De week van magisch denken: The Gift

Alexandra Broeder / Tijd van de Wolf in coproductie met Frascati Producties
do 12 mei ’22 - za 14 mei ’22
In The Gift neemt Anouk ons mee in haar gedachtewereld over leven en dood.
do 12 mei ’22
-
za 14 mei ’22

Doodsverlangen, doodsangst en de (on)mogelijkheid tot leven. Het theatrale contextprogramma De week van magisch denken draait om grote thema’s. Centraal staat het project dat Alexandra Broeder maakt met de 22-jarige Anouk van Kampen: The Gift

Anouk beschikt over een allesoverheersende gave die zo zwaar weegt dat ze niet meer wil en kan leven. Recent meldde ze zich aan bij Expertisecentrum Euthanasie. In The Gift neemt Anouk ons mee in haar gedachtewereld over leven en dood. Want wat als je sterk voelt dat het leven niet voor jou bedoeld is, dat je het niet kunt dragen? Hoe kun jij leven met alles wat er kan gebeuren? Iedereen wil je ervan overtuigen dat er altijd nog hoop is. Dat het goed komt. Het is zo makkelijk nog niet, sterven met toestemming.

In De week van magisch denken neemt iedere avond een andere gast plaats op het podium om samen met Anouk en Alexandra in veiligheid en gelijkwaardigheid te reflecteren op de vragen die Anouk in haar performance opwerpt. Hoe werkt magisch denken - de overtuiging dat gedachten, woorden en handelingen bepaalde gebeurtenissen kunnen oproepen of verhinderen? Op welke manier houden leven en dood elkaar in evenwicht? Hoe denken we over doodsverlangen bij psychisch lijden? Zeker als het gaat om een jonge vrouw die nog een heel leven voor zich heeft. En hoe gaan wij als maatschappij om met lijden?

Donderdag 12 mei i.s.m. professor Anne Goossensen
Anne is hoogleraar informele zorg en zorgethiek aan de Universiteit van Humanistiek. Zij werkt vanuit het gegeven engrossment, wat diepe belangstelling betekent: wat maakt dat mensen in een kwetsbare fase zich gezien en gehoord voelen? 

Vrijdag 13 mei i.s.m. Menno Oosterhoff
Als (kinder- en jeugd)psychiater en ervaringsdeskundige richtte Menno Stichting Dwangstoornis op. Hij doet met regelmaat second opinions in het kader van een euthanasieverzoek en schrijft veelvuldig over het onderwerp.

Zaterdag 14 mei i.s.m. Rosalie Pronk
Rosalie promoveerde als ethicus met haar proefschrift  'A dialogue on death: On mental illness and physician-assisted dying'. Hiervoor sprak zij met artsen, patiënten en hun naasten over hun ervaringen bij een verzoek tot euthanasie bij psychisch lijden.

Op vr 13 mei is de voorstelling te combineren met Rituele Samenkomst.

Onderdeel van:
Frascati Producties

De week van magisch denken 12 t/m 14 mei

Doodsverlangen, doodsangst en de (on)mogelijkheid tot leven. Het theatrale contextprogramma De week van magisch denken, draait om grote thema’s. 

Alexandra en haar team maken voorstellingen op het snijvlak van kunst en psychiatrie. Het zijn parallelle werelden die bevolkt worden door jongeren met een psychische ontwrichting. Als duistere gidsen brengen zij de bezoeker in contact met hun eigen donkerte en kwetsbaarheid. Eerder werkte Anouk al mee aan Alexandra’s projecten The Well (2017) en The Tree (2018/2019), beide i.s.m. Frascati Producties. Alexandra ontving in 2019 de Gieskes Strijbis Podiumprijs voor haar werk in het algemeen en de samenwerking die zij is aangegaan met de psychiatrie in het bijzonder.

concept Alexandra Broeder en Anouk van Kampen regie Alexandra Broeder spel Anouk van Kampen scenografie Sacha Zwiers muziek Roald van Oosten dramaturgie Berthe Spoelstra regieassistentie en productie Nikita Oldert campagnebeeld Kamerich&Budwilowitz coproductie Stichting Tijd van de Wolf en Frascati Producties tekstfragmenten Haruki Murakami met dank aan Theoloog en ethicus op het gebied van euthanasie Theo Boer, Patty Reynoudt, Kwintes, De makers van Go4Tech, Schouten Opti-Fleurs