© Kurt van de Elst

NTF: Anders is een hele normale Zweedse voornaam (6+)

Theater Artemis / Bambie
zo 4 sep ’22 - ma 5 sep ’22
Een beeldende, absurdistische en filosofische voorstelling vol vreemde taferelen, zelfbedachte uitvindingen en slapstick-ongelukken.
zo 4 sep ’22
-
ma 5 sep ’22

Als je een fietsband een ‘hamer’ noemt, kan je er dan mee timmeren?

Moet je schoenen alleen maar aan je voeten dragen?

Kan je op de muur lopen?

Als iedereen denkt dat jij een hond bent, hoef je dan niet naar school?

ANDERS IS EEN HELE NORMALE ZWEEDSE VOORNAAM stelt de vraag waarom we de dingen doen zoals we ze doen. Het hele leven zit vol afspraken over hoe we ons moeten gedragen. Stel je eens voor wat er gebeurt als die afspraken er niet meer zijn?

Drie figuren komen binnen in een verlaten huis waar de spullen zeggen dat ze iets anders zijn. Dat is grappig, maar best verwarrend. Wat moet je doen als niets meer hetzelfde is, en je niks snapt van de wereld om je heen? Het drietal probeert grip te krijgen op wie en waar ze zijn. En komen erachter dat het ook leuk is want dan kun je zelf bedenken welke woorden je aan de dingen geeft. Maar het is dan wél handig als iedereen het met elkaar eens wordt…

ANDERS IS EEN HELE NORMALE ZWEEDSE VOORNAAM is een beeldende, absurdistische en filosofische voorstelling vol vreemde taferelen, zelfbedachte uitvindingen en slapstick-ongelukken. Theater Artemis heeft aan Mimetheatergroep Bambie gevraagd om samen – voor hen de eerste keer voor kinderen! – een voorstelling te maken.

Onderdeel van het Nederlands Theater Festival 2022

Nominatie VSCD Mime/Performance Prijs 2022

 Uit het juryrapport: "In Anders is een hele normale Zweedse voornaam laten Theater Artemis en Mimetheatergroep Bambie ons zien dat regels ook maar afspraken zijn. En dat wanneer je met z’n allen een stoel een spijker besluit te noemen, het niet per se een spijker hóeft te zijn. Zo banen zij de weg voor de andersdenkenden die vragen stellen bij gemaakte afspraken in onze samenleving en wordt Anders zijn, zoals de titel belooft, heel normaal. Het vraagt moed om van de norm af te wijken, maar het kán! Zelf als je daarvoor potentieel op een spijker gaat zitten."

In de pers

“De verbeelding viert feest” Brabants Dagblad

“Vrolijk theateravontuur op onbekend terrein” Theaterkrant

“Niets is wat het lijkt in deze absurde jeugdvoorstelling van Artemis en Bambie” ★★★★ de Volkskrant

Over Theater Artemis

Theater Artemis is een jeugdtheatergezelschap uit Den Bosch en maakt interactief en anarchistisch theater. Theater dat zich, in samenspel met het publiek, niet aan zijn eigen wetten houdt.

Artistiek leider Jetse Batelaan werkt bij Theater Artemis aan een indrukwekkend oeuvre en won afgelopen jaren diverse prijzen voor zijn voorstellingen. In januari 2019 won hij als eerste Nederlander de Zilveren Leeuw voor Theater op de Biënnale van Venetië voor zijn sterk persoonlijke en vernieuwende benadering van theater.

 

een co-productie van Theater Artemis & theatergroep Bambie (eind)regie Jetse Batelaan concept en spel Paul van der Laan, Jochem Stavenuiter, Tessa Jonge Poerink dramaturgie Marijn van der Jagt decor Hester Jolink kostuums Liesbet Swings muziek Wim Conradi lichtontwerp Desiree van Gelderen regieassistentie Noah Janssen