Eva Roefs

Naomi Steijger

Maker

Het werk van regisseur Naomi Steijger (1994) speelt zich af op het snijvlak van poëzie en documentaire. Als maker gaat zij op zoek naar verhalen en stemmen uit de stad die doorgaans niet gehoord worden. Waar theater vaak gericht is op het tonen en het kijken, stelt zij in haar voorstellingen de menselijke stem en het luisteren centraal. Verteld vanuit de beschutting en intimiteit van het donker, komen de vaak kwetsbare en persoonlijke verhalen tot leven in de verbeelding van het publiek. Zo laat het luisteren je met een nieuwe blik kijken naar iets dat je altijd al zag. In 2020 en 2021 maakte Steijger samen met Timo Tembuyser (1991) het derde deel van hun requiemreeks: STEMMEN UIT BETON (Frascati Producties i.s.m. Rochdale) voor De (on)vertelde stad (Frascati Producties).

In 2022 volgt haar tweede Frascati-productie 99 dromen; een verzameling van luisterverhalen uit de van Deysselbuurt. Op 5 oktober 2022 is de officiële lancering van het project.

Biografie

Naomi Steijger (1994) studeerde in de zomer van 2019 af aan de regie opleiding van de Toneelacademie Maastricht. Tijdens haar afstudeerjaar volgde ze het talent ontwikkelingstraject Oorzaken Academy van het NPO fonds waar zij door de VPRO begeleidt werd. In 2018 won zij samen met Timo Tembuyser de NTR Podcastprijs voor hun podcast 88 woningraten. In 88 woningraten zongen de bewoners van een flat in Moerwijk (Den Haag) het 'Introïtus'.

In het tweede deel, BLOK - een requiem in majeur, werd het Kyrie gezongen door de bewoners van een flatgebouw in Gent. In 2020 maakten zij voor De (on)vertelde stad (Frascati Producties) het derde deel van hun requiemreeks: STEMMEN UIT BETON (Frascati Producties i.s.m. Rochdale).Voor dit derde deel componeerden ze voor en met de bewoners van de flat Groeneveen in de Bijlmermeer (Amsterdam) het derde deel van het requiem, het 'Dies Irae’. Daarnaast maakt Steijger radiodocumentaires voor de VPRO, waaronder: Honk, huid en huis schelen maar 1 letter, Heem, ontmoetingen op een grensberg en Peeping Tom. Deze zijn uitgezonden in de podcast Docs. In samenwerking met VIA ZUID, het Laagland en Cultuurimpuls Venlo werd Heem, ontmoetingen op een grensberg naast een radiodocumentaire ook omgezet in een audio wandeling door dit opmerkelijke grensgebied.

Onderscheidingen en nominaties

NTR Podcastprijs voor 88 woningraten (2018)

In de pers

‘Een prachtig idee, een maatschappelijk geëngageerd scenario en een mooie compositie, heel goed. De ontknoping zorgt bij verschillende juryleden voor kippenvel.’

Jury NTR Podcastprijs over 88 woningraten

‘Bedoeld als een lied voor alle gestorven eenzamen, mondde dit boeiende proces uit in een lofzang op de open blik, een samenzang in verscheidenheid die triomfantelijk door de theaterzaal schalt.’

de Volkskrant over BLOK | een requiem in majeur

Producties 

Naomi Steijger / Frascati Producties
99 dromen (2022)
In haar nieuwste project trekt regisseur Naomi maandenlang als een stadsnomade door de Amsterdamse wijk Nieuw-West. Met een dromenvanger, een klein nachtblauw karretje dat ze op eigen kracht door de straten trekt, gaat zij op zoek naar een-op-een-ontmoetingen met buurtbewoners.
Timo Tembuyser & Naomi Steijger / Frascati Producties i.s.m Rochdale
STEMMEN UIT BETON #1 OUVERTURE
STEMMEN UIT BETON worden de bewoners van de flat Groeneveen in Amsterdam Zuidoost, uitgenodigd als medemakers en als koorzangers. Samen met hen componeren theatermakers Naomi Steijger en Timo Tembuyser een grootstedelijk requiem - samengesteld uit de geluiden, stemmen en verhalen van deze flat.
Timo Tembuyser & Naomi Steijger / Frascati Producties i.s.m Rochdale
STEMMEN UIT BETON #2 Het Balkonkoor
In deze residentie in april/mei 2020 werken Timo & Naomi op afstand. Ze bellen de bewoners op die ze in het najaar hebben leren kennen en herschrijven samen met hen de tekst van het eerste couplet van het Dies Irae.
Timo Tembuyser & Naomi Steijger / Frascati Producties i.s.m Rochdale
STEMMEN UIT BETON #3 Kid's-Eye View (2020)
Na Stemmen uit Beton #1 Ouverture en #2 Balkonkoor, zijn in het derde deel van Stemmen uit Beton de kinderen aan zet. Door hun ogen bekijken we de groei van Groeneveen in Amsterdam-Zuidoost door de jaren heen. De kinderen van toen en de kinderen van nu verbinden zich in een coming of age vertelling van de flat en haar inwoners.
Timo Tembuyser & Naomi Steijger / Frascati Producties i.s.m Rochdale
STEMMEN UIT BETON #4 ECHO
Naomi Steijger en Timo Tembuyser verenigen de bewoners van nu, die in het litteken van het gebouw wonen en de bewoners van toen, die de Bijlmerramp mee hebben gemaakt, in de korte film ECHO. ECHO is het laatste deel van de projectreeks Stemmen uit Beton.