© Eva Roefs

LENZ

Maker

LENZ is een interdisciplinair theatercollectief van toneelspeler en schrijver Marit Hooijschuur (Nederland; zij/haar), regisseur en ontwerper Erasmus Mackenna (Schotland; die/diens) en schrijver en dramaturg Roel Pronk (Nederland; hij/hem). LENZ is gevestigd in Amsterdam en werkzaam in Nederland en Schotland. Naast de voorstellingen bij Frascati Producties maken de leden van LENZ ook zelfstandig werk, zowel voor theaters als op locatie.

LENZ' nieuwste voorstelling HAUNTOLOGY, een modern, audiovisueel spookverhaal, gaat op 12 januari 2024 in première bij Frascati. 

Biografie

Het werk van LENZ is sterk multidisciplinair en bevindt zich op de grens tussen theater, live muziek en performance, toegewijd aan de underground en verhalen van outsiders in de samenleving. Ervan overtuigd dat de mensheid in onze huidige staat in de nabije toekomst zal uitsterven, schept LENZ kleinmenselijke verhalen die de nihilistische uitzichtloosheid van dit besef blootleggen. Tegelijkertijd, via radicale empathie en catharsis, onderzoeken ze alternatieve toekomsten.

De voorstellingen van LENZ vormen een eigentijds repertoire van de mensheid in verval, worstelend met anderen en de wereld om zich heen, zoekend naar redding. Terugkerende thema’s zijn sociale klasse, mentale gezondheid, gender, eenzaamheid en trauma. Met een grote rol voor live muziek in hun voorstellingen, laat het collectief zich beïnvloeden door muziekgenres als folk, heavy metal, noise, drone en experimentele muziekcollectieven als LANKUM, SunnO))), clipping. & BIG|BRAVE.

LENZ leerde elkaar kennen op de Academie voor Theater en Dans, waar Erasmus, Marit en Roel samenwerkten aan de afstudeervoorstellingen Mary Stuart, Queen of Scotland (2021) en JUNK (2021). In 2021 maakte Erasmus de voorstelling Sheath and Knife (Schede en Mes) bij Frascati Producties in het kader van Beginnings, opgevolgd door LENZ (2022), beide in nauwe samenwerking met Marit en Roel, waarna de drie zich als collectief verder zijn gaan ontwikkelen bij het productiehuis.

Na het succes van Sheath and Knife (Schede en Mes) tijdens Beginnings is deze voorstelling begin 2023 bij Frascati hernomen. In mei 2023 ging Katie Cruel in première, na Sheath and Knife de tweede in een reeks voorstellingen die de complexe driehoeksverhouding dader, slachtoffer en toeschouwer onderzoekt. De voosteling toert in maart en april 2024 door Nederland. Het derde deel, Lullaby, verschijnt in het najaar van 2025.

In januari 2024 presenteert LENZ hun nieuwste Frascati-productie: HAUNTOLOGY. Een modern, audiovisueel spookverhaal over de generatie die opgroeit in een afstervende wereld en met de oneindige draaikolk van het internet. 

Begin 2024 ontving LENZ de Subsidie nieuwe makers van Fonds Podiumkunsten. Hiermee zal  LENZ, naast Lullaby, bij Frascati Producties gaan werken aan een Nederlandse vertolking van het bejubelde stuk Anatomy of a Suicide (2017) van Alice Birch dat geensceneerd wordt met een cast van negen spelers. Het stuk gaat begin 2025 in première. 

In de pers

"Het geheel oogt cinematisch en de aandacht voor detail is bewonderenswaardig." [...] "Een voorstelling die blijft spoken."

Theaterkrant over HAUNTOLOGY

"De essentie van wat LENZ wil vertellen is ontegenzeggelijk van nu."

Het Parool over Katie Cruel

"De voorstelling omarmt de duisternis op een bijzondere, mooie manier, inhoudelijk, visueel en op muzikaal niveau."

Theaterkrant (Keuze van de Criticus) over Sheath and Knife (Schede en Mes)

Producties