Mallika Taneja © Adita Kapoor

Mallika Taneja

Maker

Mallika Taneja onderzoekt vragen over gender, solidariteit, rust en herinnering. Haar voorstellingen dagen het publiek uit, werpen ongemakkelijke vragen op en slaan een deuk in populaire, verharde opvattingen. 

Biografie

Mallika Taneja woont en werkt vanuit New Delhi, India. Door middel van performances, installaties en curatorschap onderzoekt ze vragen over gender, solidariteit, rust en herinnering. Ze is geïnteresseerd in het verkennen van de politieke mogelijkheden van een performatief ensemble en de rol die liederen spelen bij het achterlaten en verzamelen van sporen van mensen, plaatsen en dingen. Haar voorstellingen dagen het publiek uit, werpen ongemakkelijke vragen op en slaan een deuk in populaire, verharde opvattingen. Be Careful had in 2021 haar Nederlandse première in het kader van Frascati International. 

Mallika is oprichter van kunstinitiatief Lost & Found, dat kunst naar verschillende buurten van Delhi brengt. Sinds 2021 is ze ook verbonden aan Laguna Collective, een Nederlands initiatief waarbinnen internationale experts kennis en vaardigheden op het gebied van humanitaire psychosociale hulpverlening ontwikkelen en overdragen. 

Do you Know This Song?

Do you Know This Song? (coproductie Frascati Producties) is deel twee van een driedelige serie van performatieve werken waarin vragen over verdriet, verlies en liefde elkaar doorkruisen. 
Het eerste deel, de digitale ‘augmented reality’-installatie, It will Come Back to Me (2022) ging in première op Asphalt Festival in Düsseldorf. Deel twee, Do you Know This Song?, is een zoektocht naar stem, lied, ruimte en schoonheid. Vertrekkend vanuit een archief van herinneringen en verhalen over Indiase vrouwen die er nooit in geslaagd zijn hun innerlijke liederen vrijelijk te uiten, is Mallika op zoek naar een stem in zichzelf die hen kan vertegenwoordigen en bevrijden. Een collectieve stem die luid en onbevreesd zal zijn. Hoe klinkt dat nieuwe lied dat we vandaag allemaal nodig hebben?  

Citaat Mallika Taneja over Do you know this song?
[…]My voice is aching to merge with a loud, fearless collective voice. This gets placed in the context of the current times... this modern world where perhaps it’s possible for women to find their voice artistically? I suppose it is....  
[…] 
What do we all have to grieve the loss of – as people, as nations, as citizens, artists…? What about the women on the 1st and 2nd floors? Do they hear me? This is a search for voice, a song, a space. This is a search for beauty. Where is that new song that we all need today? The one that can be left behind… the one that you will quietly find yourself humming… long after the end of the moment shared inside the theatre.” 
 
Co-productie Beursschouwburg Brussel, Black Box Oslo, Tanzquartier Wien, Uzes Dance, Frascati Producties, Les Subs Lyon 

In de pers

"Be Careful is een voorstelling die vandaag de dag getoond moet worden om te confronteren met een actuele realiteit. Het feit dat we als samenleving nog steeds te maken hebben met dagelijks seksueel geweld is namelijk reden genoeg om in gesprek te blijven over dit onderwerp. Mallika Taneja nodigt uit voor dit gesprek en dat doet ze op een dappere en doeltreffende manier."

Theaterkrant over Be Careful

Producties

internationale coproductie Frascati Producties
Be Careful
Be Careful is een satirische solovoorstelling over de Indiase machocultuur en hoe het is om daar als vrouw in te leven. Want in India worden vrouwen constant onderworpen aan de gevaren die ze lopen door simpelweg vrouw te zijn. Al meer dan vijf jaar speelt ze deze voorstelling en weet ze op een dappere manier haar eigen lichaam bloot te geven.