bara142 (Toestand), De Grote Post, 30CC, GC De Markten & GC Felix Sohie speciale dank aan John Childs, Henko De Stigter, Patricia Esquete, Iason-Zois Gazis, Jolien Goossens, Matthias Haeckel, An Lambrechts, Ted Nordhaus, Maureen Penjueli, Surabhi Ranganathan, Duygu Sevilgen, Joey Tau, Saskia Van Aalst, Kris Van Nijen, Vincent Van Quickenborne & Annemiek Vink met dank aan alle gesprekspartners & de mensen die hielpen bij de transcripties