Bas de Brouwer

Floor Houwink ten Cate neemt Nederlandse versie internationale klimaatstuk op zich

Het internationale project A Play For the Living in a Time of Extinction wordt op iedere plek waar het wordt gespeeld opnieuw gemaakt, met lokale makers en performers. Op uitnodiging van het Holland Festival neemt Frascati-maker Floor Houwink ten Cate de Nederlandse versie voor haar rekening.

 

In haar zoektocht naar een manier om op een verantwoorde, energiezuinige manier theater te maken, ontwikkelde theaterregisseur Katie Mitchell een concept voor een voorstelling, waarvan alleen de tekst en een set regels voor de uitvoering op reis gaan. Het wordt in ieder land uitgevoerd door een lokale cast en crew. Een van de regels is dat alle energie die voor de voorstelling wordt gebruikt zichtbaar voor het publiek moet worden opgewekt.

In het Holland Festival is het aan regisseur en Frascati-maker Floor Houwink ten Cate om op een originele en slimme manier dit uitdagende concept tot stand te brengen. Actrice Joy Wielkens neemt de rol van dramaturg op zich en brengt de verontrustende tekst tot leven. Het is de bedoeling van auteur Miranda Rose Hall en regisseur Katie Mitchell dat de theatertekst door de lokale vertaler en theatermakers zoveel mogelijk wordt aangepast aan de lokale situatie. De originele theatertekst is daarom met hun toestemming bewerkt door Houwink ten Cate en voorzien van tekstbijdragen door Wielkens.  

Operacomponist en zangeres Annelinde Bruijs neemt de compositie van de Frascati coproductie voor haar rekening. Floor Houwink ten Cate en Annelinde Bruijs bouwen gestaag aan een nieuwe, sociaal-politieke operavorm waarin ze de klassieke opvattingen over opera bevragen en transformeren tot grote, kwetsbare en politieke gebaren. Voor haar versie van de voorstelling heeft Floor Houwink ten Cate ervoor gekozen om het verhaal te laten vertellen door 12 feminine voices: hoofdrolspeler Joy Wielkens, componist Annelinde Bruijs, percussionist Meiyi Lee en een koor bestaande uit 8 vrouwen en 1 non-binair persoon.

In de pers

 ''Het definitieve ontwerp is nog onder constructie, maar deze boodschap is alvast duidelijk: ‘Vrouwen houden de wereld draaiende.'' Interview VPRO gids

Info & tickets

Holland Festival: A play for the living in a time of extinction van Floor Houwink ten Cate, Annelinde Bruijs, Théâtre Vidy-Lausanne, Frascati Producties is van vrijdag 17 t/m zondag 19 juni te zien in Frascati. Klik hieronder voor meer informatie en tickets

  • vr 17 jun ’22
   20:30
   Première
   Frascati, Amsterdam
   Frascati 1
  • za 18 jun ’22
   20:30
   Frascati, Amsterdam
   Frascati 1
  • zo 19 jun ’22
   20:30
   Frascati, Amsterdam
   Frascati 1