© Loes Geuens

Double bill: Out of the Blue | Into The Deep

Silke Huysmans & Hannes Dereere (BE) / CAMPO in samenwerking met De Brakke Grond / Frascati
do 6 apr ’23 19:30
Een pleidooi voor de rol die kunst kan spelen in het verbeelden van alternatieve scenario's voor onze omgang met de zee.
do 6 apr ’23
19:30
  • do 6 apr ’23
    19:30
    Frascati, Amsterdam
    Frascati 1

Op wo 5 en do 6 april tonen de naastgelegen theaters Frascati en de Brakke Grond de documentaire voorstelling Out of the Blue. Op do 6 april wordt de voorstelling gevolgd door Into The Deep: een contextprogramma waarin we met makers en wetenschappers inzoomen op de rol die kunst kan spelen in het verbeelden van een alternatieve omgang met de zee, het water en ons toekomstig samenleven.

De Verenigde Naties hebben na meer dan vijftien jaar onderhandelen begin maart een historisch akkoord bereikt over een verdrag dat de biodiversiteit van de oceanen moet beschermen. Over diepzeemijnbouw is nog altijd geen helder besluit genomen. Er is nog teveel onbekend over de gevolgen en er is een te complex veld van belangen, ook richting een duurzame toekomst.  

Frascati en de Brakke Grond slaan de handen ineen voor de eenmalige double-bill Out of the Blue | Into the Deep. We duiken diep in de zee waar ecologische, activistische en economische actoren hun krachten meten met elkaar. Geen debat, maar juist een pleidooi voor de rol van de kunst die ruimte biedt om alternatieve scenario's te verbeelden. 

  • Het contextprogramma Into the Deep is NL gesproken.
  • De voorstelling Out of the blue is ENG gesproken met NL ondertiteling.
Onderdeel van:
Frascati International

Over Out of the Blue 

Na hun succesvolle voorstellingen Mining Stories en Pleasant Island maken Silke Huysmans en Hannes Dereere het sluitstuk van hun trilogie over mijnbouw. Deze keer gaan ze dieper in op een compleet nieuwe industrie: diepzeemijnbouw.  

In de lente van 2021 komen drie schepen samen in een afgelegen deel van de Stille Oceaan. Een Belgische baggerbedrijf DEME-GSR; een internationaal team van marinebiologen en -geologen en de beruchte Rainbow Warrior waar Greenpeace-activisten protesteren tegen deze mogelijke toekomstige industrie. Vanuit hun kleine appartement in Brussel maken Silke en Hannes via satelliet verbinding met de drie schepen die elk een pijler uit het publieke debat representeren: industrie, wetenschap en activisme.  

De voorstelling, Out of the Blue, is een poging om een potentieel scharniermoment in de geschiedenis van de aarde vast te leggen. Hoeveel dieper kunnen mijnbouwbedrijven nog graven en waar graven we ons met de mensheid nu eigenlijk naartoe? Wat zijn de uitdagingen, risico’s en winsten?  

Over Into the Deep

Wie geeft er in dit debat een stem aan de zee als ecosysteem? Op welke manier zetten we kunst, verbeelding en fictie in om toekomstscenario’s voor te stellen? Kan het tij nog gekeerd als we manieren vinden om het water te laten spreken? En als de komst van het water al onvermijdelijk is, hoe kan kunst ons dan manieren aanrijken om de mens tot die waterwereld te laten verhouden?  

De avond beweegt langs verschillende belangen, verhalen en perspectieven die elk te maken hebben met het zeeleven. Verschillende kunstenaars en denkers komen aan bod, waaronder Stef Veldhuis, Melissa Mabesoone en kunstenaarscollectief De Onkruidenier die elk op geheel eigen wijze een stem geven aan de zee. Alle sprekers en makers doen voorstellen voor een alternatieve omgang met de zee, het water en ons toekomstig samenleven. Laat je meevoeren en duik met ons mee, Into the Deep.  

