Residentie: Threesome (Werktitel)

Wojciech Grudziński / Frascati Producties
vr 29 mrt ’24 19:00
Een studie van drie legendarische Poolse dansers uit het communistische tijdperk: hoe maak je de erfenis van onze queer voorouders tastbaar?
vr 29 mrt ’24
19:00
  • vr 29 mrt ’24
    19:00
    Frascati, Amsterdam
    Frascati 3

“Als kind ving ik op een dag een gesprek op tussen mijn balletdocent en diens pianist. Ze spraken op smalende toon over de hyper-femininiteit van de balletgrootheid Stanisław Szymański. Dat was de eerste keer dat ik over zijn bestaan hoorde. Het was ook de eerste keer dat ik het gevoel had: ik ben onderdeel van dit verhaal.”

In Threesome (werktitel) onderzoekt Wojciech Grudziński de levensloop van drie legendarische Poolse balletdansers uit de jaren 1960 tot 1980: Stanisław Szymański, Wojciech Wiesiołłowski en Gerard Wilk. Zowel bewonderd als bespot om hun queer identiteit, werd hun nalatenschap met de tijd door mythes en legendes overschaduwd.

''Met dit onderzoek wil ik een licht schijnen op de gemarginaliseerde figuren die verloren zijn gegaan in de dansgeschiedenis. Hoe herinneren we deze lichamen? Hoe zouden ze dansen - uiting geven aan hun queerness - als ze elkaar op het podium ontmoetten anno 2024? Dat is nog maar een fractie- vele andere levens blijven in de schaduw.

Threesome is een archivistisch-choreografisch werk waarmee ik de iconische performances van mijn voorouders (ancestors) kanaliseer. Het is een erkenning dat hun nalatenschap niet alleen de conventionele balletcanon heeft beïnvloed, maar ook voortleeft in bars, cruising spaces, mutual trust en non-conforme lichamen. Het gaat ook over institutioneel geweld, dans en seksualiteit. Dit alles komt voort uit een fascinatie voor mensen die zijn vergeten, verdrongen, het zwijgen opgelegd, maar ook voor triomf, beweging en verschuiving, genot en het bevrijde lichaam.''

Wojciech streeft naar samenwerkingen in internationale contexten en benadrukt dat de strijd voor inclusiviteit en acceptatie tot ver buiten de grenzen van één land reikt. Welke vormen van beweging kunnen de tweedeling doen vervagen tussen de outcasts en zij die hen uitsluiten?

Residentie

Threesome (werktitel) wordt ontwikkeld in het kader van Frascati's residentieprogramma. Dit programma biedt makers ruimte voor experiment en vrij onderzoek. De onderzoeksperiode duurt enkele weken en wordt afgesloten met een toonmoment van het ‘work-in-progress’ op 29 maart.

Meer info

Duur: 30 min

Onderdeel van

Credits

gecofinancierd door the Capital City of Warsaw met steun van Centre national de la danse, Cité internationale des arts in Paris, the Visegrad Artist Residency Program for Performing Arts (VARP-PA / Bratislava, SVK), Festival Belluard Bollwerk International (Fribourg, CH) and NOWY Teatr (Warsaw, PL)

       

Over de maker

Wojciech Grudziński (PL,1991) is een Poolse kunstenaar, choreograaf en danser, gevestigd in Amsterdam. Hij onderzoekt grensgebieden en interdisciplinaire ruimtes, queerness en het omarmen van diversiteit. In zijn werk bestudeert hij onder andere de machtsdynamiek die (impliciet en expliciet) aanwezig is in theater en dans. Wojciech studeerde dans aan de Balletopleiding in Warschau en CODARTS in Rotterdam en deed zijn masteropleiding aan DAS Theater (2021-2023). Als performer werkte Wojciech samen met onder andere Dries Verhoeven, Ben J. Riepe, Marta Ziółek, Maria Magdalena Kozłowska en Ula Sickle. Eerder toonde hij bij Frascati zijn voorstelling BOW A STUDY

Pers over Wojciech Grudziński

"Speels, barok en weird onderzoek naar buigen [...] van deze maker willen we meer zien." Theaterkrant