Laurent Paillier

Frascati Internationaal

Het internationale programma van Frascati

Als progressief, kleinschalig en onafhankelijk huis houden we onze deuren open voor nieuw geluid en experiment, ook van (ver) buiten Nederland. Door internationale makers te verwelkomen, maken we ruimte voor vruchtbare kruisbestuiving tussen makers, disciplines en publiek.

In november bieden we het podium aan eigenzinnige en persoonlijke voorstellingen van vier spraakmakende Europese performance- en theatermakers. Sorour Darabi (FR/IR), Boris Nikitin (CH), Iggy Malmborg (SE) en Michael Turinsky (AT) brengen ons opwindend, divers en interdisciplinair werk dat voor het eerst in Nederland wordt getoond.

In alle voorstellingen zijn de makers ook de performers; ze plaatsen zichzelf, hun verhalen of hun eigen lichaam als onderwerp op scène. Ze reflecteren, ieder op geheel eigen wijze, op de plaats die ze innemen ten opzichte van een bestaande orde of systeem. Of dit nu het neurobiologische systeem van de menselijke waarneming is, de orde van schaamte en bepaalde sociale verwachtingen, de manier waarop ‘de natuur’ invloed uitoefent op je identiteit, of systemen van mobiliteit en immobiliteit: alle vier de makers nemen op krachtige wijze kwetsbare posities in. 

De Weense kunstenaar en filosoof Michael Turinsky toont met Precarious Moves een beeldende, speelse en intellectuele analyse van wat het betekent om te leven met een lichamelijke beperking. In een choreografie van tekst, lied en beweging geeft hij uiting aan het spanningsveld tussen mobiliteit en immobiliteit.

Sorour Darabi keert na Mowgli en Farci.e terug naar Frascati met Natural Drama (in coproductie met Frascati Producties), een reflectie op het concept 'Natuur': een soort futuristische mythologie met wortels in de danstradities.

De Zwitserse regisseur en curator Boris Nikitin, legt in zijn intieme lecture performance Attempt on dying het verhaal van de euthanasiewens van zijn aan ALS overleden vader naast zijn eigen coming out van twintig jaar eerder. Naast deze persoonlijke vertelling, maakt hij een scherpe analyse over het overwinnen van de grenzen van schaamte en over de utopie van een kwetsbaarheid die niet langer zou worden gezien als een zwakte, maar als een revolutionaire kracht. 

Tenslotte verwelkomen we de Zweedse maker en performer Iggy Malmborg na Physics and Phantasma opnieuw in Frascati met de mind-fuck van een voorstelling Iris, pupil, retina etc. (in coproductie met Frascati Producties). Hierin bevraagt hij de mechanismen van de menselijke waarneming en legt hij ze bloot. Hoeveel van wat we zien is realiteit en hoe geven we betekenis aan de veelvoud van chaotische informatie die we via onze zintuigen binnenkrijgen?