Over de sprekers: 

Stef Veldhuis (1992) is een kunstenaar uit Amsterdam. In zijn werk onderzoekt hij de meer-dan-menselijke perspectieven op de wereld. De waarneming van verschillende organismen waarmee wij de aarde delen wordt middels klank en beeld op poëtische wijze vertaald naar onze menselijke perceptie.  
Tijdens Out of The Blue | Into The Deep geeft Stef inzicht geven in zijn werk met mossels in de Waddenzee, en dit onderzoek koppelen aan zijn fascinatie voor zeemonsters als representatie van de ontembare aarde. Een combinatie van archiefonderzoek en Science Fiction als spiegel voor ons handelen in het heden. Klik hier voor meer info over Stef Veldhuis.

Melissa Mabesoone (1988) is een multidisciplinair beeldend kunstenaar, actrice en theatermaker. In haar audiovisuele werk Maturation Station onderzoekt zij het kruispunt van belangen binnen de vis-en voedselindustrie. Haar werk onderzoekt hoe aquacultuur, voortplanting, sensualiteit, zorg dragen, consumentisme en dierenleed door de blue economy verweven zijn. Melissa gaat ons meenemen langs deze verschillende belangen en inzicht geven in de individuele en collectieve overwegingen van een garnalenkweker van het fictieve bedrijf Eau bureau. Klik hier voor meer info over Melissa Mabesoon.

De Onkruidenier is een kunstenaarscollectief dat historische, culturele en potentiële transformaties van de natuur, en haar mogelijkheden de mens te evolueren onderzoekt. Als ecosysteem futurologen speculeren ze over aquatische cultuur om tot nieuwe interpretaties te komen over de relatie tussen mens en (stads)natuur, zowel boven als onder de zeespiegel. De Onkruidenier neemt je mee in een interactieve presentatie. Aan de hand van verschillende perspectieven onderzoeken zij, samen het het publiek, manieren waarop de mens zich kan opstellen naar de zee. Samen onderzoeken we een aquatische toekomst. Klik hier voor meer info over De Onkruidenier.

5 t/m 8 april: Maturation Station bij de Brakke Grond 

Als onderdeel van Into the Deep is in de foyer van Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond (Nes 45) op wo 5 t/m za 8 april Maturation Station te zien. Een audiovisueel werk van beeldend kunstenaar, actrice en theatermaker Melissa Mabesoone dat door thema's als blue economy, aquacultuur, voortplanting en sensualiteit, zorg dragen, consumentisme, dierenleed en de vis- en voedselindustrie glibbert. De installatie is gratis te bezoeken in de Witte zaal van De Brakke Grond. Lees hier meer.

van & met Silke Huysmans & Hannes Dereere dramaturgie Dries Douibi geluidsmix Lieven Dousselaere outside eye Pol Heyvaert techniek Korneel Coessens, Piet Depoortere, Koen Goossens & Babette Poncelet productie CAMPO coproductie Bunker (Ljubljana), De Brakke Grond (Amsterdam), Noorderzon - Festival of Performing Arts and Society (Groningen), Zürcher Theater Spektakel (Zürich), Beursschouwburg & Kunstenfestivaldesarts (Brussel), PACT Zollverein (Essen), Théâtre de la Ville (Parijs) & Festival d’Automne à Paris (Parijs) residenties Kunstenwerkplaats, Pilar, Bara142 (Toestand), De Grote Post, 30CC, GC De Markten & GC Felix Sohie speciale dank aan John Childs, Henko De Stigter, Patricia Esquete, Iason-Zois Gazis, Jolien Goossens, Matthias Haeckel, An Lambrechts, Ted Nordhaus, Maureen Penjueli, Surabhi Ranganathan, Duygu Sevilgen, Joey Tau, Saskia Van Aalst, Kris Van Nijen, Vincent Van Quickenborne & Annemiek Vink met dank aan alle gesprekspartners & de mensen die hielpen bij de transcripties