Eva Roefs

Floor Houwink ten Cate

Maker

Regisseur en schrijver Floor Houwink ten Cate (1987) maakt urgente voorstellingen op het snijvlak van muziektheater, opera en film. In haar fysieke portretten viert ze het ongemak en de pijn van het leven door grote morele dilemma’s terug te brengen tot menselijke proporties en door onderbelichte problemen op te blazen tot operateske proporties. Met het collectief Nineties Productions won ze in 2017 de BNG Bank Theaterprijs voor de voorstelling Untitled, 2017

In seizoen 2021-2022 kwam Sea of Silence (Frascati Producties) uit: een filmische en caleidoscopische voorstelling geschreven door Ten Cate en Esther Duysker over het mentale en fysieke geweld in (intieme) relaties.

Biografie

Floor viel op met haar regiedebuut Merkel (Nineties Productions & Orkater, 2019), een electro-opera over de underdog uit de DDR die uitgroeide tot de machtigste vrouw ter wereld. Gebaseerd op jeugdherinneringen, biografische bronnen, speeches en ontmoetingen, schetsten de makers een muzikaal portret van deze ogenschijnlijk egoloze vrouw en het gespleten Europa dat zij achterlaat. 

In 2020 maakte Floor haar eerste voorstelling bij Frascati Producties, Het Standaard Leven van een Standaard Vrouw (2020), een filmische sterfscène van een vrouw die haar leven doorbracht in de coulissen van de geschiedenis. Hierna volgde het door pers en publiek bejubelde One Man Show (2021), over de crisis van de witte heteroseksuele man naar aanleiding van de Black Lives Matter en #metoo bewegingen. In april 2022 komt Floors derde Frascati-productie uit. Sea of Silence is een filmisch familie-epos over een cyclus van mentaal en fysiek geweld, het verlies van autonomie en het heroveren ervan. Samen met schrijver Esther Duysker maakt ze dat wat normaliter als een privékwestie wordt gezien - huiselijk geweld - tot een publieke aangelegenheid. Floor werkt voor Sea of Silence opnieuw samen met operacomponist en -zangeres Annelinde Bruijs. Floor bouwt gestaag aan een nieuwe, sociaal-politieke operavorm waarin ze de klassieke opvattingen over opera bevraagt en transformeert tot grote kwetsbare en politieke gebaren. Sea of Silence gaat donderdag 7 april in première bij Frascati en gaat aansluitend op tour door heel Nederland.

Van vrijdag 17 t/m zondag 19 juni is Floors klimaatneutrale voorstelling A Play for the Living in a Time of Extinction, geproduceerd door het Holland Festival (in coproductie met Frascati Producties), in Frascati te zien. Aansluitend, in het najaar van 2022, maakt Floor haar eerste grote zaalvoorstelling en co-regisseert zij met Naomi Velissariou de intersectionele tragedie op techno en trap, Atropa, bij het Toneelhuis (in coproductie met Theater Utrecht en Orkater).

Onderscheidingen en nominaties

  • BNG Bank Theaterprijs 2017 - Untitled, 2017

Voorstellingen met collectief Nineties Producties

  • Memento Mori (Nineties Producties, 2020)
  • Merkel (Nineties Productions & Orkater, 2019)
  • Billy the Kid (Nineties Productions & Touki Delphine, 2018)
  • Noir (Nineties Productions & Paradiso Melkweg Productiehuis, 2017)
  • Untitled, 2017 (Nineties Productions & Paradiso Melkweg Productiehuis, 2017)
  • We Are Here (Nineties Productions & Paradiso Melkweg Productiehuis, 2016)
  • Naar Bukowski (Nineties Productions & Paradiso Melkweg Productiehuis, 2015)

Pers

Eva Roefs
"Houwink ten Cate weet, mede dankzij het sterke, fysieke spel van Moen, de zwaarte licht te maken, en het lichte zwaar. Dat maakt haar behandeling van het actuele maar uitgekauwde debat over de witte man vermakelijk en verfrissend. Dat is knap."
★★★★ de Volkskrant over One Man Show

"Het razend knappe, fysieke spel, met ronduit gevaarlijke botsingen en Harings prachtige tekstbehandeling, verlenen deze voorstelling een gruwelijke schoonheid."

★★★★ de Volkskrant over Sea of Silence van Floor Houwink ten Cate / Frascati Producties

"In ‘Sea of silence’ giet regisseur Floor Houwink ten Cate een verhaal over huiselijk geweld in een vervreemdende vorm. Hierdoor ligt de nadruk op het perspectief van de kinderen, en komt het drama aan als een mokerslag.”

★★★★ NRC over Sea of Silence van Floor Houwink ten Cate / Frascati Producties

“Wat een rollercoaster dit stuk! Als vormonderzoek tussen fysiek theater en opera geslaagd, een enorme prestatie ook van de acteurs.“

Theaterkrant over Sea of Silence van Floor Houwink ten Cate / Frascati Producties

"Regisseur Floor Houwink ten Cate maakte samen met acteur Benjamin Moen een theatersolo over de identiteitscrisis van de moderne man. In een ware tour-de-force worstelt Moen met wat het betekent om een man te zijn, en om als man te worden behandeld."

★★★★ NRC over One Man Show van Floor Houwink ten Cate / Frascati Producties


"Benjamin Moen geeft de man indrukwekkend gestalte"

Theaterkrant over One Man Show van Floor Houwink ten Cate / Frascati Producties

"Een zeer originele voorstelling die flonkert, irriteert en imponeert door Moens zeer indrukwekkende solo-optreden''

★★★★ Scenes over One Man Show van Floor Houwink ten Cate / Frascati Producties

''De filmbeelden zijn zo sterk, de manier waarop haar sterven wordt getoond is weergaloos. Kwetsbaar, heel broos en tegelijk heel krachtig.''

Theaterkrant over  Het standaard leven van een standaard vrouw van Floor Houwink ten Cate / Frascati Producties

 
''Knap is dat die fantasievolle absurditeit niet afstoot; de makers behouden de juiste balans tussen ironie en ernst. Dat is vooral te danken aan de slimme contrasten. ''

 ★★★★ de Volkskrant over Merkel van Nineties Productions / Orkater

''De jongste feministische golf klotst onvermijdelijk over de planken''

Volkskrant-critici kiezen Merkel als één van de top tien voorstellingen van 2018/2019
 

Producties