© Julia Huizinga

LENZ

Erasmus Mackenna / Frascati Producties
di 15 mrt ’22 - za 26 mrt ’22
Een fragmentarisch portret van een mens die obsessief op zoek is naar het nut van zijn bestaan.
di 15 mrt ’22
-
za 26 mrt ’22

Een mens kijkt terug op zijn leven.
Die is charismatisch en in de war.
Die stelt ons voor aan diens familie en diens verhouding tot de liefde.
Die slingert voortdurend van euforie naar angst.
Die probeert vat te krijgen op de fragmentarische herinneringen die die maken wie die is.
Die probeert vrede te krijgen met de fouten die die probeert te vergeten.
Die blikt terug op zijn leven dat voor altijd in het teken van één overheersende vraag heeft gestaan:
"Hoe weet ik dat ik besta?"

LENZ is een fragmentarisch portret van een mens die obsessief op zoek is naar het nut van zijn bestaan. Hij heeft zichzelf voor de zoveelste keer opgesloten op zijn kamer, ervan overtuigd dat het deze keer lukt om de zin van zijn leven te ontdekken. Hij spreekt hardop terwijl herinneringen, gedachtegangen en gevoelens tot hem komen. Hij wordt erdoor overdonderd. In de lege ruimte, worstelend met zijn stierachtige geest, verlicht door één peertje, poogt hij helderheid te scheppen zodat hij eindelijk kan beginnen met leven.

Deze voorstelling is samengesteld uit en geïnspireerd op teksten van o.a. Georg Büchner, Rainald Goetz, Kathy Acker, Jean-Paul Sartre, Bohumil Hrabal, Ottessa Moshfegh en teksten van de makers zelf. LENZ is een grillig, fragmentarisch, eenzaam en teder portret van een mens die, door de poging zijn eigen geest onder controle te krijgen, bont en blauw wordt geslagen.

kostuumontwerp Luca Bryssinck regie, scenografie & lichtontwerp Erasmus Mackenna tekstmontage & dramaturgie Roel Pronk spel & live muziek Jasper Stoop compositie & muzikale leiding Simme Wouters begeleiding Joeri Vos met dank aan Marit Hooijschuur, Julia Diepstraten & Maatschappij Discordia productie Frascati Producties

Over Erasmus Mackenna

Erasmus Mackenna (1999) is een Schots-Nederlandse theaterregisseur en lichtontwerper. Die studeerde in 2021 af aan de Theater Regie opleiding in Amsterdam. Erasmus maakte twee afstudeervoorstellingen, Mary Stuart, Queen of Scots en JUNK , en liep stage bij verschillende gezelschappen, o.a. Theater Utrecht en Internationaal Theater Amsterdam. Erasmus is werkzaam in Nederland en Schotland en is lid van het driekoppige theatercoöperatie LENZ.

Het werk van Erasmus legt verhalen bloot die in de maatschappij taboe zijn. Terugkerende onderwerpen in diens werk zijn mentale ziekte, eenzaamheid, liefde, geweld, idealisme, klasse en emancipatie. Tekst, spel, live muziek en licht vormen het fundament van hun voorstellingen. Diens werk onderzoekt een wereldbeeld op de grens tussen idealistische romantiek en wanhopige nihilisme. De centrale vraag van diens werk is: "Hoe overleef ik in de wereld die er is en hoe bouw ik aan de wereld waar ik in geloof?"

LENZ is de tweede voorstelling die Erasmus maakt bij Frascati Producties.

In de pers

"Door Mackenna’s aanpak en het spel van Stoop wordt de eenzame, gebutste man toch niet tragisch, en dat is een bijzondere prestatie van de makers van Lenz." Theaterkrant