© Sjoerd Derine

Not All is Lost

Davy Pieters / Theater Rotterdam
wo 10 mei ’23 - za 13 mei ’23
Een voorstelling over lichamen. Over lichamen die zorgen voor andere lichamen.
wo 10 mei ’23
-
za 13 mei ’23

Not all is lost is een voorstelling over lichamen. Over lichamen die zorgen voor andere lichamen. Over de kracht van onze onderlinge afhankelijkheid. Over onze kwetsbare behoefte aan de ander. Wat betekent het om zorg te dragen? Wat betekent het om gedragen te worden? 

De voorstelling is geannuleerd. Met alle kaartkopers wordt contact opgenomen voor de verdere afhandeling.

In Not all is lost zoomt Davy Pieters in op de jongvolwassen levensfase. Een periode midden in het leven, tussen geboorte en dood in, waarin zorgdragen een steeds persoonlijkere betekenis krijgt. Ons lichaam en omgeving worden gevoed en gevormd door de mate van zorg die wij eraan besteden. Maar het grote belang van zorg wordt pas echt zichtbaar op het moment dat die ontbreekt. Waar zorg wordt ontzegd, vergaan dingen. Ze kwijnen weg.

Een ode aan de lichamen die het gewicht van de ander dragen. Die zich bereid voelen naast iemand te staan, en blijven staan. Die terugkeren, en blijven terugkeren. Die hun lichaam geven om een ander lichaam te helpen. Die opvangen, aanraken, vastpakken en optillen. Het oncomfortabele omarmen. Die vasthouden en niet loslaten.

In Not all is lost koppelt Davy Pieters het element aarde aan de jongvolwassen levensfase. Hiermee maakt ze ruimte voor groei, maar ook voor verval, dood en stilte. De performers delen de vloer met een levend, aards landschap. Lichaam en landschap vertellen samen, in deze een beeldende fysieke performance, een panoramisch verhaal over zorg en verwaarlozing.

In haar vierdelige serie over het opgroeien in een toekomstige wereld, verbindt Davy Pieters haar krachtige beeldtaal met verschillende levensfasen en de vier natuurlijke elementen: water, aarde, vuur en lucht. Ze kijkt naar jeugd, volwassenheid, ouderdom en de dood tegen een achtergrond van sciencefiction.

Pieters gebruikt de elementen van het theater als microscoop. Van performance, scenografie tot soundscape. En daarmee zoomt ze in op angst, hoop, veerkracht en verzoening binnen ons werelds co-existente in post-apocalyptische tijden.

COME EARLY & GET IN TOUCH

Hoe voelt het om in het verleden te graven? Hoe zorg je voor iets of iemand? Wat betekent het om gedragen te worden door een ander? Deze vragen stelt Davy Pieters niet alleen in haar voorstelling, ook voorafgaand aan Not all is lost komt publiek letterlijk in aanraking met deze thema’s.

Als voorprogramma staat er in de galerij een interactieve installatie waar bezoekers worden uitgenodigd te creëren, samen of liever nog: met de ander. Neem plaats aan een tafel, kom in contact met de aarde, speel met verschillende gevoelens en aanrakingen en componeer op die manier een soundtrack!

Get In Touch wordt aangeboden als contextprogramma voorafgaand aan de voorstelling Not all is lost  en is beschikbaar in het Nederlands & Engels. Meedoen duurt zo’n 10 minuten, is gratis en kan vanaf een uur voor aanvang en een half uur na afloop van de voorstelling.

  • Wo 10 mei in We Are Public-programma

Over Davy Pieters 

De voorstellingen van Davy Pieters (1988) zijn onderzoekend naar de toekomstige mens en de manier waarop deze beïnvloed wordt door technologische ontwikkelingen en beeldcultuur. Haar voorstellingen kenmerken zich door een sterke beeldende, fysieke en filmische stijl.

Not all is lost, is onderdeel van ACT: Art, Climate, Transition, een Europees samenwerkingsproject rond ecologie, klimaatverandering en sociale transitie. In een tijd van klimaatdegradatie, pandemieën, massale uitsterving en toenemende ongelijkheid bundelen we onze krachten in een project over hoop, waarbij we brede perspectieven verbinden met specifieke, gelokaliseerde mogelijkheden die we uitnodigen of eisen.

concept & regie Davy Pieters performance Melyn Chow, Charlotte Gillain, Thomas Higginson muziek Gagi Petrovic scenografie Janne Sterke assistent-decor Noa Muller lichtontwerp Varja Klosse kostuumontwerp Johanna Trudzinski dramaturgie Eylül Fidan Akinci techniek John Thijssen, Peter Leeuwenburgh, Marvin Berg productie Laura Holleman marketing Milou Zoer