© Roy Kaneza

Double bill: Ik wil wit zijn & Thousand Roses

Femi van Elshuis & Jonathan Eduardo Brito
vr 9 jun ’23 - za 10 jun ’23
Twee solovoorstellingen over de zoektocht naar zelfliefde en een plek die je thuis kan noemen.
vr 9 jun ’23
-
za 10 jun ’23

Een double bill waarin twee voorstellingen te zien zijn van jonge makers Jonathan Eduardo Brito en Femi van Elshuis. Ze studeren dit jaar beiden af aan de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie.

Als acteur en maker introduceren ze hun werk aan de wereld. Beiden voorstellingen nodigen het publiek uit om zichzelf te bevragen over de liefde, je thuis (voelen), gezien worden en je gezien voelen. Een anekdotische, poëtische, eerlijke en muzikale vertelling van twee jonge, openhartige makers. 

Thousand Roses – th00SndR 

''Wat is het dat mij tegenhoudt om echt van mijzelf te houden? Wat is Liefde? En Waar kan ik weer beginnen bij nul, bij mij, bij die Kleine Ik?’'

Thousand Roses is een poëtische muzikale voorstelling die een ode is aan mijn innerlijke kind, die ondanks dat ik hem soms in de steek liet, hij mij nooit heeft losgelaten. Maar in hoeverre hij kon, mij altijd heeft beschermd.Liefde heeft veel grip op het leven. Je kan ervan genieten, het kan pijn doen, het confronteert en het zoekt naar de waarheid. Maar wat als de waarheid anders is dan hoe ik naar mijzelf kijk. Word ik op het goede pad geleid? Of houd ik mij liever comfort in die pijn.

In de voorstelling wordt gebruik gemaakt van stroboscoop lichteffect.

Ik wil wit zijn 

Waar kom ik vandaan?
Doet dat ertoe?
Voel ik mij thuis in Nederland?
Hoor ik mij thuis te voelen in Nederland?
Hoor ik mij thuis te voelen in Suriname?
Hoor ik mij thuis te voelen in Ghana?
Dromen witte mensen ook van zwart zijn? 
Moeten dromen realistisch zijn?
Waarom heb ik het alleen maar over zwart en wit? 
Geef ik te veel betekenis aan kleur?
Is dat mijn schuld?
Is je af en toe ergens niet thuis voelen genoeg om je ergens niet welkom te voelen?


(Structurele) uitsluiting zorgt er nog steeds dagelijks voor dat mensen moeite hebben met wortelen. Zo ben ook ik constant op zoek naar een plek die ik thuis kan noemen. Ik wil wit zijn is een 40 minuut durende solovoorstelling met storytelling en spoken word waarin ik aan de hand van een hele hoop vragen onderzoek wat mijn ‘zwart zijn’ betekent. Zowel voor mijzelf als voor een buitenwereld die steeds duwt en trekt aan een zelfbeeld dat tot rust wil komen.

  • In Thousand Roses – th00SndR wordt er gebruik gemaakt van een stroboscoop effect.
  • Volgorde avond: Thousand Roses, duur: 40 min.
    Pauze 
    Ik wil wit zijn, duur: 40 min. 

Over Jonathan Eduardo Brito: 

Jonathan Eduardo Brito (24) studeert in 2023 af aan de Toneel en Kleinkunstacademie. Hij is een acteur, zanger, theatermaker en fysieke speler. Zijn werk betreft vaak thema’s over de Liefde, Identiteit, Seksuele zoektocht, Thuis, Innerlijk kind en een vorm van Spiritualiteit. In zijn werk bevraagt hij de onderwerpen door middel van eigen gebeurtenissen of verhalen uit de LHBTIQ+ gemeenschap die hij tot een muzikale theatrale poëtische vorm brengt op het toneel of ten doeken. Afgelopen jaar liep Jonathan stage bij Toneelmakerij en Dox bij de voorstelling The Hot Peaches geregisseerd door Timothy de Gilde en deze zomer is hij te zien in de voorstelling Waar de wildernis is van Orkater en het Bostheater geregisseerd door Belle van Heerikhuizen.

Over Femi van Elshuis: 

Femi van Elshuis (22) studeert in 2023 af aan de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie. Ze is actrice, theatermaker en spoken word artiest. Vanwege de door haar gevoelde noodzaak gaat haar werk vaak over thema's als identiteit, gemeenschap en uitsluiting. Vanuit haar belevingswereld reflecteert ze op de wereld om haar heen en spiegelt ze die eerlijk en vaak poëtisch aan de kijker. Afgelopen jaar liep Femi stage bij George en Eran producties, ze is ook te zien in de reprise van A seat at the table van Black Sheep Can Fly, die gespeeld wordt voor instanties en ministeries. Ik wil wit zijn is vanaf aankomend seizoen te zien bij ITA 
Academy. Naast Ik wil wit zijn studeert ze ook af met een spoken word bundel.

Thousand Roses – th00SndR

tekst en spel Jonathan Eduardo Brito (Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie*) eindregie Priscilla Vaudelle begeleider Thomas Spijkerman muziek Jilviën Oosterwolde, Martin Verheesen, Wilko Sterke, Anne-Fay Kops techniek Djoi Pompe (Design & Technologie), Stef Oude Nijhuis (Design & Technologie) en Aya Lina Dupot (Design & Technologie) Roan Lo-a-njoe kostuum Jille van de Pa

Ik wil wit zijn

eindregie Sabrina van Halderen dramaturgie Maarten Bos met grote dank aan Thomas Spijkerman