© Yorinde Diepstraten

Kleurrijke tegels in de Van Deysselbuurt vertellen over de dromen van buurtbewoners

Regisseur en podcastmaker Naomi Steijger van Frascati Producties trok voor haar nieuwste project 99 dromen als een stadsnomade met een dromenvanger door de straten van de Van Deysselbuurt in Amsterdam Nieuw-West. Wijkbewoners vertelden haar hun dromen en deze zijn nu in de vorm van mini-podcasts oftewel 'audiofluisteringen' te beluisteren via QR-codes op stoeptegels in de wijk. Tijdens de lancering van 99 dromen op woensdag 5 oktober bij Theater van Deyssel, werd de laatste stoeptegel gelegd.

Als de dag al begonnen is, zijn we de dromen van de nacht meestal al verloren, terwijl ze ons misschien wel iets belangrijks willen toefluisteren. Frascati-maker Naomi Steijger wilde meer grip krijgen op die nachtelijke, verborgen wereld van dromen. . Ze ving de dromen van de mensen uit de veranderende Van Deysselbuurt op tijdens één-op-één-ontmoetingen in haar dromenvanger, een klein nachtblauw karretje waarmee ze door de wijk reed. Buurtbewoners vertelden haar hun dromen vol verlangens, angsten, droef en hoop.

De dromen worden nu teruggebracht in de wijk door ze “in steen te beitelen”. Via QR-codes op stoeptegels – je scant ze met je telefoon - beluister je de dromen van de bewoners als kleine 'audiofluisteringen'. Een wandeling door de wijk brengt zo de verschillende stemmen en dromen aan het daglicht. De audiofluisteringen luister je vanaf 5 oktober via de QR-codes op de stoeptegels in de Lodewijk van Deysselbuurt.

Over Naomi Steijger

Het werk van regisseur Naomi Steijger (1994) speelt zich af op het snijvlak van poëzie en documentaire. Als maker gaat zij op zoek naar verhalen en stemmen uit de stad die doorgaans niet gehoord worden. Waar theater vaak gericht is op het kijken, stelt zij in haar werk de menselijke stem en het luisteren centraal. Verteld vanuit de beschutting en intimiteit van het donker, komen de kwetsbare en persoonlijke verhalen tot leven in de verbeelding van het publiek. Eerder maakte Steijger bij Frascati Producties samen met Timo Tembuyser het derde deel van hun requiemreeks: Stemmen uit Beton (i.s.m. Rochdale). Daarnaast maakt Steijger radiodocumentaires voor de VPRO, waaronder: Honk, huid en huis schelen maar 1 letter, Heem, ontmoetingen op een grensberg en Peeping Tom