© Eva Roefs

Katie Cruel

LENZ / Frascati Producties
di 16 mei ’23 - za 27 mei ’23
De jonge metalmuzikant Katie probeert haar duistere verleden te ontvluchten, bereid om tot het uiterste te gaan.
di 16 mei ’23
-
za 27 mei ’23

“Well, when I first came to town,

They called me the roving jewel.

Now they’ve changed their tune,

Call me Katie Cruel.” 

 

Katie Cruel is een muzikale voorstelling van LENZ (Erasmus Mackenna, Marit Hooijschuur en Roel Pronk), geïnspireerd door de rijke traditie van Schotse en Ierse murder ballads. Met gebruik van zowel drone metal muziek als Schotse folk maakt LENZ met Katie Cruel een ruig, eenzaam en teder portret van een jonge vrouw getekend door intergenerationeel trauma, op zoek naar hoop en bereid om tot het uiterste te gaan.

Katie (Marit Hooijschuur), een ongedocumenteerde jonge metalmuzikant, onlangs in de stad aangekomen, leeft om te overleven. Na haar vlucht uit de extreem conservatieve plattelandsgemeenschap waar ze opgroeide, blijven jeugdtrauma’s haar achtervolgen. Op een nacht, na een van haar optredens, spreekt een oudere man (Hans Dagelet) Katie aan op straat. Hun wonderbaarlijke ontmoeting, de nacht die volgt en zijn uiteindelijke pogingen om haar te redden, leggen de kloven tussen genders, klassen en generaties bloot. Uiteindelijk komt Katie tot het besef dat extreme acties de enige uitweg zijn binnen een wereld zo uitzichtloos als de onze.

Na Sheath and Knife (Schede en Mes) is Katie Cruel de tweede voorstelling van LENZ’ ‘murder ballad trilogy’ bij Frascati Producties, een driedelig onderzoek naar de complexe driehoeksverhouding tussen slachtoffer, dader en toeschouwer, geïnspireerd door Schotse murder ballads en moordsprookjes door de eeuwen heen. De voorstellingen verschillen in tijd, plaats en muzikale invloeden en zijn los van elkaar te zien.

 

  • Première: do 18 mei 21:00
  • Za 20 en vr 26 mei met  boventiteling (Engels en Nederlands)
Onderdeel van:
Frascati Producties

Over LENZ

LENZ is de interdisciplinaire theatercöoperatie van toneelspeler en schrijver Marit Hooijschuur (zij/haar), regisseur en ontwerper Erasmus Mackenna (die/diens) en schrijver en dramaturg Roel Pronk (hij/ zijn). Vanaf 2021 is het gezelschap verbonden aan Frascati Producties. Eerder al maakte het drietal bij Frascati Producties Sheath and Knife (Schede en Mes, 2021) en LENZ (2022). Met stevige maatschappelijke urgentie, brengt LENZ kleinmenselijke verhalen die de nihilistische uitzichtloosheid van ons tijdsgewricht blootleggen. 

Doordrongen van idealistische hoop, geïnspireerd door de underground en toegewijd aan de verhalen van outsiders in de samenleving, begeeft het werk van LENZ zich op de grens tussen theater, live muziek, sociologie en performance. In hun werk geeft LENZ via radicale empathie vorm aan alternatieve toekomsten. 

LENZ in de pers

"De voorstelling omarmt de duisternis op een bijzondere, mooie manier, inhoudelijk, visueel en op muzikaal niveau." Theaterkrant (Keuze van de Cricicus) over Sheath and Knife (Schede en Mes

concept & creatie LENZ spel & live muziek Hans Dagelet, Marit Hooijschuur & Erasmus Mackenna regie, scenografie & lichtontwerp Erasmus Mackenna tekst & dramaturgie Roel Pronk kostuumontwerp Julia Diepstraten muzikale leiding Simme Wouters systeemontwerp gitaarversterking Tos Nieuwenhuizen (SunnO))), Motorpsycho) technische productie & operatie Attila Németh productieleiding Tosca Schutte campagnefotografie Eva Roefs met dank aan Maatschappij Discordia 

 

Onze makers