© Ines Cuesta

Het standaard leven van een standaard vrouw

Floor Houwink ten Cate / Frascati Producties
di 7 jul ’20 - zo 12 jul ’20
Het standaard leven van een standaard vrouw is een filmische sterfscène met een larger than life soundtrack van een vrouw die haar leven nog één keer aan zich voorbij ziet trekken.
di 7 jul ’20
-
zo 12 jul ’20

Hoe maak je de balans op van een leven dat zich geheel in de coulissen van de geschiedenis heeft afgespeeld?

Toen Floor Houwink ten Cate haar grootmoeder, de grande dame van de familie, zag sterven te midden van een kamer vol met mensen, was dat theatraler en muzikaler dan ze zich ooit had kunnen voorstellen. Het standaard leven van een standaard vrouw is een poging een verhaal te maken van dat moment en de rouw die daarop volgde.

Gebaseerd op interviews met haar familie en vrienden reconstrueert zij het levensverhaal van een “standaard” vrouw die de betekenis van vrouw- en man-zijn, lichamelijkheid en wat ‘een zinvol leven’ is meermaals zag veranderen, evenals wat vrouwen überhaupt mochten of konden. Het standaard leven van een standaard vrouw is een poging om in het reine te komen met het verlies van een mater familias, een theatraal standbeeld voor een vrouw die normaliter geen hoofdpersonage is.

In de pers

''De filmbeelden zijn zo sterk, de manier waarop haar sterven wordt getoond is weergaloos. Kwetsbaar, heel broos en tegelijk heel krachtig.''  Theaterkrant

 “Alles wat ik over de dood wilde zeggen, viel in het niet" Interview Parool met Floor Houwink ten Cate over Het Standaard Leven van een Standaard Vrouw. 

concept, regie Floor Houwink ten Cate tekst Floor Houwink ten Cate, Sanne Vanderbruggen spel (live) Sanne Vanderbruggen spel (film) Marlies Heuer compositie Jelle Hoekstra scenografie, lichtontwerp Julian Maiwald kostuumontwerp Vita Mees camera, licht (film) Niels van Koevorden focus puller (film) Tein Brouwer geluid (film) Robin Tony Streefkerk montage (film) Ard van der Veldt coach Boogaerdt/VanderSchoot met dank aan Maloney Amsterdam