© Eva Roefs

Katie Cruel

LENZ / Frascati Producties
di 16 mei ’23 - wo 8 mei ’24
Een drone metal murder ballad.
di 16 mei ’23
-
wo 8 mei ’24

“Well, when I first came to town,

They called me the roving jewel.

Now they’ve changed their tune,

Call me Katie Cruel.” 

 

Katie Cruel is een muzikale voorstelling van LENZ (Erasmus Mackenna, Marit Hooijschuur en Roel Pronk), geïnspireerd door de rijke traditie van Schotse en Ierse murder ballads. Met gebruik van zowel drone metal muziek als Schotse folk maakt LENZ met Katie Cruel een ruig, eenzaam en teder portret van een jonge vrouw getekend door intergenerationeel trauma, op zoek naar hoop en bereid om tot het uiterste te gaan.

Katie (Marit Hooijschuur), een ongedocumenteerde jonge metalmuzikant, onlangs in de stad aangekomen, leeft om te overleven. Na haar vlucht uit de extreem conservatieve plattelandsgemeenschap waar ze opgroeide, blijven jeugdtrauma’s haar achtervolgen.

Op een nacht, na een van haar optredens, spreekt een oudere man (Gerardjan Rijnders) Katie aan op straat. Hun wonderbaarlijke ontmoeting, de nacht die volgt en zijn uiteindelijke pogingen om haar te redden, leggen de kloven tussen genders, klassen en generaties bloot. Uiteindelijk komt Katie tot het besef dat extreme acties de enige uitweg zijn binnen een wereld zo uitzichtloos als de onze.

Na Sheath and Knife (Schede en Mes) is Katie Cruel de tweede voorstelling van LENZ’ ‘murder ballad trilogy’ bij Frascati Producties, een driedelig onderzoek naar de complexe driehoeksverhouding tussen slachtoffer, dader en toeschouwer, geïnspireerd door Schotse murder ballads en moordsprookjes door de eeuwen heen. De voorstellingen verschillen in tijd, plaats en muzikale invloeden en zijn los van elkaar te zien.

Vr 26 mei | Double bill: Katie Cruel + Tos Nieuwenhuizen

Tos Nieuwenhuizen — muzikant, technicus, tovenaar van de buizenversterkers en lid van bands zoals Sunn O))) en Motorpsycho — geeft een eenmalige drone concert op uitnodiging van LENZ.

Met gebruik van een versterkte gitaar en bassynthesizers en ondersteund door geluidstechnicus Luc van Weelden (werkzaam met o.a. OCCII, Big|Brave, Sumac en Car Seat Headrest) creëert Tos een abstract landschap van gelaagd geluid waarin hoge volumes, dreunende noten en lage frequenties de hoofdrol spelen; een underscore voor een mensheid die gedoemd is binnenkort het einde tegemoet te gaan.

Meer info en tickets voor de double bill

Koop hier een los ticket voor Tos Nieuwenhuizen

Murder ballad playlist door LENZ

"Een ‘murder ballad’ is, simpel gezegd, een lied waarin iemand opzettelijk wordt vermoord. Oorspronkelijk te vinden in traditionele (Schots-Ierse) muziek, hoor je ze op dit moment terug in bijna alle muziekgenres. Hier is een selectie van onze favorieten. Meerdere hiervan waren grote inspiratiebronnen bij het ontwikkelen van Katie Cruel. Enjoy!"

  • Première: do 18 mei 21:00
  • Duur: 90 min

 

 

Onderdeel van

Over LENZ

LENZ is de interdisciplinaire theatercöoperatie van toneelspeler en schrijver Marit Hooijschuur (zij/haar), regisseur en ontwerper Erasmus Mackenna (die/diens) en schrijver en dramaturg Roel Pronk (hij/ zijn). De voorstellingen van LENZ begeven zich op de grens tussen theater, live muziek en performance. Geïnspireerd door de underground en outsiders in de samenleving, creëert LENZ alternatieve toekomsten, vol idealistische hoop en radicale empathie.

Sinds 2021 is het gezelschap verbonden aan Frascati Producties. Eerder al maakte het drietal bij Frascati Producties Sheath and Knife (Schede en Mes, 2021) en LENZ (2022).

De Pers over Katie Cruel

"Het schitterende lichtontwerp, tevens van de hand van Mackenna, beweegt tussen verschillende versies van halfduister, waarin de personages soms fel verlichte bakens zijn. Het geheel bewerkstelligt een duister universum waarin de geestestoestand van het op drift geraakte titelpersonage tastbaar wordt." Theaterkrant

"De essentie van wat LENZ wil vertellen is ontegenzeggelijk van nu." Het Parool

De pers over Sheath and Knife (Schede en Mes)

"De voorstelling omarmt de duisternis op een bijzondere, mooie manier, inhoudelijk, visueel en op muzikaal niveau." Theaterkrant (Keuze van de Cricicus) 

Tos Nieuwenhuizen in de pers

"Maak kennis met Tos Nieuwenhuizen, de buizenkoning van NederlandMaak kennis met Tos Nieuwenhuizen, de buizenkoning van Nederland."  3voor12 VPRO

concept & creatie LENZ spel & live muziek Gerardjan Rijnders, Marit Hooijschuur & Erasmus Mackenna regie, scenografie & lichtontwerp Erasmus Mackenna tekst & dramaturgie Roel Pronk kostuumontwerp Julia Diepstraten muzikale leiding Simme Wouters systeemontwerp gitaarversterking Tos Nieuwenhuizen (SunnO))), Motorpsycho) technische productie & operatie Attila Németh campagnefotografie Eva Roefs met dank aan Maatschappij Discordia