© Altdorfer

To Walk Into the Song of Grief

Mallika Taneja x Frascati x Laguna Collective // Het Verbond
vr 27 okt ’23 20:00
Workshop centering on themes of grief, mourning, silence and song.
vr 27 okt ’23
20:00
 • vr 27 okt ’23
  20:00
  Workshop
  Frascati, Amsterdam
  Frascati 4

Naar aanleiding van Mallika’s voorstelling Do You Know This Song? maken Mallika en Laguna Collective een workshop rond thema’s als verdriet, rouw, stilte en zang. We nodigen je uit bij deze theoretische, creatieve en fysieke dialoog die voorkomt uit een combinatie van Mallika’s artistieke werkwijze en Laguna Collective’s psychosociale achtergrond.

Deze avond is onderdeel van Frascati’s programmalijn De (on)vertelde stad, waarin we samenwerkingen aangaan met instellingen buiten het theater, om zo dieper in te gaan op (on)vertelde verhalen van de stad. 

Laguna Collective is zich ervan bewust hoe vaak verlies hand in hand gaat met humanitaire crises en onderzoekt manieren om te herstellen. Hoe vind je je identiteit terug terwijl je met verdriet omgaat? Hoe kan het opnieuw verbinden met innerlijke, sociale en spirituele bronnen overlevenden helpen om nieuwe definities van hun wereld en zichzelf te vinden?

Het afgelopen jaar heeft Mallika een diep persoonlijk verlies en het verdriet dat daarmee gepaard gaat te verwerken gehad. Dit culmineerde in het werk Do You Know This Song? door in haar eigen ervaring te duiken. Door onder andere poppen en liedjes te gebruiken, probeerde ze artistieke antwoorden te vinden op enkele vragen. Hoe verwoord je verdriet? Hoe verhoudt het rouwproces zich tot zo'n eenvoudige beweging als lopen? En hoe kunnen theatrale vormen van lopen, spreken, zingen en praten deze processen ondersteunen?  

Samen met Chayan Adhikari, die zang inbrengt, breidt Mallika het bouwproces van Do You Know This Song? uit naar andere deelnemers en nodigt hen uit om, heel zachtjes, naar hun eigen verliezen en stemmen te wandelen.

Beperkt aantal plaatsen

De toegang tot deze workshop is gratis, maar het aantal beschikbare plaatsen is beperkt. Daarom vragen we je om online een gratis ticket te reserveren. Dit geeft je toegang tot de workshop in Frascati 4 (Nes 71).

 • Duur: 2,5 uur
 • Locatie: Frascati 4, Nes 71
 • Taal: Engels gesproken
 • Tickets voor de workshop zijn gratis

Over Mallika Taneja 

Mallika Taneja woont en werkt in New Delhi, India. Door middel van performances, installaties en haar werk als gastconservator onderzoekt ze vragen over gender, solidariteit, plezier, rust en herinnering. Ze is vooral geïnteresseerd in het onderzoeken van de politieke mogelijkheden van performatieve ensembles en de rol die liederen spelen in het achterlaten en verzamelen van sporen van mensen, plaatsen en dingen.

Enkele van haar werken en samenwerkingsverbanden zijn Be Careful (Nederlandse première in Frascati in 2021), Allegedly, Rest of the Struggle, Zanana ka Zamana, Women Walk at Midnight en Sex Chat Room.

In 2015 won ze de ZKB Erkenningsprijs voor Be Careful en in 2021 de ZKB Mecenaatprijs voor Allegedly. Op dit moment toert ze met haar nieuwe solovoorstelling Do You Know this Song? waarin ze op zoek gaat naar een verloren stem.

Over Laguna Collective  

Laguna Collective is een platformorganisatie waar internationale experts bijeenkomen om samen te werken aan het genereren en verspreiden van kennis en vaardigheden op het gebied van humanitaire en psychosociale hulpverlening. Zij richten zich op de geestelijke gezondheid van gedwongen migranten, overlevenden van humanitaire crises en mensen die leven in een omgeving met weinig middelen. 

De visie van Laguna Collective is dat sociale banden, betekenisvolle activiteiten en een cultureel en spiritueel leven net zoveel invloed hebben op de geestelijke gezondheid van mensen als psychologische processen. Daarom moeten interventies zich richten op het versterken van bestaande en potentiële bronnen voor psychologisch welzijn op al deze gebieden en bruggen bouwen die de dominante structuren die voornamelijk gebaseerd zijn op één aspect van gezondheidsbevordering overstijgen. Een dergelijke psychosociaal-ecologische benadering bevordert zowel de geestelijke gezondheid als het sociale weefsel van een gemeenschap. 

Laguna Collective bestaat dan ook uit deskundigen met verschillende professionele achtergronden (bijv. geneeskunde, psychologie, internationale geneeskunde, conflictstudies, antropologie, maatschappelijk werk, rechten en kunst). Deze verschillende perspectieven maakt het mogelijk gezamenlijke acties vorm te geven en te ondernemen. De meeste actoren in het humanitaire veld hebben hun eigen specifieke focus, expertise of doelgroep. Bij Laguna Collective huist deze diversiteit binnen één organisatie, waardoor de activiteiten beter op elkaar kunnen worden afgestemd.

Over Do you Know this Song? (17 & 18 Okt)

Do you Know This Song? (coproductie Frascati Producties) is het tweede deel van een drieluik over verdriet en rouw. Mallika duikt diep in het verleden, op zoek naar een stem die vele jaren geleden verloren is gegaan.  

Met haar harmonium, een microfoon en wat speelgoed en voorwerpen uit haar kindertijd gaat de kunstenares als volwassene terug, op zoek naar de persoon die ze is kwijtgeraakt, een zangeres en haar liedjes. Wie was ze? Waar is ze naartoe gegaan en vooral, waarom is ze verdwaald? De performer waagt zich in het land van het niet-vergeten; terwijl ze heen en weer beweegt tussen zoeken, zingen en het vertellen van een verhaal over verdriet, nodigt Mallika mensen uit om mee te doen.

Tickets voor de voorstelling Do You Know This Song? op dinsdag 17 en woensdag 18 oktober om 20:30 uur in Frascati 1 (Nes 63) kun je hier kopen.

De (on)vertelde stad

De (on)vertelde stad is Frascati's programmalijn waarin we ons richten op de ontwikkeling van theater over urgente stedelijke thema’s en komt tot stand in nauwe samenwerking met Amsterdamse instellingen en bewoners. Het bevraagt, onthult en verbeeldt, en schrijft zo gedeelde verhalen voor een verdeelde stad. De (on)vertelde stad komt voort uit de toenemende behoefte van Frascati en onze kunstenaars om zich op een concrete en expliciete manier tot de wereld te verhouden; niet als eenrichtingsverkeer maar in een daadwerkelijke dialoog. 

We werken intensief samen met bewoners, maar ook met de instellingen die een centrale rol spelen bij het vormgeven van de stad. Bijvoorbeeld een woningcorporatie, een belangenorganisatie of een jeugdpsychiatrische instelling. Naast Laguna Collective hebben we een doorlopende samenwerking met ARQ Nationaal Psychotraumacentrum, Levvel Centrum voor Kinder- en Jeugdpsychiatrie en zorginstelling Cordaan.