Eva Roefs

Nazar Rakhmanov

Maker

Nazar Rakhmanov (Votkinsk, 1991) is een Tataars-Russische dansmaker die in 2022 afstudeerde aan de SNDO. In zijn interdisciplinaire voorstellingen en artistieke onderzoek zijn duisternis, rituelen, dierlijkheid, ‘anders zijn’ en ‘het onzichtbare’ terugkomende onderwerpen.

Nazar haalde in 2009 zijn bachelor in ‘Comparative Religious Studies’ aan de universiteit in Moskou, waar hij in het bijzonder interesse ontwikkelde voor Hindoeïsme en de religieuze Kundalini yogatraditie. In 2010 begon hij zijn bewegingspraktijk als assistent danstherapie voor mensen met speciale behoeften. Nadat hij in aanraking kwam met het nomadische Butoh theater en hedendaagse dans, besloot hij in 2018 naar Nederland te komen om zijn onafhankelijke praktijk te verdiepen.

In 2022 haalde Nazar zijn bachelor aan de SNDO-opleiding van de ATD. Tijdens zijn studie ging hij als stage naar het eiland Java om kennis te maken met de uitbundige traditie(s) van de ‘Jaranan’ trance dans rituelen, die een grote impact maakten op zijn praktijk.

Sinds zijn afstuderen is Nazar werkzaam als theatermaker en performer voor verschillende gezelschappen in Nederland. In het kader van Beginnings presenteerde hij zijn solo Yurodifice in samenwerking met queer-punkmuzikant Leonid Kotel'nikov (a.k.a. fake_trailers), waarin hij door middel van video, live performance en muziek, de gevolgen onderzoekt van het innerlijk gebroken en ontheemd zijn