© Eva Roefs

Sheath and Knife (Schede en Mes)

LENZ / Frascati Producties
do 16 feb ’23 - za 18 feb ’23
Een arbeiderssprookje over intergenerationeel trauma, klasse en zelfbeschikking, geïnspireerd door Schotse murder ballads.
do 16 feb ’23
-
za 18 feb ’23

Na het succes van Schede en Mes (in het kader van Beginnings 2021, Erasmus Mackenna / Frascati Producties), wordt de voorstelling hernomen door theatercoöperatie LENZ, bestaande uit Erasmus Mackenna, Marit Hooijschuur en Roel Pronk.

De jonge geliefden Ciara en Henry Docherty dromen van een bestaan in de stad, ver weg van de verstikkende en gewelddadige dorpsgemeenschap op het Schotse platteland waarin ze zijn grootgebracht. In alle stilte bereiden ze hun vlucht voor, maar nadat Ciara zwanger raakt begint ze zich af te vragen of haar beeld van vrijheid wel strookt met die van haar geliefde. Na onverwachte onderdrukking en vele pogingen een uitvlucht te vinden, komt Ciara voor een ultimatum te staan: liefde, of emancipatie? Beide is onmogelijk.

Geïnspireerd door Schots-Ierse murder ballads en folk, drone en doom bands als Lankum en SunnO))), portretteert Sheath and Knife de gecompliceerde driehoeksverhouding van slachtoffer, dader en getuige, en hoe die rollen voortdurend in elkaar overlopen. Met korte ontmoetingen, herinneringen, visioenen en live gespeelde Schots-Iers drone-folk muziek ontvouwen de duistere krochten van een leven getekend door onophoudelijke ellende, snakkend naar vrijheid, bereid om tot het uiterste te gaan. 

Sheath and Knife vormt het eerste deel van een drieluik geïnspireerd op de Schots-Ierse murder ballads. 18 mei 2023 gaat LENZ bij Frascati in première met de tweede voorstelling, Katie Cruel. 

  • Nederlands gesproken
  • Do 16 februari met boventiteling (Engels en Nederlands)
  • Duur: 60 min
  • Za 18 feb zijn camera's aanwezig voor een registratie. Het publiek zal niet worden gefilmd.
Onderdeel van

De pers over Sheath and Knife (Schede en Mes)

"De voorstelling omarmt de duisternis op een bijzondere, mooie manier, inhoudelijk, visueel en op muzikaal niveau." Theaterkrant, Keuze van de Cricitus

Over LENZ

LENZ is een interdisciplinaire theatercöoperatie bestaande uit toneelspeler en schrijver Marit Hooijschuur (Nederland; zij/haar), regisseur en ontwerper Erasmus Mackenna (Schotland; die/diens) en schrijver en dramaturg Roel Pronk (Nederland; hij/zijn). De drie leerde elkaar kennen op de Academie voor Theater en Dans. 

Doordrongen van idealistische hoop en toegewijd aan de verhalen van outsiders in de samenleving, begeeft het werk van LENZ zich op de grens tussen theater, live muziek en performance. Vanuit deze disciplines schept LENZ een solidair, teder, intersectioneel en eigentijds repertoire van de mensheid in verval, worstelend met anderen en de wereld om zich heen, zoekend naar redding.

COLLECTIEF NU 

Deze voorstelling is onderdeel van COLLECTIEF NU van wo 15 t/m za 18 februari. Deze week wordt Frascati collectief overgenomen door een nieuwe lichting collectieve theatermakers.

concept LENZ spel & live muziek Teun Donders en Marit Hooijschuur regie, tekst, scenografie, lichtontwerp & live muziek Erasmus Mackenna dramaturgie Roel Pronk compositie & muzikale leiding Simme Wouters productieleiding Emma van Zandvoort (creatie) en Tosca Schutte (herneming) technisch productie & operatie Attila Nemeth begeleiding Joeri Vos met dank aan Maatschappij Discordia en Julia Diepstraten