© Roman Ermolaev

The Borderland: dark promise

Nazar Rakhmanov / Frascati Producties
di 7 mei ’24 - za 11 mei ’24
Wat als je genoodzaakt bent te migreren, maar nergens terechtkunt? In een wereld met permanent toezicht bij daglicht, biedt het donker een plek van vrijheid.
di 7 mei ’24
-
za 11 mei ’24

The Borderland: dark promise neemt je mee langs mythe, fictie en realiteit. Met zowel video als live performance reflecteert Tataars-Russische choreograaf Nazar Rakhmanov op de tussenwereld van mensen die genoodzaakt zijn hun land te ontvluchten, maar niet de kans krijgen om zich ergens anders te vestigen.

Met vier andere performers onderzoekt Nazar niet alleen geopolitieke landsgrenzen, maar ook de grens tussen licht en duisternis, helderheid en obscuriteit en tussen bewustzijn en onderbewustzijn. Met een mix van choreografie, muziek en rituelen omarmen de spelers duisternis als plek van vrijheid en verbeelding, als tegenwicht voor een samenleving met permanente verlichting, controle en bewaking.

Terwijl het publiek in het donker zit, krijgen de performers de volledige controle over wat het we zien en hoe. Daarmee kantelt The Borderland: dark promise de machtsdynamiek tussen de toeschouwers en zij die bekeken worden. Terwijl deze schaduwbewoners de macht krijgen over de bewakingscamera, worden onze gedeelde angsten blootgelegd voor de spirituele en politieke kanten van ons bestaan.

Afterparty 10 mei

Op vrijdag 10 mei inclusief afterparty van 22:30 tot 01:00 in Frascati Café (Nes 63) met DJ-sets van Alexey Leontiev en Dmitrii Vlasik. 

  • Première: wo 8 mei om 20:00 uur
  • Vr 10 mei incl. afterparty 22:30-01:00 
  • Za 11 mei 2024 in het We Are Public-programma
  • Language no problem
  • Let op: bevat kort stroboscopisch licht en hard geluid
  • Duur: 70 min.
Onderdeel van

Credits

regie, performance Nazar Rakhmanov coregisseur, video Vadim Elichev performance, choreografie assistent, advies Eslam Elnebishy performance, muziek Dmitrii Vlasik  scenografie, camera-assistentie Alexey Leontiev performance, stem en productie assistent Nadezhda Nadeika maskers Marianna Abovian techniek support en licht Mirko Lazovic met dank aan Mina Tomic, Marina Orlova

     

In de pers

"Rakhmanov vraagt je je in deze ongrijpbare maar fascinerende voorstelling over te geven aan het onbekende." Theaterkrant

Over de maker

Nazar Rakhmanov (Votkinsk, 1991) is een Tataars-Russische dansmaker die in 2022 afstudeerde aan de SNDO. In zijn interdisciplinaire voorstellingen en artistieke onderzoek zijn duisternis, rituelen, dierlijkheid, ‘anders zijn’ en ‘het onzichtbare’ terugkomende onderwerpen.

Sinds zijn afstuderen is Nazar werkzaam als theatermaker en performer voor verschillende gezelschappen in Nederland. In het kader van Beginnings presenteerde hij zijn solo Yurodifice in samenwerking met queer-punkmuzikant Leonid Kotel'nikov (a.k.a. fake_trailers), waarin hij door middel van video, live performance en muziek, de gevolgen onderzoekt van het innerlijk gebroken en ontheemd zijn.