Tine Declerck

Shown and Told

Tim Etchells (UK) en Meg Stuart (US) / Damaged Goods
vr 13 mei ’22 - za 14 mei ’22
Een dynamische performance-collage, opgebouwd uit gestructureerde improvisatie en associatieve sprongen.
vr 13 mei ’22
-
za 14 mei ’22

“Like boarded up windows, like stone steps, like the sound of voices from a far away room, like the smell of burning, like the way that condensation forms on windows, like searching for something, like searching through rooms.” Tim Etchells

Shown and Told is een dynamische performance-collage, opgebouwd uit gestructureerde improvisatie en associatieve sprongen. Choreograaf en danser Meg Stuart en schrijver/performancekunstenaar Tim Etchells delen hun verscheiden artistieke praktijk met elkaar, en laten zich leiden door kruisbestuiving en uitwisseling; een zoektocht naar de relatie tussen beweging, beeld en het lichaam als performance-instrument. Steunend op levendige beelden, zowel fysiek als talig, creëren de twee performers een dialoog die afwisselend stoer, ontroerend en komisch is.  

Uit een interview met De Morgen

Meg Stuart: "We gaan bijna symbiotisch te werk. We houden ons ook niet strikt aan de taakverdeling. Het kan al eens gebeuren dat Tim aan het dansen slaat en ik daar woorden bij verzin. Er zit wel een zekere ontwikkeling in: we gaan van heel concrete, en vaak ook persoonlijke dingen naar acties met een meer open, onbepaald karakter." 

Tim Etchells: "Ik heb ontdekt dat ik de dingen maar pas werkelijk begrijp als ik ze op een paar verschillende manieren kan doen. Ik maak vaak neon kunstwerken. De teksten die ik daarvoor gebruik voer ik soms ook uit als een tekening, of verstuur ik als een tweet. Het is verbazend hoe verschillend de impact en de betekenis van dezelfde woorden kan zijn, als je ze in een ander medium presenteert. Dat is hier ook zo: we gebruiken dingen die we zelf maakten en dus kennen, maar ontdekken ze hier op een andere manier, doordat de context anders is. "

Lees hier het hele interview in De Morgen.

NL première

 

Duur: 60 minuten

 

Op vr 13 mei is deze voorstelling opgenomen in het programma van We Are Public.

Onderdeel van:
Frascati International

Over Meg Stuart  

Meg Stuart, geboren in New Orleans, is een Amerikaanse choreografe en performer die woont en werkt in Brussel en Berlijn. Stuart’s eerste avondvullende voorstelling, Disfigure Study (1991), maakte ze op uitnodiging van het Klapstuk festival in Leuven. In deze choreografie onderzoekt Stuart hoe het lichaam als een kwetsbare entiteit gedeconstrueerd, vervormd en verplaatst kan worden zonder aan betekenis in te boeten. Haar volgende creatie, No Longer Readymade (1993), tourde uitgebreid en zette haar definitief op de kaart in het Europese dansveld. In 1994 richtte Stuart haar gezelschap Damaged Goods op in Brussel. Samen creëerden Meg Stuart en Damaged Goods een breed scala aan projecten, gaande van solos en duetten als Maybe Forever (2007), Blessed (2007) en Hunter (2014) tot groepschoreografieën als VIOLET (2011), Celestial Sorrow (2018) en CASCADE (2021). Daarnaast maakt Stuart installaties, videowerken en locatieprojecten, waarvan Projecting [Space[  (2017) de meest recente is. 

Improvisatie is een belangrijk onderdeel van Stuarts praktijk. Samen met andere kunstenaars stond ze aan de basis van baanbrekende improvisatieprojecten als Crash Landing,  Auf den Tisch! en City Lights – a continuous gathering. Sinds 2016 werkt ze met Mark Tompkins aan een onderzoeksproject rond ‘real-time composition’ bestaande uit een boek, workshops en voorstellingen met de titel ‘One Shot’. 

Over Tim Etchells  

Tim Etchells (UK) is een artiest en schrijver wiens werk balanceert tussen beeldende kunst, performance en theater en tussen feit en fictie. Hij was reeds actief in verschillende organisaties, waarvan de gerenommeerde performancegroep Forced Entertainment wereldwijde bekendheid geniet. Enkele van zijn meest recente publicaties zijn Vacuum Days (Storythings, 2012), While You Are With Us Here Tonight (LADA, 2013) en Endland (And Other Stories, 2019). Op dit moment geeft Etchells les in Performance & Writing aan de Lancaster University. Meg Stuart en hij werkten eerder samen voor Alibi (2001), It’s not funny (2006), All Together Now (2008) en de videoinstallatie I thought I’d never say this (2008).  

gecreëerd en uitgevoerd door Tim Etchells en Meg Stuart lichtontwerp Gilles Roosen kostuums Annabel Heyse techniek Gilles Roosen / Emmanuel Desmyter tourmanager Delphine Vincent productie Damaged Goods (Brussel) 
 
Meg Stuart & Damaged Goods worden ondersteund door de Vlaamse overheid en de Vlaamse Gemeenschapscommissie.