© Sjoerd Derine

Disambiguation

Elisa Zuppini (IT/NL)
di 20 mei ’25 en wo 21 mei ’25
Een verkenning van de wereld van het ‘post-clubben’.
di 20 mei ’25
en
wo 21 mei ’25

Disambiguation onderzoekt de ondoordringbare sensuele drift en zintuiglijke ervaringen van het nachtleven in zijn meest verleidelijke, raadselachtige, en schaduwrijke vorm. 

Choreograaf en danser Elisa Zuppini creëert in Disambiguation een wereld waarin de menselijke blik samensmelt met onmenselijke aanwezigheid. Zestien dansers bewegen zich in een ritmische structuur, waarbij ze het publiek benaderen en zich daarna weer terugtrekken uit hun blikveld.

De dansers verkennen de wereld van het ‘post-clubben’. Ze onderzoeken de stimulerende effecten en gevolgen van het nachtleven, waarin ze zich dissociatief bewegen. Door hun persoonlijke oordelen los te laten, ontstaat er ruimte voor de grilligheid van het bestaan. 

De muziek, met gedeconstrueerde melodieën en industriële ritmes, versterkt de verleidelijke en hypnotische sfeer van het ensemble. Disambiguation toont het collectieve gevoel van vrijheid in een chaotische wereld. 

Ambiguïteit, ritme en het lichaam – Nagesprek met Elisa Zuppini & Zeynep Gündüz

Na afloop van de voorstelling gaat choreograaf Elisa Zuppini in gesprek met dansonderzoeker en docent Zeynep Gündüz. Samen duiken ze dieper in de thematiek van Disambiguation en onderzoeken ze hoe het lichaam na het uitgaansleven – in een toestand van uitputting, gebroken ritmes en gedeelde anonimiteit – een nieuwe staat van zijn vormt. Ambiguïteit speelt daarin een sleutelrol: als ruimte voor alternatieve vormen van bestaan.

Daarnaast werpen ze een blik op het maakproces: hoe werk je met een groot ensemble, en welke invloed hadden de performers op het ontstaan van de bewegingstaal en het materiaal?

Credits

concept en choreografie Elisa Zuppini in samenwerking met de performers Hannah Badura, Rowan van den Boomen, Tim Brügger, Harvey Burke-Hamilton, Lola Dupriez, Mandisa Gramelsberger, Katrina Gusca, Jieon Ko, Ana Longo Nsame, Maxine van Lishoet, Clémence Masakidi, Esteban Alejandro Obregon Moriano, Envel Serazin, Jentel Schiettekatte, Ditte Toppet dramaturgie Bruno Listopad hoofd geluidsbewerking Fabian Reichle originele muziek van Lotic en BFRND kostuums Elisa Zuppini en Bruno Listopad lichtontwerp Martijn Smolders assistentie techniek en lichtonwerp Martin Kaffarnik producer Charlot Van Der Meer ontwerp poster Bruno Listopad enTea Teearu ontwikkeld met steun van AFK (Amsterdam Funds for the Arts) coproductie Expanded Contemporary Dance en WhyNot Festival onderzoekplatforms Amsterdam University of the Arts (June 2024); FLAM Festival met Museumnacht (November 2024, Amsterdam) met dank aan de performers, Bruno Listopad, Bojana Bauer, Belle de Wit, Marjolein Vogels, Jacuzzi, Maria Ines Villasmil-Prieto, Gideon Poirier, Rose Akras, Tea Teearu, Zeynep Guntur fotografie Sjoerd Derine (Amsterdam University of the Arts, June 2024); Thiemi Higashi (FLAM Festival met Museumnacht, November 2024, Amsterdam). 

De eerste ontwikkelingsfase van dit werk vond plaats bij Expanded Contemporary Dance, Hogeschool voor de Kunsten Amsterdam, in mei en juni 2024, samen met meer performers uit de originele cast Efua-Maria Raknerud Aikins, Kofi Boanyah, Federica Lovato, Mia Malencia, Bo Nijssen, May van Leeuwen, Maren Weertman, Hope Landu en de assistentie van Tamara Beudeker en Bruno Listopad. Deze fase is mede mogelijk gemaakt door de toenmalige artistiek directeur van Expanded Contemporary Dance, Bojana Bauer. 

Anderen over Disambiguation

“Hoe het gevoel van autonomie van de performers tot uiting komt in de complexiteit (en het gevoel van humor) van de choreografie, en vervolgens overgedragen wordt op de toeschouwers en luisteraars, is zeer indrukwekkend.” Fransien van den Put, dramaturg, auteur en criticus

“In Disambiguation schept Zuppini op meesterlijke wijze een complex ensemblewerk." Bojana Bauer, theoreticus, dramaturg en artistiek leider van de ECD Expanded Contemporary Dance, en CND Responsable de Formation et de Pédagogie, Paris

Over de maker

Elisa Zuppini is een choreograaf en danser, geboren in Italië en gevestigd in Amsterdam. Ze studeerde in 2018 af aan de SNDO (School voor Nieuwe Dans Ontwikkeling). Haar praktijk bevindt zich op het kruispunt van beweging, systeemdenken en hedendaagse filosofie. Ze ziet choreografie als een vorm van rationele en emotionele architectuur, een systeem waarin ruimtelijke en tijdelijke elementen dynamisch op elkaar reageren en zo betekenis genereren.

Sinds 2019 is ze onderdeel van Jacuzzi, een samenkomen van in Amsterdam gevestigde choreografen.

© Sjoerd Derine
© Sjoerd Derine
© Sjoerd Derine
© Sjoerd Derine
© Sjoerd Derine
© Thiemi Higashi

Schrijf je in voor de nieuwsbrief