© Bas de Brouwer

Sea of Silence

Floor Houwink ten Cate / Theater Utrecht / Frascati Producties
di 12 apr ’22 - di 10 okt ’23
Een filmisch familie-epos over een cyclus van mentaal en fysiek geweld waarin het perspectief op dader- en slachtofferschap telkens kantelt.
di 12 apr ’22
-
di 10 okt ’23

“Silence is the ocean of the unsaid, the unspeakable, the repressed, the erased, the unheard. It surrounds the scattered islands made up of those allowed to speak and of what can be said and who listens. Each of us has his or her own sea of unspoken words.” Rebecca Solnit

Ergens in een afgelegen stad, hoog op een klif aan zee, woont een familie. Hun leven is weinig spectaculair, tot ze de gordijnen sluiten en het circus van geweld begint. Terwijl de zee op het ritme van het getij tegen de klif beukt, manipuleert de clown keer op keer het publiek, balanceert de acrobaat op het gespannen koord en brult het monster als hij uit zijn kooi komt. Maar de zeespiegel stijgt en de golf van onderdrukking en machteloosheid komt de familie langzaam maar zeker tot aan de lippen te staan.

Sea of Silence is een filmisch familie-epos over een cyclus van mentaal en fysiek geweld waarin het perspectief op dader- en slachtofferschap telkens kantelt.

Regisseur Floor Houwink ten Cate en schrijver Esther Duysker maken dat wat normaliter als een privékwestie wordt gezien - huiselijk geweld - tot een publieke aangelegenheid. Zij schrijven een operatesk en psychologisch liefdesverhaal over het verlies van autonomie en het heroveren ervan. Floor werkt voor Sea of Silence opnieuw samen met operacomponist en -zangeres Annelinde Bruijs. Met Annelinde bouwt ze gestaag aan een nieuwe, sociaal-politieke operavorm waarin ze de klassieke opvattingen over opera bevragen en transformeren tot grote kwetsbare gebaren.

Nagesprek over huiselijk geweld met Jolanda Vader van Blijf Groep en Floor Houwink ten Cate

Op 22 september is een gratis toegankelijk nagesprek waarin dieper wordt ingegaan op het thema huiselijk geweld met regisseur Floor Houwink ten Cate en Jolanda Vader, werkzaam bij hulpverlenersorganisatie Blijf Groep. Het gesprek wordt gemodereerd door Sarita Bajnath, gespreksleider en trainer op het gebied van privileges en intersectionaliteit. 

Hoe is er voor het maken van Sea of Silence onderzoek gedaan naar huiselijk geweld? Wat zijn de meest opvallende patronen en hoe zien we die terug in de voorstelling? Wat doet de Blijf Groep om die patronen te doorbreken? En wat kun je zelf doen om een steentje bij te dragen?

Podcast

Huiselijk geweld, een onderwerp dat zich snel naar de achtergrond laat schuiven, wordt in deze podcast van Theater Utrecht op een artistieke wijze onder de aandacht gebracht. Podcast host Owen Cicilia gaat in gesprek met regisseur Floor Houwink ten Cate, schrijver Philip Huff en actrice en trainer Ilse van Kemenade. Samen praten zij over hoe zij hun expertise inzetten om het onderwerp meer aan het licht te brengen.

Hoe is het om in een gezin op te groeien waarin huiselijk geweld voorkomt? Hoe kan kunst dit onderwerp op een nieuwe manier bespreekbaar maken?

In de pers

"In ‘Sea of Silence’ giet regisseur Floor Houwink ten Cate een verhaal over huiselijk geweld in een vervreemdende vorm. Hierdoor ligt de nadruk op het perspectief van de kinderen, en komt het drama aan als een mokerslag." ★★★★ NRC

"In het ontregelende gezinsdrama 'Sea of Silence' wordt razend knap gespeeld" ★★★★ de Volkskrant 

''Gekleed in een vleeskleurige legging en top leidt stalmeester Abke Haring het stuk in. Haar taal kent een flinke dosis poëtische schoonheid, prachtige inbreng van schrijver Esther Duysker. De dichterlijke introductie neemt ons mee naar een idyllisch, geïsoleerd dorpje aan zee, waar we met veel verleiding in een tragische familieverhaal worden gezogen.'' Theaterkrant

  • Duur: 75 min
  • Vr 22 sep: incl. gratis nagesprek met Floor Houwink ten Cate, Jolanda Vader en Sarita Bajnath
  • Za 23 sep: onderdeel van We Are Public. Klik hier om te reserveren

 

Credits

concept, regie, scenografie Floor Houwink ten Cate tekst Esther Duysker, Floor Houwink ten Cate compositie Annelinde Bruijs spel Annelinde Bruijs, Sjaid Foncé, Abke Haring, Benjamin Moen lichtontwerp Varja Klosse kostuumontwerp Rebekka Wörmann ruimtelijk geluidsontwerp Cesco van der Zwaag dramaturgie Berthe Spoelstra research Lotte Houwink ten Cate scenografie-advies Julian Maiwald campagnebeeld Inés Cuesta productie Frascati Producties  

                       

Over Floor Houwink ten Cate

Floor Houwink ten Cate (1987) maakt urgente voorstellingen op het snijvlak van theater, opera en film, gebaseerd op persoonlijke gewetensvragen. In haar beeldende en fysieke portretten viert ze het ongemak en de pijn van het leven door grote morele dilemma’s terug te brengen tot de menselijke maat en door onderbelichte problemen op te blazen tot operateske proporties.

In ‘Sea of silence’ giet regisseur Floor Houwink ten Cate een verhaal over huiselijk geweld in een vervreemdende vorm. Hierdoor ligt de nadruk op het perspectief van de kinderen, en komt het drama aan als een mokerslag.

★★★★ NRC