Eva Roefs

Erasmus Mackenna

Maker

Erasmus Mackenna is een Schots-Nederlandse theaterregisseur en lichtontwerper, afgestudeerd aan de Theater Regie opleiding in Amsterdam (2021). Mackenna is werkzaam in Nederland en Schotland en is lid van het driekoppige theatercoöperatie LENZ. Na Schede en Mes (2021) (in het kader van Beginnings) is de voorstelling LENZ (2022) diens tweede productie bij Frascati Producties. 

Biografie

Erasmus Mackenna (1999) is een Schots-Nederlandse theaterregisseur en lichtontwerper. Die studeerde in 2021 af aan de Theater Regie opleiding in Amsterdam. Erasmus maakte verschillende afstudeervoorstellingen, Mary Stuart, Queen of  Scots  en  JUNK ,en liep o.a. stage bij gezelschappen Theater Utrecht en Internationaal Theater Amsterdam.

Het werk van Mackenna legt verhalen bloot die in de maatschappij taboe zijn. Terugkerende onderwerpen in diens werk zijn mentale ziekte, eenzaamheid, liefde, geweld, idealisme, klasse en emancipatie. Tekst, spel, live muziek en licht vormen het fundament van hun voorstellingen. Diens werk onderzoekt een wereldbeeld op de grens tussen idealistische romantiek en wanhopige nihilisme. De centrale vraag van diens werk is: "Hoe overleef ik in de wereld die er is en hoe bouw ik aan de wereld waar ik in geloof?"

Mackenna is werkzaam in Nederland en Schotland en is lid van het driekoppige theatercoöperatie LENZ. Daarnaast is die in het seizoen 2021-22 verbonden aan Maatschappij Discordia in het kader van de Nieuwe Makers regeling van het Fonds Podiumkunsten.

Na Schede en Mes (in het kader van Beginnings 2021) is de voorstelling LENZ (2022) de tweede voorstelling van Mackenna bij Frascati Producties. LENZ is een fragmentarisch portret van een mens die obsessief op zoek is naar het nut van zijn bestaan, opgebouwd uit teksten van onder andere Georg Büchner, Rainald Goetz, Kathy Acker, Jean-Paul Sartre, Bohumil Hrabal en Ottessa Moshfegh. 

In de pers

Bart Grietens
"Door Mackenna’s aanpak en het spel van Stoop wordt de eenzame, gebutste man toch niet tragisch, en dat is een bijzondere prestatie van de makers van Lenz."
Theaterkrant over Lenz

Producties