© Eva Roefs

Nazar Rakhmanov

Maker

Nazar Rakhmanov (Votkinsk, 1991) is een Tataars-Russische dansmaker die in 2022 afstudeerde aan SNDO. In zijn interdisciplinaire voorstellingen en artistieke onderzoek zijn duisternis, rituelen, dierlijkheid, ‘anders zijn’ en ‘het onzichtbare’ terugkomende onderwerpen. Bij Frascati Producties maakte hij Yurodifice (2022) in het kader van Beginnings en The Borderland: dark promise (2024).

Nazar Rakhmanov haalde in 2009 zijn bachelor in ‘Comparative Religious Studies’ aan de universiteit in Moskou, waar hij in het bijzonder interesse ontwikkelde voor Hindoeïsme en de religieuze Kundalini yogatraditie. In 2010 begon hij zijn bewegingspraktijk als assistent danstherapie voor mensen met speciale behoeften.

Nadat hij in aanraking kwam met het nomadische Butoh theater en hedendaagse dans, besloot hij in 2018 naar Nederland te komen om zijn onafhankelijke artistieke praktijk te verdiepen aan de School for New Dance Development (SNDO) van de Academie voor Theater en Dans. Tijdens zijn studie ging hij als stage naar het eiland Java om kennis te maken met de uitbundige traditie(s) van de ‘Jaranan’ trance dans rituelen, die een grote impact maakten op zijn praktijk. 

Sinds zijn afsdureren aande SNDO in 2022 is Nazar werkzaam als theatermaker en performer voor verschillende gezelschappen in Nederland. In het kader van Frascati's Beginnings presenteerde hij zijn solo Yurodifice in samenwerking met queer-punkmuzikant Leonid Kotel'nikov (a.k.a. fake_trailers), waarin hij door middel van video, live performance en muziek, de gevolgen onderzoekt van het innerlijk gebroken en ontheemd zijn.

De mix van video, live performance, muziek en rituelen ontwikkelde hij verder voor The Borderland: dark promise (2024) bij Frascati Producties. In een compleet duistere theaterzaal tonen infrarood videobeelden het publiek een tussenwereld van mensen die genoodzaakt zijn hun land te ontvluchten, maar niet de kans krijgen om zich ergens anders te vestigen- en de duisternis omarmen als hun enige plak van vrijheid. 

In de pers

Producties