Marzanna - study on women & time - Kaya Korabiowska-Dean / Frascati Producties
In Marzanna – study on women & time onderzoekt Kaya Korabiowska-Dean de ervaring van tijd en hoe die voelbaar wordt. Het werk is geïnspireerd op de mythe van Marzanna, de Slavische godin van de dood en wedergeboorte, die bij het aanbreken van het voorjaar symbolisch verbrand en verdronken wordt.
Via beweging, tekst en geluid onderzoekt Kaya wat het tegenwoordig betekent om jezelf als jonge vrouw te transformeren. Moet je terug naar het begin om door te kunnen naar het eind?
Met dit project zet Kaya haar onderzoek naar vrouwelijke identiteit en transformaties voort, dit keer gericht op cyclische metamorfoses en het geweld dat volgens haar daarin besloten ligt.
Over Kaya Korabiowska-Dean
Kaya Korabiowska-Dean (Nederland) is een theatermaker met Pools-Britse wortels. Kaya werkt op het snijvlak van hedendaags theater en performance. In 2025 studeerde ze af aan de opleiding Regie van de Academie voor Theater en Dans, waar ze een reeks voorstellingen maakte over vrouwelijke identiteit en transformaties.
Kaya is gefascineerd door ‘feminist fantasies’ en ‘psychological horror’. In haar werk creëert ze werelden waarin een gevoel van vervreemding centraal staat. Ze werkt lichamelijk en beeldend, vaak met tekst en regelmatig vanuit autobiografisch materiaal.
In haar samenwerkingen hecht ze waarde aan de eigenheid van iedere performer en het persoonlijke verhaal dat daarin doorklinkt.
she was born for happiness - Veronika Abdul-Visocka / Frascati Producties
Ze zei tegen zichzelf: “Ik ben geboren voor geluk…” en ze blies de kaarsjes op de taart uit
haar oma zei: “glimlach, het zal je leven verlengen”
haar moeder zei: “optimisten leven meestal langer”
maar het hielp niet
op een dag werd ze een pessimist
pessimisme hielp haar in te zien dat hoop gewelddadig kan zijn
dat de belofte van geluk een vorm van controle kan zijn
en optimisme een vorm van onderwerping
Stel je een negatieve ruimte voor, een ‘negatieve performance’. In de beeldende kunst bevindt het dominante, verhaalvormende element, zich altijd in de positieve ruimte. De ruimte om dit hoofdobject heen wordt negatieve ruimte genoemd.
De negatieve ruimte draagt kennis in zich. Het kent het onzichtbare geweld van positiviteit. Het kent zelfbeschadiging als poging om geweld zichtbaar te maken en het eigen handelingsvermogen terug te eisen. Een sigarettenbrandwond die zegt: dit gebeurt. Een wond die zegt: dit doet pijn.
In she was born for happiness, onderzoekt Veronika met tekst, geluid en bewegend beeld de negatieve ruimte als fundament. Aan het licht komen de onverdraagzame horror en de schoonheid en tederheid ervan.
Over Veronika Abdul-Visocka
Veronika Abdul-Visocka (Letland) is theatermaker, schrijver en performer. In 2025 studeerde ze af aan de master DAS Theatre (Academie voor Theater en Dans).
Haar werk kijkt kritisch naar macht en combineert verschillende invalshoeken. Met de veelheid aan talen, religies en politieke systemen waarmee Veronika opgroeide, onderzoekt zij fluïditeit, meerstemmigheid en het vermogen tot transformatie.
In haar werk verweeft ze persoonlijke verhalen en fictie met ideeën uit de filosofie, literatuur en poëzie. Veronika werkt samen met kunstenaars uit verschillende disciplines, om zo uiteenlopende stemmen en media het theater in te brengen. Vanuit deze veelzijdigheid zoekt ze naar manieren onzichtbaar geweld en de impact ervan op persoonlijke levens en sociale verhoudingen bespreekbaar te maken.