Professionals programma: Maken met de stad

Frascati Producties
Sat 2 Apr ’22 13:00
Een programma voor kunstenaars en betrokkenen werkende in het sociaal-artistieke domein.
Sat 2 Apr ’22
13:00

Op 1 en 2 april presenteert Frascati een speciaal programma rondom sociaal-artistiek werk, maken in de stad en werken met gemeenschappen: Een onderzoek naar wat het betekent om theater te maken in de stad.  Deze voorstelling is onderdeel van het programma STADSKUNSTENAARS: DE PRAKTIJK VAN CO-CREËREN.

Met het tweedaagse programma onderzoeken we de relatie én samenwerking tussen theater, stad en gemeenschap. Steeds meer kunstenaars nemen de stad als thema van hun werk en ontwikkelen een werkpraktijk in samenwerking met een deel van de stadsgemeenschap.  Maar wat houdt dit lokaal werken, en met de stad samenwerken, precies in? Welke kunstenaars werken in dit sociaal-artistieke domein, wat verbindt hen en waarin verschillen hun ideologieën en hun methodieken? Wat omvat deze kunstvorm precies en hoe ziet het veld van sociaal-artistiek er eigenlijk uit?  

Professionals programma: Maken met de stad

zaterdag 2 april vanaf 11:00
Op zaterdag 2 april zoomen we via voorstellingen, gesprekken en werksessies zoomen we in op de sociaal-artistieke werkpraktijk en doen we een poging deze in kaart te brengen. Een weerbarstige, veranderlijke en relatief jonge praktijk vol in de groei. Eentje waarbinnen aannames over artistieke kwaliteit, vorm en betekenis op de schop gaan. Een praktijk waarin de kunstenaar balanceert tussen kunst en het sociale domein en waarvoor we nieuwe taal, handvaten en methodieken nodig hebben om tot een beter begrip te komen van 'maken met de stad'.  

Programma

Het programma is bedoeld voor kunstenaars en betrokkenen werkende in dit veld. Gedurende de dag staat ontmoeting en uitwisseling centraal, via werksessies en paneldiscussies wordt gepoogd met elkaar te formuleren wat het werk behelst, nodig heeft en wat het bewerkstelligt. Onderdeel hiervan zijn twee voorstellingen: Daar buiten de ring van Hanna Timmers en (Dis)placed Interventions – tafelvoorstelling van de Vlaamse stadsmaker Elly van Eeghem.

STADSKUNSTENAARS: DE PRAKTIJK VAN CO-CREËREN

Op 1 en 2 april presenteert Frascati een speciaal programma rondom sociaal-artistiek werk, maken in de stad en werken met gemeenschappen: Een onderzoek naar wat het betekent om theater te maken in de stad.  

Met het tweedaagse programma ‘Stadskunstenaars: De praktijk van co-creëren’ onderzoeken we de relatie én samenwerking tussen theater, stad en gemeenschap. Steeds meer kunstenaars nemen de stad als thema van hun werk en ontwikkelen een werkpraktijk in samenwerking met een deel van de stadsgemeenschap. Ze zetten lokaal stadsprojecten op in diverse buurten of werken nauw samen met een groep bewoners.

Deze manier van werken vraagt een andere benadering en begrip van kunst, werkwijze, publiek en participanten. Maar wat houdt dit lokaal werken en met de stad samenwerken precies in? Welke kunstenaars werken in dit sociaal-artistieke domein, wat verbindt hen en waarin verschillen hun ideologieën en hun methodieken? Wat omvat deze kunstvorm precies en hoe ziet het veld van sociaal-artistiek er eigenlijk uit?   
Via voorstellingen, gesprekken en werksessies zoomen we in op de sociaal-artistieke werkpraktijk en doen we een poging deze in kaart te brengen. Een weerbarstige, veranderlijke en relatief jonge praktijk vol in de groei. Eentje waarbinnen aannames over artistieke kwaliteit, vorm en betekenis op de schop gaan. Een praktijk waarin de kunstenaar balanceert tussen kunst en het sociale domein en waarvoor we nieuwe taal, handvaten en methodieken nodig hebben om tot een beter begrip te komen van 'maken met de stad'.   

Het professionals-programma is besloten. Voor meer informatie en aanmelding, mail Jacobine Oudijk op Jacobine@frascatitheater.nl Kaarten voor het werk van de Gentse stadsmaker Elly van Eeghem en sociaal-artistiek kunstenaar Hanna Timmers zijn ook voor niet-professionals verkrijgbaar.