99 dromen

Over dromen, stilte, geborgenheid en gefluister uit de buurt.

Een droom is zoiets dat vervliegt, dat verdwijnt: als de dag al lang en breed begonnen is zijn we de dromen van de nacht meestal al verloren, terwijl ze ons misschien wel iets belangrijks willen toe fluisteren. Om iets meer grip te krijgen op die nachtelijke, verborgen wereld van dromen trok regisseur Naomi Steijger in 2022 voor haar nieuwste project 99 dromen met een dromenvanger als een stadsnomade door de straten van de Amsterdamse wijk Nieuw-West.

De dromenvanger is een klein nachtblauw karretje dat ze op eigen kracht door de straten trok, op zoek naar een-op-een-ontmoetingen met buurtbewoners. Naomi ontmoette mensen die in de dromenvanger vertelden over een droom die hen is bijgebleven. De dromen worden zijn uiteindelijk teruggebracht in de wijk door ze te 'beitelen in steen'. Via QR-codes op stoeptegels kun je de dromen nu beluisteren als kleine 'audiofluisteringen', zo zullen de dromen niet meer vervliegen. Ook vind je enkele dromen terug op deze pagina.

Een wandeling door de wijk brengt zo de verschillende stemmen en dromen aan het daglicht. Leg ook jij je oor te luister in het weefsel van de stad?

''Waarschijnlijk wil je het niet bij maar één verhaal houden, want 99 Dromen heeft een hoog ‘nog ééntje’-gehalte. De vondst om mensen naar hun dromen te vragen levert bijna in alle gevallen ontroerende ontmoetingen op, omdat het delen van je nachtelijke hersenspinsels per definitie een kwetsbare daad is: het legt immers indirect iets bloot over onze diepste angsten en verlangens.'' Recensie Theaterkrant

Fotoverslag lancering 99 dromen op 5 okt 2022

Beluister hier alle dromen!

Credits

van en met Naomi Steijger ontwerp tegels Eva Kröse decorbouw Wannes Verhees muziek Charlotte Dommershausen etalage Theater van Deyssel Lidwien van Kempen coaching Hanna Timmers en Myriam Sahraoui foto Eva Roefs verhalen buurtbewoners van Deyssel