© Eva Roefs

Subsidie nieuwe makers voor LENZ

Collectief LENZ (bestaande uit Marit Hooijschuur, Erasmus Mackenna, Roel Pronk) heeft de Subsidie nieuwe makers van Fonds Podiumkunsten toegekend gekregen. Met steun van de Subsidie blijft het collectief de komende twee jaar werk maken bij Frascati Producties. Na Frascati-maker Gavin-Viano, gaat ook LENZ zich via deze regeling verder ontwikkelen op zowel artistiek als zakelijk vlak en hun eigen signatuur. 

 

De Subsidie nieuwe makers (voorheen: Nieuwe Makersregeling) is een subsidie voor beginnende talentvolle makers om zich in een langer lopend traject te ontwikkelen, in samenwerking met gezelschappen, podia en festivals. Het doel hiervan is om nieuwe makers ruimte, tijd en vertrouwen te bieden om een aaneengesloten periode volledig te kunnen focussen op een artistiek proces.

Over LENZ

LENZ is het interdisciplinaire collectief van toneelspeler en schrijver Marit Hooijschuur (zij/haar), regisseur en lichtontwerper Erasmus Mackenna (die/diens) en schrijver en dramaturg Roel Pronk (hij/ hem). De voorstellingen van LENZ begeven zich op de grens tussen theater, live muziek en performance. Geïnspireerd door de underground en outsiders in de samenleving, creëert LENZ alternatieve toekomsten, vol idealistische hoop en radicale empathie.

Tot nu toe maakte het drietal bij Frascati Producties de voorstellingen LENZ (2022), Sheath and Knife (Schede en Mes, 2021) en Katie Cruel (2023, landelijke tour in 2024). Deze week gaat het collectief in première met hun nieuwe multidisciplinaire spookverhaal HAUNTOLOGY, over de existentiële worstelingen van een generatie die opgroeit in een wereld die vernietigd wordt.  Sheath and Knife en Katie Cruel zijn onderdeel van de ‘murder ballad trilogy’ van LENZ. Het slotstuk Lullaby komt uit in het najaar van 2025. Vanaf maart gaan ze op tour met de herneming van Katie Cruel.

Met toekenning van de Subsidie nieuwe makers zal LENZ, naarst Lullaby, gaan werken aan een Nederlandse vertolking van het bejubelde stuk Anatomy of a Suicide (2017) van Alice Birch dat geensceneerd wordt met een cast van negen spelers. Het stuk zal begin 2025 in première gaan. 

 

Katie Cruel

LENZ / Frascati Producties

di 16 mei ’23 - wo 8 mei ’24

HAUNTOLOGY

LENZ / Frascati Producties

wo 10 jan ’24 - za 20 jan ’24