Wojciech Grudziński

Maker

Wojciech Grudziński (1991) is een Poolse kunstenaar, choreograaf en danser, gevestigd in Amsterdam. In zijn werk onderzoekt hij onder andere de machtsdynamiek die (impliciet en expliciet) aanwezig is in theater en dans. Wojciech studeerde dans aan de Balletopleiding in Warschau en CODARTS in Rotterdam en deed zijn masteropleiding aan DAS Theatre in Amsterdam (2021-2023). 

Biografie

In het werk van Wojciech Grudziński staat onderzoek naar inclusiviteit, queerness en het omarmen van diversiteit centraal. Vanuit de gecreëerde choreografische en performatieve vrijheid, gaat hij zonder grenzen, schaamte en verlegenheid aan de slag. Zijn werk is een lofzang op het dans- en choreografie-erfgoed, waarin Wojciech ernaar streeft een uitnodigende speelruimte te creëren en verschillende perspectieven op het lichaamsbeeld te vieren.

In zijn afstudeerdonderzoek bij DAS Theater onderzocht Wojciech de ambiguïteit van het ‘buigen’. Met zijn artistieke team deed hij onderzoek naar een reeks grootse buigingen uit de dansgeschiedenis, met specifieke aandacht voor de dubieuze, niet te definiëren momenten. In de afstudeervoorstelling BOW A STUDY komt dit samen. De dansperformance ging in februari 2024 in coproductie met Frascati Producties in première.

In het kader van het Frascati residentieprogramma, waarin makers de ruimte krijgen voor experiment en vrij onderzoek, ontwikkelde Wojciech in maart 2024 de dansperformance Threesome. In dit stuk onderzoekt hij de levensloop van drie legendarische Poolse balletdanse uit de jaren ’60 tot ’90: Stanisław Szymański, Wojciech Wiesiołłowski en Gerard Wilk, wiens nalatenschap met de tijd door mythes en legendes zijn overschaduwd.

In de pers