© Sofie Knijff

Dek

Maatschappij Discordia
di 18 okt ’22 - za 29 okt ’22
Discordia speelt ‘dek’ ‘leven en werk van eduard douwes dekker’, meester van de paradox, die schreef onder de naam ‘multatuli’.
di 18 okt ’22
-
za 29 okt ’22

DEK is een eigentijdse constructie van dialogen en fragmentarische figuren, vol met de ideeën, de provocaties, de vervreemdende en geëngageerde verhalen uit Multatuli’s beroemde roman Max Havelaar en citaten van de grote schrijver. Zijn biografie zal door het stuk heen schemeren en de schitterende taal van de schrijver draagt de voorstelling. Discordia laat ook illustere tijdgenoten aan het woord, zoals Fjodor Dostojevski en Friedrich Nietschze.

‘ik wou dat mijn lezers oud werden, en mij lazen van verre.’

‘een biograaf die m'n gedrukte werken tot uitgangspunt neemt om m'n leven te beschrijven, kan niet veel anders dan onzin voor de dag brengen.’

‘gedachten heeft ieder. by weinigen worden ze tot denkbeelden. nog minder zyn er, die vorm en kleur weten weer te geven van die beelden. en wie dit doet, hoort gedurig: ‘juist wat ik dacht’. ja, op omtrek na, op kleur na, op schaduw na. dat is: op zeer veel na.’

-discordia speelt ‘dek’ ‘leven en werk van eduard douwes dekker’, meester van de paradox, die schreef onder de naam ‘multatuli’.

-steeds speelt zijn naam, zijn fantastische fictie een rol in de gedachtes die rondgaan tijdens het maken van veel van onze voorstellingen, het was dus te verwachten dat het er ooit van komen zou.

-ze komen eraan: de ‘ideeen’ de citaten, de provocaties, vervreemdende geëngageerde verhalen uit de ongelofelijke ‘max havelaar’, de autobiografie van de jonge schrijver genaamd ‘woutertje’ in een eigentijdse konstruktie van dialogen en fragmentarische figuren.

-de biografie zal er doorheen schemeren; de schitterende taal van de schrijver dragen het stuk en poëzie zal niet ontbreken.

-fjodor dostojewski, zijn illustere tijdgenoot zal vergelijkbaar materiaal leveren en ook bij friedrich nietzsche zijn veel overeenkomstige ideeën te vinden. andere verlichte 18de,19de en 20ste eeuwers geven act de presence.

‘in de warme vooravond van 29 juni 1872 zat multatuli bij het open raam de krant te lezen. om acht uur zou hij de stad ingaan, waar de taalkundige carl riecke een lezing zou houden.’

'dek’, zei mimi om kwart voor acht, ‘het zal tijd worden je te kleden. het is dicht bij, maar je moet je nog kleden.’

‘zo’, antwoordde de schrijver lachend, ‘ik was het geheel vergeten.'

 

  • Duur: 80 min.

In de pers 

"als er één woord op het theater van Lamers van toepassing is, is het transparantie – zowel in speelstijl als in vormgeving. Alles is op de juiste manier doorzichtig, spelen is niet ‘doen alsof’ maar ‘zijn'." Interview met Jan Joris Lamers de Volkskrant

"Meebewegen op de baren van een zee van citaten, scènes en beschrijvingen" Theaterkrant

"Als acteur ben je bij ons ook auteur" Interview met Jan Joris Lamers NRC

annet kouwenhoven, matthias de koning, miranda prein, erasmus mackenna, jan joris lamers