© Riccarda Russo

Woyzeck: das schärfste Messer Deutschlands / Het scherpste mes van Duitsland

Lorenz Nolting (DE)
vr 24 mrt ’23 - za 25 mrt ’23
Performer Anna K. Seidel verweeft de tragedie van Woyzeck met een recente misdaad in de Duitse vleesindustrie.
vr 24 mrt ’23
-
za 25 mrt ’23

Georg Büchners Woyzeck wordt doorgaans geënsceneerd als een twee uur durende tragedie over een zwetende, leidende man, die, in plaats van zijn onderdrukkers, zijn vriendin ombrengt. Maar, niet hier.

In Noltings Woyzeck verweeft performer Anna K. Seidel verschillende verhaallijnen aan elkaar in een performatieve rit. In interactie met zichzelf en het publiek opent Seidel een wereld waarin ze voorbijraast aan de Azteekse slangengod Quetzalqoatl, Duitse filmheld Jan Josef Liefers en de tot cyberpuin opgeblazen eenentwintigste eeuw. Gaandeweg worden er parallellen getrokken tussen Woyzeck en Milo S., een medewerker van het Duitse bedrijf Tönnies (Europa’s grootste vleesproducent), die in 2021 een van zijn collega's ombracht in de fabriekshal.

Zo ontmaskert Seidel de mensverachtende structuren van het kapitalistische systeem waarin het uiteindelijk vaak vooral de sociaal zwakkeren, gestigmatiseerden (en vaak als vrouw gesocialiseerden) zijn op wie geweld wordt uitgeoefend. En ze vraagt zich af: "Waarom richt Woyzeck zijn wraak niet op degenen die dit systeem in stand houden? En waarom volgen we hem niet?”

  • Nederandse première: vr 24 maart 21:00
  • Gesproken taal: Duits, met Nederlandse ondertiteling
  • Duur: 50 min
Onderdeel van:
Frascati International

Over Lorenz Nolting

Lorenz Nolting (1992, Berlijn) volgde de acteursopleiding aan de Folkwang Universität der Künste in Bochum en studeerde vervolgens regie aan de Theaterakademie Hamburg. Samen met zijn team maakt hij tragische, multimediale totaalbewerkingen van bestaand repertoire, waarin bekende verhalen en hedendaagse thematiek via zelfgeschreven teksten met elkaar versneden worden. Lorenz is medeoprichter van het Junges Ensemble-Netzwerk en werd met zijn afstudeervoorstelling Biathlon der Sehnsucht uitgenodigd voor de Körber Studio Junge Regie 2021. Lorenz woont en werkt in Hamburg.

 

spel Anna K. Seidel regie Lorenz Nolting dramaturgie Sofie Boiten scenografie Martha Symkowiak kostuums Lea Jansen video Helene Kummer