Anatomy of a Suicide

LENZ / Frascati Producties
Tue 7 Jan ’25 - Thu 20 Feb ’25
Nederlandse vertolking van veelbekroonde voorstelling over pijnlijke erfenissen die doorleven in drie generaties vrouwen.
Tue 7 Jan ’25
-
Thu 20 Feb ’25

We ontmoeten drie jonge vrouwen. Ze leven, groeien en proberen wanhopig hun pijn niet door te geven aan hun kinderen. Ze bestaan in verschillende tijden, maar hun verhaal wordt tegelijkertijd verteld.

Carol probeert geluk te vinden in een bekrompen omgeving in het jaar 1972. Haar dochter Anna zoekt stabiliteit in een onrustig 1998, na een geschiedenis met drugsverslaving. Anna’s dochter Bonnie lijdt haar leven als veelbelovende, maar emotioneel afgeschermde arts in een modern 2032. 

Drie generaties die botsen, stromen en zingen in de veelbekroonde toneeltekst van Alice Birch, oorspronkelijk geregisseerd door Katie Mitchell in 2017. Theatercollectief LENZ en Frascati Producties brengen het stuk van Alice Birch voor het eerst naar Nederland, opgevoerd met een cast van negen acteurs. 

Over LENZ

Collectief LENZ (Erasmus Mackenna, Roel Pronk en Marit Hooijschuur) maakt voorstellingen op de grens tussen theater, live muziek en performance. Geïnspireerd door de underground en outsiders van de samenleving, creëert LENZ alternatieve toekomsten, soms duister en dystopisch, maar vol hoop en empathie. Terugkerende thema’s zijn sociale klasse, mentale gezondheid en eenzaamheid. Op muzikaal vlak laat LENZ zich beïnvloeden door muziekgenres als folk, heavy metal en drone.

Sinds 2021 is LENZ verbonden aan Frascati Producties. Hier maakte het collectief eerder de muzikale moordsprookjes Sheath and Knife (Schede en Mes, 2021) en Katie Cruel (2023) en het moderne, digitale spookverhaal HAUNTOLOGY (2024). Begin 2024 ontving LENZ de Subsidie nieuwe makers van Fonds Podiumkunsten, waarmee het drietal in 2025 de eerste Nederlandse vertolking gaat maken van het bejubelde stuk Anatomy of a Suicide (2017) van Alice Birch (VK). 

  • Premiére: do 9 jan 2025 20:30
  • Gesproken taal: Nederlands

Credits

text Alice Birch staging LENZ ( Erasmus Makcenna, Marit Hooijschuur, Roel Pronk) direction, light design Erasmus Mackenna translation Roel Pronk 

LENZ in de pers

"Een gelaagde vertelling over existentiële angst en een tiener in rouw." ★★★★ de Volkskrant over HAUNTOLOGY

"De voorstelling omarmt de duisternis op een bijzondere, mooie manier, inhoudelijk, visueel en op muzikaal niveau." Theaterkrant, Keuze van de Cricitus over Sheath and Knife

Pers over Anatomy of a Suicide (UK, 2017) 

"De meeste producties vereisen één keer gezien te worden. De enscenering van Katie Mitchell van Alice Birch' betoverende en serieuze nieuwe drama is drie keer kijken waard." ★★★★★ The Times

"Birch heeft een gave voor radicaal experiment." ★★★★ The Guardian

Credits