© Eva Roefs

LENZ

Maker

LENZ is een interdisciplinaire theatercöoperatie bestaande uit toneelspeler en schrijver Marit Hooijschuur (Nederland; zij/haar), regisseur en ontwerper Erasmus Mackenna (Schotland; die/diens) en schrijver en dramaturg Roel Pronk (Nederland; hij/hem). LENZ is gevestigd in Amsterdam en werkzaam in Nederland en Schotland. Naast de voorstellingen bij Frascati Producties produceert LENZ ook zelfstandig werk, zowel voor theaters als op locatie. 

Biografie

LENZ leerde elkaar kennen op de Academie voor Theater en Dans en werkte daar samen aan de afstudeervoorstellingen Mary Stuart, Queen of Scotland (2021) en JUNK (2021). In 2021 maakte Erasmus de voorstelling Sheath and Knife (Schede en Mes) bij Frascati Producties in het kader van Beginnings, opgevolgd door LENZ (2022), beide in nauwe samenwerking met Marit en Roel. 

Ervan overtuigd dat de mensheid in diens huidige staat in de nabije toekomst zal uitsterven, schept LENZ kleinmenselijke verhalen die de nihilistische uitzichtloosheid van dit besef blootleggen, en, via radicale empathie en catharsis, alternatieve toekomsten onderzoeken. Doordrongen van idealistische hoop en toegewijd aan de underground en de verhalen van outsiders in de samenleving, begeeft het werk van LENZ zich op de grens tussen theater, live muziek en performance.

LENZ is sterk beïnvloed door muziekgenres als folk, heavy metal, noise en drone, en experimentele muziekcollectieven als LANKUM, SunnO))), clipping. & BIG|BRAVE. Terugkerende thema’s zijn klasse, mentale ziekte, gender, non-binairiteit, eenzaamheid en trauma. Vanuit deze disciplines en onderwerpen legt LENZ socio-politieke systemen bloot en stelt ze ter discussie via hun verhalen en personages. LENZ schept een solidair, teder, intersectioneel en eigentijdse repertoire van de mensheid in verval, worstelend met anderen en de wereld om zich heen, zoekend naar redding.

Na het succes van Sheath and Knife (Schede en Mes) tijdens Beginnings is deze voorstelling begin 2023 bij Frascati hernomen. Mei 2023 ging Katie Cruel in première, na Sheath and Knife de tweede in een reeks voorstellingen geïnspireerd op Schotse murder-ballads. De voosteling toert in maart en april 2024 door Nederland.

In januari 2024 komt LENZ uit met HAUNTOLOGY, Een modern, audiovisueel spookverhaal over opgroeien in een afstervende wereld.

In de pers

"De voorstelling omarmt de duisternis op een bijzondere, mooie manier, inhoudelijk, visueel en op muzikaal niveau."
Theaterkrant (Keuze van de Criticus) over Sheath and Knife (Schede en Mes)

"Door Mackenna’s aanpak en het spel van Stoop wordt de eenzame, gebutste man toch niet tragisch, en dat is een bijzondere prestatie van de makers van LENZ."
Theaterkrant over LENZ

    

Producties

van 4